Duw de wandtegels met lichte druk in het lijmbed

Wandtegels leggen

Wat je nodig hebt & hoe het wordt gedaan

Duw de wandtegels met lichte druk in het lijmbed

Wandtegels in de keuken en badkamer bieden niet alleen praktische bescherming, maar creëren ook een geweldig ruimtelijk effect. Afhankelijk van het materiaal en individuele ontwerpideeën kunnen wanden met een uniek karakter worden gecreëerd. Of het nu gaat om originele natuursteentegels, tegels van porselein met een natuurlijke look of retro tegels met een patroon - je hoeft niet per se een professionele vakman te zijn om de tegels op de muur te zetten. Ontdek in onze stap-voor-stapgids hoe je als doe-het-zelver zelf wandtegels kunt leggen en waar je op moet letten.

Trendtegels van steen
Schrge close-up van leisteen tegels Grey Slate

4 tips voor een optimale voorbereiding

Badkamer met Miros tegels
Een symfonie van natuursteen - de wandtegels van leisteen vormen een aantrekkelijk contrast in deze lichtgekleurde badkamer van kalksteen. Ontdek ons leisteenassortiment door op de afbeelding te klikken.
  1. Welke tegels en welke stijl moet het zijn? Goede dingen kosten tijd: neem de tijd om de juiste tegels te kiezen. Moet het misschien zelfs een heel wandelement zijn, zoals een stenen tapijt, mozaïektegels of een klassieke betegelde spatwand? Je hebt ook de keuze tussen wandtegels van natuursteen en wandtegels van porcellanato. In tegenstelling tot vloertegels in openbare ruimtes speelt de slijtklasse bij wandtegels overigens geen belangrijke rol. Toch worden wandtegels vaak aangeduid als "slijtage- of schuurklasse 1" onder de slijtageklassen, omdat ze meer voor decoratieve dan voor functionele doeleinden worden gebruikt. Weet je niet zeker welke stijl bij jou en je interieur past? Doe onze tegeltypetest!
  2. Hoeveel tegels heb je nodig? Bepaal uw materiaalbehoefte: meet hiervoor het betreffende wandoppervlak en tel ongeveer 10% op bij het totale vastgestelde oppervlak. Als je tegels op maat moet snijden of als er een tegel breekt, heb je genoeg in reserve voor Spade reparaties.
  3. Zullen de muren de tegels kunnen dragen? Controleer van tevoren of je de wandtegels überhaupt kunt leggen. Vooral in oude flats kunnen bijvoorbeeld later toegevoegde muren maar een bepaald gewicht dragen. Weet u het niet zeker? Vraag een specialist, bijvoorbeeld een architect en ervaren vakman, naar de statica.
  4. Kies de juiste accessoires. Een goede grip is essentieel voor een mooie vloer. Geschikte accessoires zijn daarom een basisvereiste bij het leggen van tegels. Zorg ervoor dat de tegellijm geschikt is voor de tegels en de ondergrond. Natuursteenlijm moet voldoen aan de eisen van de steen, omdat deze ervoor zorgt dat de tegels stevig vastzitten. Kies ook een geschikte primer en voegmiddel.

Tip: In onze online shop kunt u bijpassende accessoires voor de vloer bestellen op het moment dat u de tegels bestelt.

Instructies: Wandtegels leggen, stap voor stap

1. de ondergrond voorbereiden

Controleer voordat u wandtegels gaat leggen zorgvuldig de ondergrond: is deze droog en stofvrij? Als er oneffenheden of kleine scheurtjes zijn, moet u deze herstellen met een vulmiddel of egalisatiemiddel.

2. schoonmaken en afdichten

Als de muur droog is (volg de instructies van de fabrikant), verwijder dan vet en vuil van het installatieoppervlak. Verwijder ook oude, waterdichte coatings. In zones met spatwater in de keuken en de badkamer schildert u de muren met waterdichting in twee lagen. Breng de tweede laag pas aan als de eerste volledig droog is. Bij cementgebonden waterdichtingssystemen moet de gedroogde laag minstens 2 mm dik zijn.

