Tegelzetter voor een emmer natuursteenlijm

Lijm voor natuursteentegels: een praktisch overzicht

Geschikte producten voor je steen, toepassingsopties & installatie

Tegelzetter voor een emmer natuursteenlijm

Je hebt gekozen voor natuursteen voor de inrichting van je eigen vier muren en staat als doe-het-zelver voor de beslissing: Hoe en met welke natuursteen tegellijm leg ik het best mijn natuursteen tegels? Welke lijmen zijn er en welke tegelaccessoires (troffel, emmer, enz.) heb ik absoluut nodig voor de natuursteenlijm? Wij bieden een overzicht met beproefde praktische informatie en tips over tegeltechniek voor uw project.

Precies passende accessoires
Close-up van lichtbeige kalkstenen tegels Cleopatra Light

Waarom überhaupt lijm voor natuursteentegels en geen andere lijm?

Als je een geschikte natuursteen tegellijm kiest, voorkom je mogelijke verkleuring tijdens het leggen van de tegels door mineralen in conventionele lijmen die reageren met water.

Info: Tegellijm of tegelmortel?

Je komt beide termen tegen als je tegellijm voor natuursteen gebruikt. Wat is het verschil? In het kort: er is eigenlijk geen verschil! Beide termen worden synoniem gebruikt.

overzicht: De keuze is aan jou!

1. dun bedframe:

Een emmer natuursteenlijm en een getande spaan
Beste keuze voor het leggen van leisteen en co: snelhechtend

Het gebruik van dunbedmortel (meestal cementgebonden dunbedmortel genoemd) is de meest gebruikelijke en aanbevolen methode voor het leggen van vormstabiele natuursteentegels. Bij dunbedmortel is de dikte van het lijmbed dun, tussen 3-5 mm. Er zijn verschillende subtypes van deze lijm. De meest voorkomende worden hier in meer detail beschreven.

Geschikt voor deze natuurstenen:

Voor maatvaste travertin tegels is de "normale" dunbedlijm voor natuursteen, zoals Sopro Flexlijm FF450, geschikt (deze kan ook gebruikt worden voor het leggen van keramische tegels). Alternatief voor ervaren vakmannen die snel werken: een sneldrogende sneldrogende lijm zoals Sopro FF451.

a) Flexibele lijm

Waarom staat er op de verpakking meestal "zeer flexibel"? Door het plasticgehalte kan de uitgeharde lijmmortel flexibeler reageren op bewegingen van de ondergrond en zich daaraan aanpassen zonder te barsten.

Past bij deze natuurstenen:

Gaat goed samen met harde stenen zoals kwartsiet en sommige granieten. Voor natuursteen dat de neiging heeft om water te absorberen (bijv. leisteen) is het beter om snellijm te gebruiken.

b) Snelle lijm

Deze lijm hardt sneller uit dan een standaard tegellijm, waardoor er minder water (dat wordt gebruikt om de lijm te mengen) in de tegels kan dringen. Deze natuursteen tegellijm wordt bijvoorbeeld gebruikt bij het leggen van leisteen tegels. Dit voorkomt dat de absorberende steen water opneemt en voorkomt "cupping" (de hoeken van de tegels bollen iets omhoog).

Past goed bij deze natuurstenen:

Voor alle "watervreters" onder de natuurstenen (bijvoorbeeld graniet uit China) is snellijm de eerste keuze. Heb je gekozen voor leisteen-, kwartsiet- of graniettegels met lage toleranties (zoals leisteen grijs, leisteen mustang of kwartsiettegels)? Dan is een snel uithardende flexibele mortel zoals Sopro Flexkleber FF451 geschikt.

Calacatta tegels met decoratie
Zodat er geen lijm door de kristalstructuur schemert: kies een witte flexibele lijm

c) Witte flexibele mortel

Speciaal geval: Kristallijn marmeren tegels en kalksteen

Voor lichtere kristallijne marmeren tegels is het bijzonder belangrijk om een bijpassende lijm te kiezen. Waarom? Als de steenstructuur licht doorschijnend is, zoals het geval is bij marmer, kan een donkergekleurde natuursteen tegellijm doorschijnen en het totaalbeeld bederven. Voor vormstabiele tegels raden we een cementgebonden witte dunbedmortel aan, bijv. de flexibele lijm Sopro "Classic White", die volgens de dunbedmethode wordt aangebracht.

