Uitzettingsvoeg
Daar heb je ze voor nodig, zo doe je ze aan.
De naam verraadt het doel van een compensator al: compensatoren moeten worden ingebouwd in tegelvloeren van natuursteen of keramische tegels om bewegingen in de ondergrond (bv. door temperatuurschommelingen) en uitzetting en inkrimping van materiaal mogelijk te maken. Waarom? Zonder deze uitzettingsvoegen kunnen er na verloop van tijd scheuren of andere schade ontstaan. Een compensator bestaat uit een elastische voegmassa zoals siliconen en minimaliseert de druk- en trekspanningen die optreden.
Dilatatievoegen (ook wel bewegingsvoegen genoemd) lopen door de dwarsdoorsnede van de dekvloer. Deze voegen zorgen er niet alleen voor dat de onderdelen kunnen bewegen en voorkomen dat er scheuren ontstaan, maar hebben ook de taak om de overdracht van geluid en trillingen te voorkomen.
Overigens omvatten dilatatievoegen ook eindvoegen naar de muur toe.
Een uitzetvoeg maken: zo werkt het
Hier vertellen we je hoe je zelf een uitzetvoeg in tegels en platen kunt maken.
1. Plan de positie van de uitzettingsvoeg
Alle overgangen naar kamers of andere vloerbedekkingen moeten worden voorzien van een uitzettingsvoeg. Hetzelfde geldt voor plaatsen waar tegels andere elementen ontmoeten, zoals fittingen of een radiator. Als de ondergrond (meestal chape) al een uitzettingsvoeg heeft, moet er ook een voeg boven worden gemaakt. In de praktijk bepaalt de dekvloerlaag waar een uitzettingsvoeg moet worden gemaakt.
Denk er trouwens aan voor het leggen: bij het regelen van de voegen moet rekening worden gehouden met de algemene regels van de techniek en de technische informatie en infobladen van de beroepsverenigingen. De grootte van de dekvloeroppervlakken hangt af van de verwarmingscircuits, de vloerbedekking, de geometrie van de vloer, de dikte van de dekvloer en het gedrag van het bindmiddel.
Info: Bij het indelen van de ruimte mag de maximale veldgrootte van 40 m² niet overschreden worden! Daarom: Plan uitzettingsvoegen
2. voorbereiding
Reinig indien nodig de compensator om vuil, stof en lijmresten te verwijderen. De compensator mag niet in contact komen met de vloer. Werk daarom in een expansieprofiel of kunststof afdichtingsstrips of een schuimprofiel. De afdichtingen worden in de voeg gedrukt.
Praktisch: schuimprofielen helpen om later voegmiddel te besparen. Plak vervolgens de randen van de voeg aan beide zijden af met plakband.
3. voegkit aanbrengen
Om ervoor te zorgen dat de compensator zijn doel als spanningsdemper effectief kan vervullen, moet hij even diep zijn als de voeg breed is. Gebruik een siliconenspuit om duurzaam elastische voegkit gelijkmatig in de voeg aan te brengen.
Tip: Als je het uiteinde van het patroon op maat knipt voor de voegbreedte, zal het voegen gemakkelijker gaan.
4. Voegenkitgladstrijken
Strijk het voegmateriaal na het aanbrengen glad, bijvoorbeeld met een vlakspaan. Strijk hiervoor gelijkmatig over de kit.
5. de voegreinigen
Nadat de voegkit is gladgestreken en gedroogd, kunt u de kleefband verwijderen.
Trekhiervoor de strook schuin naar achteren en opzij weg van de voeg. Verwijder overtollig voegsel en vuil met water en een doek of spons.
Praktische tips voor het maken van de uitzetvoeg
Waar moet je nog meer op letten bij compensatoren? Hier zijn de belangrijkste punten op een rij.
Hoe breed moet een compensator zijn?
In het algemeen moet de voegbreedte van een compensator ongeveer 5 mm zijn als bijvoorbeeld verschillende onderdelen (tegelbekleding, grens aan de muur) tegen elkaar aanliggen.
Wat zijn "schijnvoegen "?
Dit zijn geen uitzetvoegen, ook al is de functie vergelijkbaar.
Zoals de naam al doet vermoeden, zijn dit geen echte voegen. Schijnvoegen (ook wel krimpvoegen genoemd) worden gebruikt om het verloop van eventuele scheuren in de dekvloer vooraf te bepalen door de doorsnede specifiek te ontlasten. Ze kunnen ook worden gebruikt om dekvloeroppervlakken te ontspannen die al zijn verdeeld door dilatatievoegen.
Zijn randvoegen ook uitzetvoegen?
Absoluut ja. Het zijn bewegingsvoegen in het randgebied, die worden gecreëerd door een randisolatiestroken. Dit scheidt de dekvloer van de statische, vaste componenten, wat de geluidsoverdracht naar de muren minimaliseert.
Opmerking: alle technische informatie in dit artikel is niet bindend en vervangt niet de kennis van een professioneel gekwalificeerde natuursteeninstallateur.