Thuis genieten van de natuur - dat is wel zo gemakkelijk als je een eigen tuin, terras of balkon hebt. Veel groen is een must, maar bouwmaterialen voor buiten zijn ook steeds vaker gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout en steen.
Natuurstenen platen voegen duurzaamheid en een unieke look toe aan de vloer. Vakantiegevoel à la de Mallorcaanse finca of toch liever een trendy terras in antraciet? Buiteninrichting met natuursteen is veelzijdig!
Natuursteen tegels geven de buitenruimte een originele charme die - afhankelijk van de steen - kan worden gekenmerkt door luxe en nonchalance in gelijke mate. Duurzaam en met een goed gevoel onder de voeten, is dit een terrasbekleding waar je heel lang plezier van zult hebben!
Kom in dit artikel meer te weten over natuursteensoorten, onderhoud en plaatsing en laat je inspireren door een aantal geweldige ideeën!
De authentieke steenlook is maar één kant van de medaille, want platen van natuursteen hebben ook eigenschappen die ze uitermate geschikt maken als terrasplanken.
1. Fluweelzacht gevoel en warme voeten
In de zomer op blote voeten over terrasplanken lopen wordt een belevenis met natuurstenen vloerplaten: afhankelijk van de oppervlaktebehandeling zijn het echte voetstrelers die de warmte van de zonnestralen zelfs uren na zonsondergang vasthouden.
2. elke plaat is uniek
De natuur maakt het bijzonder: geen twee natuursteenplaten zijn hetzelfde, elke steen is uniek.
3. natuursteen - gaat lang mee...
Het is niet voor niets dat er al sinds de oudheid een constante vraag is naar dit bouwmateriaal: Natuursteenplaten en natuursteentegels voor binnenshuis zijn robuust en duurzaam en bieden langdurig plezier als vloerbedekking. Inclusief natuurlijke flair voor buiten.
Er is voor elk wat wils: geef je de voorkeur aan een modern, rustiek, mediterraan of ietwat extravagant exterieur? De verscheidenheid aan looks en steentexturen maken van natuursteenplaten een designelement met karakter dat bij veel stijlen past.
Travertin: meer dan alleen mediterraan
Met hun zonnige tinten, gaande van een lichte ivoorkleur tot een rijk notenbruin, roepen travertinplaten vakantiegevoelens op. Een mediterraan terrasontwerp werkt hier net zo goed in een rustieke sfeer als een modern, minimalistisch ontwerp met weinig decoraties en puristisch tuinmeubilair als contrast.
Zandsteen: zonovergoten steen met mediterrane charme
Het kleurenspel van zandsteen in mediterrane stijl varieert van intens okergeel tot oranje tinten en een subtiele roodtint. Maar de zandsteenplaten in ons assortiment worden niet alleen gekenmerkt door zomerse zonnekleuren: Met een harmonieuze grijstint ziet zandsteen er koel en origineel uit - waardoor het een geweldige manier is om een moderne of klassieke sfeer te creëren.
Leisteen: extravagant en modern
Donkere kleuren en spannende leisteenstructuren: met hun opvallende uiterlijk zijn leisteenplaten ideaal voor een hoogwaardige en moderne terrasinrichting. Het natuurgespleten oppervlak van de leisteenplaten, dat afhankelijk van het soort leisteen fijner of intenser kan zijn, maakt ze tot een sensuele ervaring voor wandelaars op blote voeten. Lees hier meer over leiplaten in de tuin.
Kalksteen: trendy harmonie
Een homogene, delicate structuur en absolute veelzijdigheid kenmerken de kalksteenplaten onder de natuursteenplaten in ons assortiment. De hardsteen Azur is hier een echte trendsteen: met zijn lichtgrijze basistint, subtiele blauwe glans en geraffineerde used look vormt hij een harmonieuze basis voor een modern terrasontwerp.
Marmer: een edele klassieker
Natuursteenplaten van Afyon Grey marmer hebben een geraffineerde en moderne uitstraling dankzij de typische marmertroebeling, die de unieke marmering en kleuring van elke plaat op een heel speciale manier naar voren brengt dankzij het getrommelde oppervlak.
Marmerenplaten zijn een elegante klassieker die schittert met nonchalance dankzij de steenstructuur en afwerking.