Voor vloeibaar aangebrachte waterdichting: Gebruik producten in verschillende contrasterende kleuren om ervoor te zorgen dat alles uit stap één weer goed wordt afgedicht in de tweede afdichtingsstap.

Belangrijk: De ondergrond mag na de eerste stap niet meer zichtbaar zijn. Na het aanbrengen van de eerste contrasterende kleur kun je precies zien waar je het product in de tweede stap moet aanbrengen voor een optimale afdichting.

Om ervoor te zorgen dat alles droog blijft, moet je ofwel een badafdichtingstape aanbrengen of onder de douche of badkuip afdichten.

Tip: Het maakt niet uit welke fabrikant je kiest voor het afdichtingssysteem: Dit werk moet worden uitgevoerd in het systeem van die fabrikant en als zodanig worden getest.

Info: In het geval van afvoeren, aansluitingen of een badkuipovergang moeten afdichtingstape en afdichtingsmanchetten van waterdicht weefsel ook in de waterdichting worden aangebracht.

tegels
Travertin tegels zien er ook goed uit op de muur. Klik op de afbeelding om ons assortiment travertin tegels voor binnen te bekijken.

3. primer met diepe primer of kleefemulsie

Gebruik voor absorberende ondergronden (bv. cementdekvloeren of gipsplaten) een diep doordringende primer. Gebruik voor niet-absorberende ondergronden een hechtprimer voor een betere hechting. Breng de primer aan met een brede kwast of verfroller en laat drogen volgens de instructies van de fabrikant.

4. lijm op de muur aanbrengen

Meng de flexibele lijm en cementgebonden lijm volgens de instructies van de fabrikant en breng gelijkmatig aan op de ondergrond met een troffel of getande spaan na een korte uithardingstijd (belangrijk: de lijm moet stabiel zijn). Houd de troffel of getande spaan in een hoek van 45°.

Tip: De grootte van de troffel of troffeltand hangt af van de randlengte van de tegels.

Hoe langer de lengte, hoe groter de troffel of troffelvertanding: voor een randlengte van 50 mm zou dit 4 tanden zijn en voor 200 tot 300 mm zou dit 8 tanden zijn. Ga stap voor stap te werk en meng slechts zoveel tegellijm als je in ongeveer 30 minuten kunt verwerken. Gebruik de gecombineerde methode voor een optimale hechting van de tegels op de muur: Smeer zowel de tegels als de wand in met tegellijm. Zorg voor een gelijkmatig dik lijmbed.

5. Plan het oppervlak en teken hulplijnen.

Omdat afgesneden tegels in hoeken minder opvallen, worden wandtegels vaak symmetrisch van binnen naar buiten gelegd. Om dit te doen, begint u aan de buitenranden van de muren met het leggen van hele tegels en legt u in de richting van de binnenhoeken.

Wil je niet de hele muur betegelen, maar alleen een tegelpatroon leggen? Begin bij het leggen van wandtegels met de eerste rij tegels aan de bovenrand van het te leggen oppervlak. Trek met een Waterpas een basislijn en nog een lijn verticaal in het midden van de muur. Gebruik een schietlood en plak afplaktape langs de markeringen. U kunt dit verwijderen zodra de lijm is aangebracht.

Begin met de eerste rij tegels langs de horizontale basislijn. Voeg vervolgens nog een rij tegels toe langs de verticale lijn om een T-vorm te creëren. Vanaf deze verticale rij kunt u verder tegels aanbrengen tot aan de uiteinden van het oppervlak.

Grijze tegels gelegd in een badkamer
Praktische blikvanger: wandtegels in je eigen wellnessruimte!