2. Middelste bedframe:

Dankzij de technische eigenschappen van deze natuursteenlijm kunnen tegels met grotere toleranties worden gelegd en worden oneffenheden in de ondergrond geëgaliseerd. Het lijmbed van middelbedlijm is tussen 5 - 20 mm.

Geschikt voor deze tegels:

Rechte leisteen tegels met grotere toleranties (bijvoorbeeld Leisteen Peacock of Leisteen Black Rustic) kunnen goed worden gelegd met een snel uithardende flexibele lijm zoals Sopro Multiflex Lijm FKM Silver.

Omdat natuursteen door zijn structuur de neiging heeft water te absorberen, moet voor alle soorten natuursteen een sneldrogende natuursteen tegellijm worden gekozen.
Andreas Matte, Gebietsverkaufsleiter Sopro-Bauchemie

3. dikbedmortel

Dit is een grovere cementgebonden mortel. De dikbedmethode was lange tijd populair voor het leggen van natuursteen, omdat ongelijke ondergronden goed geëgaliseerd konden worden en tegels van verschillende diktes gemakkelijk gelegd konden worden. Een groot nadeel is het hoge watergehalte in de bekleding na het leggen. Mineralen en andere stoffen kunnen in de steen oplossen, wat kan leiden tot verkleuring en uitbloeiingen.

Overigens worden lijmen en methoden binnenshuis niet meer gebruikt, omdat de tegels meestal op een dekvloer of isolatie worden gelegd. Dit maakt dikbedmortel overbodig. De technische vooruitgang heeft ook de eigenschappen van lijmen zodanig verbeterd dat een zeer dikke mortellaag niet langer nodig is.

Buiten leggen: geschikte lijmen voor natuursteenplaten

Afwerking van terrasplaten met gemetselde wig
Een centraal punt voor vaste installatie buitenshuis: Bestand tegen waterafvoer en dooizout

Naast een eenvoudige losse installatie kunnen veel natuursteenplaten ook vast worden gelegd in een mortelbed of gedeeltelijk worden verlijmd in een splitbed met voegmiddel. Voor de meeste natuursteenplaten in ons assortiment raden we een gedeeltelijk gelijmde installatie aan, omdat dit type installatie net zo eenvoudig uit te voeren is als losse installatie en, in vergelijking met vaste installatie, ook door minder ervaren doe-het-zelvers kan worden uitgevoerd. Hier worden de terrasplaten aan de achterkant bedekt met tegellijm voordat ze in het splitbed worden gelegd. Dit zorgt ervoor dat ze stevig in de ondergrond grijpen en voorkomt dat de platen "kantelen". Bij dit type installatie worden de platen ook gevoegd met een drainagemof.

Als je je terrasplanken voor buiten toch vast wilt installeren in een bed van mortel, is waterafvoer het belangrijkste. Ongeacht of je met mortel op een vaste ondergrond of op een verdichte steenslag draaglaag legt: Als je natuursteenlijm buiten gebruikt, moet je aandacht besteden aan de vries-dooicyclus in het koele seizoen. De juiste keuze is hier een drainagemortel (ook wel eenkorrelige mortel genoemd), bijvoorbeeld Sopro DM 610, die waterdoorlatend is en kant-en-klaar in zakken verkrijgbaar is.

Klik hier voor meer informatie over vaste installatie op betonplaten en vaste installatie op steenslag en split.

In het uiterwaardengebied is het naast waterafvoer ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de installatie zo weinig mogelijk spouwen vertoont. Water kan zich ophopen in deze spleten, bevriezen en schade veroorzaken tijdens het ontdooien.
Andreas Matte, Sopro Bauchemie

Antwoorden en tips over natuursteen tegellijm

Een emmer natuursteenlijm en een getande spaan
Gereedschap voor de installatie: Je vindt alles wat je nodig hebt in onze downloadlijst!