Graniet: hardheid kan zo mooi zijn
Deze natuursteenplaten kunnen duidelijk meer zijn dan alleen hard: het Urban Grey Line graniet bijvoorbeeld is extravagant met een subtiel glinsterend effect in de zon. De lijnvormige basisstructuur in verschillende grijstinten straalt prestige uit en ziet er zowel modern als gecombineerd met klassieke elementen indrukwekkend uit.
De mythe van de delicate natuursteenplaten blijft bestaan. Ten onrechte, want het onderhoud van deze terrasplanken is kinderspel. Veeg gewoon al het ruwe vuil weg en reinig de terrasvloer of bestrating af en toe met een vochtige doek met water of een geschikt natuursteenreinigingsproduct.
Geef je natuurstenen tegels extra bescherming tegen weer, wind en dagelijkse invloeden met een impregnering. Dankzij het nano-effect rollen vloeistoffen van het oppervlak en kunnen ze gemakkelijk worden weggeveegd.
Meer informatie over het reinigen van natuurstenen terrasplanken vind je in ons artikel.
Ook al lijkt het verleidelijk eenvoudig, je kunt beter met je handen van de hogedrukreiniger afblijven. Als de waterdruk te hoog is, kan de steenstructuur ruw worden, waardoor vuil zich gemakkelijker kan ophopen. Gebruik liever zachte borstels en bezems.
De soort natuursteen, de plaatselijke omstandigheden en persoonlijke ontwerpvoorkeuren bepalen de installatiemethode. In principe kunnen natuursteenplaten vast, los of gedeeltelijk verlijmd worden gelegd.
De juiste installatiemethode
De natuursteenplaten worden op een betonnen plaat of een steenslag draaglaag gelegd. Er zijn hier verschillende opties: Enerzijds kun je de terrasplaten losse installatie of gedeeltelijk gebonden in een splitbed leggen. Bij een gedeeltelijk gelijmde plaatsing worden de platen aan de achterkant bedekt met tegellijm en gevoegd met waterdoorlatend voegmateriaal.
Anderzijds kun je ook kiezen voor een vaste installatie met eenkorrelige mortel .
De keuze van het legpatroon kan de structuur van de natuursteenplaten benadrukken, een contrast creëren of de stijl van de patio accentueren. Voor vierkante tegels is de kruisvoeg terug als een klassieker, terwijl het offset legpatroon een evergreen blijkt te zijn.
Het Romeinse verband is ook populair. Het effect is ook het resultaat van het samenspel van verschillende formaten om een zogenaamde multi-bond te vormen.
Veelhoekige tegels (polygonale tegels) zijn typisch voor het Middellandse Zeegebied en brengen veel dynamiek in de vloer, waardoor ze heel goed samengaan met een steen met een meer homogene kleur en structuur.
De krasbestendigheid van de platen hangt af van de hardheid van de steen. Hoe harder de natuursteenplaten, hoe minder gevoelig ze zijn. Op leisteen kunnen af en toe kleine krasjes ontstaan, maar die verdwijnen net zo gemakkelijk weer als ze verschijnen, omdat de krassen er bij normaal gebruik van de platen vanzelf weer uitlopen.
Als een kras wat groter is, kan het probleem meestal worden verholpen met een geschikt onderhoudsproduct van een natuursteenwinkel.
Als je de prijzen voor vloerbedekking in bouwmarkten vergelijkt, hebben natuursteenplaten de hoogste aanschafkosten. Je kunt echter geld besparen als je je prijsonderzoek uitbreidt naar het internet. Directe verkoop bespaart vaak kosten op logistieke punten, die 1:1 aan de klant kunnen worden doorberekend.
Als je ook rekening houdt met de levensduur van natuursteen tegels buiten in vergelijking met een houten of keramisch terras, betaalt de installatie zich dubbel en dwars terug.
Platen met een natuursteenlook zien er steeds authentieker uit en voelen steeds authentieker aan. Ze hebben ook een aantal praktische eigenschappen, zoals een uitstekende slipweerstand.
De beslissing of de terrasplanken van natuursteen of van keramisch materiaal zoals keramische tegels moeten worden gemaakt, hangt vaak af van persoonlijke smaak of voorkeuren. Feit is: beide materialen hebben veel voordelen.
Ontdek hier ons assortiment steenlook platen!