6. De tegels lijmen

Om de wandtegels te leggen, drukt u ze met lichte druk in het lijmbed. Tik nu lichtjes op de tegels met een witte rubberen hamer. Controleer steekproefsgewijs of er voldoende lijm op de achterkant van de tegels zit door ze op te tillen. Controleer met een Waterpas of de gelegde tegels een gelijkmatig oppervlak vormen. Als de lijm nog niet gedroogd is, kunnen oneffenheden eenvoudig worden gecorrigeerd.

7. Gebruik tegelkruisjes en tegelrails

Gebruik tegelkruisjes voor een gelijkmatige voegbreedte tussen de wandtegels. Plaats deze tijdens het plaatsen tussen de voegen en verwijder ze weer voor het voegen zodra de mortel is opgedroogd. U kunt tegelrails of hoekprofielen gebruiken om de randen vorm te geven. U kunt een massief stenen uiterlijk bereiken door de randen in de hoek in verstek te zetten: Tegels worden afgeschuind onder een hoek van 45° en kunnen met een fijne voeg aan elkaar worden gelegd.

8. tegels met randen op maat zagen

Om natuursteentegels te snijden hebt u een haakse slijper of (voor heel precies snijden) een natte snijtafel nodig. Naast deze twee opties kunnen keramische tegels ook in vorm worden gesneden met een tegelsnijder.

9. Voegen

Voegen is niet alleen decoratief, het verlicht ook de spanning en beweging in de wand en vloer. Ongeveer een uur na het betegelen kunt u mortelresten uit de voegen verwijderen om ze voor te bereiden op het voegen.

Niet vergeten: Volg de instructies van de fabrikant

De tegellijm moet volledig droog zijn voordat je gaat voegen. Meng het voegmiddel tot een stabiele massa volgens de instructies van de fabrikant. Breng het voegmiddel diagonaal aan in de voegen met behulp van een voegplank of voegrubber. Verwijder overtollig voegmiddel met een doek of rakel.

10. Hoek- en dilatatievoegen afdichten

Voor het leggen van wandtegels geldt hetzelfde als voor vloertegels: alle aansluit-, hoek- en dilatatievoegen worden gevoegd met siliconen.

Plak eerst de randen van de voegen aan beide zijden af met schilderstape en verwijder eventuele lijmresten uit de voegen. Is de ondergrond voor de siliconenvoegen erg zuigend of poreus? Behandel deze dan vooraf met een primer. Breng voldoende materiaal aan op de voegen met een siliconenpatroon, verwijder overtollige kit met een voegenstrijker en strijk de massa glad. Als alles voldoende droog is, verwijder dan het plakband door het schuin naar achteren en opzij van de voeg weg te trekken.

11. na het drogen: schoonmaken

Zodra het voegmiddel volgens de instructies van de fabrikant is gedroogd, kunt u de tegels schoonmaken nadat u de wandtegels hebt gelegd. Als het voegmiddel mat en licht van kleur is en er na de "vingerproef" niets aan uw vingers blijft kleven, kunt u het gaan afwassen: Verwijder eerst het voegmiddel met ronddraaiende bewegingen en veeg dan met een sponsbord diagonaal naar de voegen om deze niet uit te spoelen. Ververs het water indien nodig meerdere keren.

Tip: reinig cementsluier alleen met producten die geschikt zijn voor de tegels. Weet u het niet zeker? Vraag het uw steenhandelaar of installateur.

Extra onderhoud: Zijn de wandtegels die je hebt gelegd van natuursteen? Dan moet je de tegels impregneren. Het product voorkomt dat vloeistoffen zoals shampoo en dergelijke direct in de steen worden opgenomen.

Opmerking: alle technische informatie in dit artikel is niet bindend.

Foto van medewerker Myriam Schme
Auteur:
Myriam Schmöe
heeft veel teksten geschreven voor jonastone. Ze reist naar woonbeurzen en heeft een overzicht van de laatste trends in de woonbranche.