Leggen op betonplaat met drainagemat

Terrasplanken op beton leggen

Leggen op betonplaat met drainagemat

Leggen op betonplaat met drainagemat

Een natuurstenen terras in mediterrane stijl of moderne rechte lijnen en klassieke kleuren: een terras moet je persoonlijke smaak weerspiegelen en een speciale sfeer creëren. Maar voordat je als tuineigenaar in de zomer op je terras kunt ontspannen, moet je eerst de terrasplaten leggen.

Wil je de terrasplaten, of ze nu van natuursteen of keramische tegels zijn, op een betonnen ondergrond leggen? Zo doe je dat: platen op beton leggen en typische fouten vermijden!

Bij het leggen op beton (gebonden ondergrond) is, in tegenstelling tot het leggen op een steenslag draaglaag (ongebonden ondergrond), de aan te houden helling bijzonder belangrijk, omdat het water niet door de ondergrond, d.w.z. de betonplaten, kan sijpelen. De noodzakelijke waterafvoer kan bijvoorbeeld worden bereikt met een drainagemat.

Terrasplanken kunnen op drie verschillende manieren op een betonnen plaat worden gelegd. Je kunt in dit artikel meer lezen over de verschillende soorten installatie, hun voordelen en installatietips.

De betonplaat voorbereiden voor het leggen

Als voorbereidend werk voor het leggen moet worden gecontroleerd of de bestaande betonplaat voldoende helling heeft. Terrasplaten worden gelegd met een helling van 2%, soms zelfs 3%. De oppervlaktekwaliteit van de terrasplaten speelt hier ook een rol, zo wordt voor materialen met een gespleten oppervlak een iets steilere helling aanbevolen, zodat het water beter afvloeit.

Als de betonplaat geen helling heeft, kan de vereiste helling worden gecreëerd met behulp van bijvoorbeeld een chape. Om te voorkomen dat water de betonplaat en de aangrenzende structuur, d.w.z. het huis, binnendringt, moet je een waterdichte laag aanbrengen voordat je deze egalisatielaag aanbrengt. Dit kan bijvoorbeeld een afdichtingsspecie van Sopro zijn. Het oppervlak van het egalisatiemiddel moet ook worden afgedicht.

Opmerking: Controleer tijdens de planningsfase of de betonnen plaat het gewicht van de terrasplaten en het beddingmateriaal structureel kan dragen en of hij vrij is van scheuren. Vooral als het terras zich bijvoorbeeld op een garage of boven een kelder bevindt.

Voorkom verkleuring en vorstschade met een drainagemat

Drainagesystemen worden gebruikt wanneer terrasplaten op een betonnen plaat worden gelegd.

Een drainagemat wordt rechtstreeks op de afgedichte en voldoende hellende betonplaten gelegd. Het belangrijkste voordeel van de Spade onzichtbare drainagemat is de zeer goede afvoer van kwelwater naar een goot of afvoer. Bovendien voorkomt de drainagemat dat water omhoog komt in het oppervlak. Dit voorkomt verkleuring door stilstaand water.

Het gebruik van een drainagemat op betonplaten helpt water- en vorstschade dus permanent te voorkomen.

De terrasplaten leggen:

Nu de afvoer van regenwater van de betonplaat gegarandeerd is, is het tijd om de terrasplaten te leggen. Er zijn verschillende legvarianten, elk met verschillende materialen voor het bestratingsbed:

Leggen in een splitbed

Man legt arduinen platen in een bed van steenslag
Natuursteenplaten - in dit geval hardsteen van Azur - worden gelegd op een 30-50 mm hoge laag siergrind.

Losse installatie op steenslag is relatief eenvoudig en goedkoop. Het heeft ook het voordeel dat platen later gemakkelijk kunnen worden vervangen als dat nodig is.

Natuurstenen terrasplanken moeten op siergrind worden gelegd. Andere steenslag, kiezels of grind bevatten gemakkelijk oplosbare mineralen/ijzerverbindingen die via capillaire werking de bovenkant van de tegels kunnen bereiken en tot verkleuring (uitbloeiing) van de natuursteen kunnen leiden.

De steenslag wordt 30-50 mm hoog op de betonplaat met drainagemat aangebracht en geëgaliseerd. Leg vervolgens de terrasplaten erop en klop ze aan met een witte rubberen hamer. Gebruik een Waterpas om te controleren of de platen waterpas liggen en of de aanbevolen helling wordt aangehouden. Een strak metselkoord kan ook helpen om de rechtheid van de terrasplaten en de voegen te controleren.

Opmerking: Bij het leggen van een splitbed raden we aan om het terras af te boorden, omdat het splitbed in het buitenste deel van het oppervlak anders weg zou kunnen glijden. Hiervoor worden boordstenen gebruikt of wordt de buitenste rij terrasplaten stevig vastgelijmd.

Buiten losse installatie van beton

Gedeeltelijk gelijmde installatie

Gedeeltelijk gebonden leggen is net zo gemakkelijk uit te voeren als losse installatie. Ook hier wordt een laag hoogwaardige steenslag over de drainagemat gelegd. Breng vervolgens tegellijm aan op de achterkant van de terrasplaten met de butteringmethode (getande strook 12-14 mm) en leg ze in het splitbed. Klop lichtjes aan met een rubberen hamer en bevestig op zijn plaats. Vergeet niet een uitzettingsvoeg te voorzien aan de rand van het legvlak.