Om ervoor te zorgen dat de lijm voor natuursteentegels met succes wordt gebruikt, volgen hier enkele praktische tips en korte antwoorden op belangrijke vragen.

Waarom moet de lijm op de vloer en natuursteen altijd in één richting worden gekamd?

Als de lijm op zowel de ondergrond als de achterkant van de natuursteen in één richting wordt gekamd (bijv. van links naar rechts), kunnen mogelijke holtes vrijwel worden geëlimineerd. Dit verbetert niet alleen de hechting aan de vloer, maar minimaliseert ook de kans op vorstschade buiten.

Wat betekent chromaatarm?

Cement of mortel met een "laag" chromaatgehalte (chromaten zijn zouten van chroomzuur) zorgt ervoor dat er geen allergische reacties (zogenaamde "mason's dross") optreden wanneer chromaat in water wordt opgelost. Hoogwaardige natuursteen tegellijm moet altijd voorzien zijn van het label "chromaatarm".

Wat is initiële hechting?

De betekenis zit in de naam: De aanvangshechting (ook: tack) verwijst naar de direct waarneembare houvast die tegellijm direct na het aanbrengen al heeft.

Kan ik met de juiste lijm ook natuursteen en keramische tegels op de muur leggen?

Ja - als de lijm stabiel is (stroperig en niet meer vloeibaar), is dit geen probleem. Over het algemeen is flexibele lijm geschikter dan vloeibedlijm, omdat flexibele lijm stabieler is en een betere hechting biedt. Voor grote tegels kan het nodig zijn om wiggen te gebruiken vanwege het gewicht en om voor een gelijkmatige tussenruimte te zorgen.

Hardt natuursteen tegellijm sneller uit bij hoge temperaturen?

Volmondig ja. Maar het is een feit dat cementgebonden lijm elke 5 °C verandert. Voorbeeld: bij 20 °C is de vloer na 2 uur weer beloopbaar, bij 25 °C na een uur, bij 30 °C na 30 minuten.

Het omgekeerde is ook waar: als het koud is, is de uithardingstijd langer. Dit is vooral belangrijk in de herfst wanneer de patio snel moet worden gelegd. Vanaf 5 °C en lager reageert cementgebonden tegellijm niet meer chemisch en kan deze niet meer worden gelegd.

Welke tegelaccessoires heb ik nodig?

Naast de materialen voor het leggen (tegels, tegelkruisjes, plinten, randisolatiestroken en de juiste natuursteen tegellijm) heb je ook Gereedschap nodig voor het leggen, voegen en schoonmaken. Je vindt alles in één oogopslag in onze downloadlijst met accessoires.

Wat is dispersielijm?

In tegenstelling tot lijm op cementbasis is dispersielijm op kunststofbasis.

Voordelen: Ze zijn al verkrijgbaar in emmers en hoeven niet ter plaatse gemengd te worden. Ze zijn ook flexibeler wanneer ze uitgehard zijn en hechten sterker dan cementmortel. Nadeel: Door het plastic is de droogtijd aanzienlijk langer dan bij tegellijmen op cementbasis en ze zijn niet vorstbestendig.

Kijklijst: Welke vertanding moet ik gebruiken voor de getande troffel?

De keuze hangt af van de tegelgrootte en de lijmvereisten van de installatiemethode. Hier volgen enkele richtwaarden:

Tegelgrootte: Getande troffel met vertanding:
Tegels met randlengte 10-20 cm 6 mm
Tegels met randlengte 20-40 cm 8 mm
Tegels met randlengte 40-60 cm 10 mm

Weet u het niet zeker? Vraag uw natuursteenleverancier of een gekwalificeerde installateur om hulp.

Foto van medewerker Myriam Schme
Auteur:
Myriam Schmöe
heeft veel teksten geschreven voor jonastone. Ze reist naar woonbeurzen en heeft een overzicht van de laatste trends in de woonbranche.