Voeg de platen vervolgens af met viscoplastisch voegmiddel (wij raden Sopro Solitär F 20 aan) door het voegmengsel op de voegen aan te brengen met een waterslang en rubberen spatel. Reinig vervolgens het oppervlak om vuil te verwijderen en breng in het geval van natuursteen een impregnering aan. Lees meer over de gedeeltelijk gelijmde installatie van terrasplanken in het informatieartikel in ons magazine.

Voordelen van gedeeltelijk gelijmde plaatsing: Gedeeltelijk gelijmde installatie combineert de voordelen van losse en vaste installatie. Het is net als losse installatie eenvoudig uit te voeren en scoort net als vaste installatie in een mortelbed met een waterdoorlatende voeg waar geen onkruid of mieren op kunnen groeien.

Grafiek voor gedeeltelijk gelijmd leggen op beton

Leg het drainagemedium erin

Platen worden gelegd in een korrelpatroon op steenslag draaglaag
Granietplaten worden in drainagematten of eenkorrelige matten gelegd. Ook duidelijk zichtbaar: de drainagemat zodat regenwater gemakkelijk kan weglopen.

Drainagemortel als bestratingsbed is iets duurder, maar stelt de vakman in staat om de terrasplaten zeer stevig en met een stevige bestratingsvoeg te leggen. De speciale natuursteenlijm (ook wel drainagemortel of eenkorrelige mortel genoemd) is waterdoorlatend en is verkrijgbaar in kant-en-klare zakken. Je kunt het ook zelf mengen uit siergrind en trasbindmiddel. Het is belangrijk om de juiste mengverhouding (6:1) te gebruiken, anders kan de installatie niet correct worden uitgevoerd.

Let er bij de aankoop op dat de drainagemortel geschikt is voor natuursteen. De te gebruiken drainagemortel bestaat uit siergrind, korrelgrootte 2-5 of 2-8 mm en een toeslagmateriaal bestaande uit trasbindmiddel. Drainagemortel of eenkorrelige mortel wordt gemengd in een betonmolen of met een mixer volgens de mengverhouding op de verpakkingsinstructies. De terrasplaten worden vervolgens in drainagemortel van minstens 3 - 5 cm dik "nat in nat" op een betonplaat gelegd. Dit betekent dat de flexibele lijm in het natte drainagemortelbed aan de achterkant van de natuursteenplaten wordt gedrukt. De drainagemortel moet worden beschermd tegen uitdrogen of slechts beetje bij beetje worden gemengd, zodat deze nat kan worden aangebracht. Gebruik, net als bij het leggen in een splitbed, een witte rubberen hamer om de terrasplaten die aan de achterkant zijn ingesmeerd met flexibele lijm in het mortelbed te tikken en een Waterpas om de platen waterpas op elkaar te leggen.

Exterieur legtechniek massief beton

Op sokkels leggen

Platen worden op sokkels gelegd, de installateur gebruikt een waterpas
Bij het leggen op palen worden de platen op de sokkelelementen gelegd en waterpas gesteld.

Dit type installatie, dat kan worden uitgevoerd met behulp van sokkels, mortelzakken of plaatsteunen, is bijzonder geschikt voor het leggen van terrasplaten op balkons of dakterrassen. Dit type installatie wordt echter niet aanbevolen voor alle natuursteen, maar vooral voor harde steen zoals graniet, kwartsiet of basalt. Het bespaart niet alleen gewicht, maar het is ook niet nodig om de platen met een helling te leggen als ze op sokkels worden gelegd, omdat regenwater tussen de ca. 4 mm brede scheuren en onder de platen kan weglopen.

De ondergrond, in dit geval de betonplaat, moet echter wel de aanbevolen helling hebben. De terrasplaten worden op de voetstukken geplaatst en met een kruisvoeg gelegd. Hoe praktisch: de platen op het betonnen oppervlak kunnen in de toekomst snel en gemakkelijk worden vervangen. Meer informatie over plaatsing op stelpoten, mortelzakken of plaatsteunen vind je in een ander tijdschriftartikel.

Typische fouten - beter te vermijden!

  • Leggen op betonplaat zonder afschot of zonder afdichting → Water kan de betonplaat of de aangrenzende structuur binnendringen en schade veroorzaken. Bovendien zijn vorstschade en verkleuring/uitbloeiing op natuursteen mogelijk als het water niet goed kan weglopen.
  • Onvoldoende verbindings- en uitzettingsvoegen gepland → dit kan leiden tot spanningsschade.
  • Er wordt gekozen voor goedkope siergrind in plaats van siergrind van hoge kwaliteit → Er kunnen gekleurde uitbloeiingen of roestvlekken op de terrasplaten verschijnen
  • Verkeerde legmortel gebruikt → Vorstschade, waterschade, verkleuring van de terrasplaten kan niet worden uitgesloten

Opmerking: alle technische informatie in dit artikel is niet bindend en vervangt niet de kennis van een professioneel gekwalificeerde natuursteeninstallateur.

Laatste foto: ©Kenny / Fotolia.com

Laatst bijgewerkt:14-10-2024
Foto door Tabea Salzer, redactielid
Auteur:
Tabea Salzer
heeft veel teksten en foto's geschreven voor het tijdschrift jonastone. In video's laat ze legtips en ontwerpideeën zien voor het inrichten met natuurlijk mooie tegels en platen. Klik op het YouTube-kanaal van jonastone!