Een troffel met natuursteenlijm

Middelbedlijm

Toepassingsmogelijkheden van de tegellijm, installatiehoogte & correct leggen

Een troffel met natuursteenlijm

Doe alles goed bij het leggen van natuursteentegels! Voor leken rijzen er in eerste instantie echter veel vragen. Het begint met de keuze van de juiste tegellijm en gaat verder met de vraag naar de juiste lijmdikte. Wanneer is het voldoende om tegels op een dunne lijmlaag te leggen en wanneer moet de tegellijm dikker worden aangebracht? De vraag is: Leggen in een dun bed, middelbed of dik bed? Je kunt hier meer lezen over middelbedlijm en tegels leggen binnenshuis.

Bestel nu accessoires
Alpine Grey tegels met leisteeneffect, diagonaal zicht

Middelbedlijm - wat is dat?

Tegelzetter voor een emmer natuursteenlijm
Om tegels in een middenbed te leggen, koop je een speciale middenbedlijm of een tegellijm die geschikt is voor het leggen in een middenbed volgens de instructies op de verpakking.

Normaal gesproken wordt er zuinig omgesprongen met het materiaal dat nodig is voor bouwprojecten om de kosten laag te houden, inclusief de hoeveelheid lijm die nodig is voor het leggen van natuursteen. In principe is het voldoende om veel tegels van porcellanato of natuursteen in een dun bed te leggen, d.w.z. op een dunne laag mortel van ongeveer 5 mm hoog. Maar wanneer is het belangrijk om een middelbedlijm te gebruiken? Dit is nodig voor tegels met grotere maatafwijkingen, zoals Black Rustic leisteen, om overtollige tanden te voorkomen, maatafwijkingen te compenseren en de hechting van de tegels te verbeteren. In dit geval wordt de middenbedmortel in een hogere lijmlaag op de vloer aangebracht. De opbouwhoogte van de middenbedlijm is ongeveer 5 tot 20 mm. Het leggen in een middenbed maakt het ook mogelijk om kleine oneffenheden in de ondergrond uit te vlakken, bv. in het geval van een oude, ongelijkmatige chapevloer.

Gebruik van middenbedlijm:

  • Als u oneffenheden in de ondergrond moet uitvlakken
  • Als uw tegels grotere maattoleranties hebben (meer dan 2 mm verschil in tegeldikte)

Middelbedlijm & Co - Technische termen 1x1

Tegellijm of tegelmortel: de twee termen worden meestal door elkaar gebruikt. Dit verwijst naar een bouwmateriaal dat wordt gebruikt om tegels te leggen zodat de tegels optimaal aan het vloeroppervlak hechten en dezelfde installatiehoogte hebben. In de volksmond zijn er ook andere termen, zoals constructielijm.

Middelbedlijm: Er zijn tegellijmen op de markt met het label "middelbedlijm". Door hun technische eigenschappen zijn deze bij uitstek geschikt voor een dikker lijmbed. Andere lijmen die niet als zodanig zijn geëtiketteerd, kunnen ook worden gebruikt voor installatie met een middelbed. Deze moeten echter wel als middelbedlijm worden geëtiketteerd in de verpakkingsinformatie.

Flexibele lijm: Is een hoogwaardige, flexibele, met kunststof gemodificeerde lijm. Door de plastic coating (de lijm bevat in dit geval plastic deeltjes) kan de uitgeharde lijm flexibeler reageren op bewegingen van de ondergrond zonder te scheuren.

Snelle lijm: deze wordt bijvoorbeeld gebruikt bij het leggen van leistenen tegels. Het wordt gemengd met minder water zodat er geen (of slechts een klein beetje) water wordt opgenomen in de sterk absorberende leisteen tegels. Dit voorkomt dat de leistenen tegels "cuppen" (de hoeken buigen iets omhoog). Het hardt sneller uit dan een standaardlijm.

Wervelbedlijm (of wervelbedmortel): De zachte consistentie en hogere bevochtiging aan de achterkant zorgen voor een void free installatie. Dit wordt vooral aanbevolen in vochtige ruimtes om schaduw van licht en donker door binnendringend vocht te voorkomen.

Voegmortel: Wordt minder gebruikt voor het leggen van tegels en meer voor machinefunderingen, rails, steunen enz. De cementgebonden mortel is uitzonderlijk vloeibaar, zeer sterk, niet krimpend en je zou kunnen zeggen een beetje te groot voor normaal tegelwerk.

Herstelmortel: Deze mortel wordt gebruikt om kleinere gaten of uitbrekingen te vullen.

Buttering-floating (ook wel gecombineerde methode genoemd): Hierbij wordt de lijm niet alleen op de vloer aangebracht, maar ook op de achterkant van de tegels. Tegelzetters raden deze methode aan om een betere hechting van de natuursteentegel op de vloer te garanderen. Dit wordt vooral gebruikt voor grote tegelformaten, tegels in natte ruimtes, intensief gebruikte ruimtes en travertin met veel gaten om een holle ruimte-vrije installatie te garanderen.

Lees hier meer over natuursteen tegellijm!

Natuursteen in het middenbed leggen - zo doe je dat!

Wil je zelf professioneel natuurstenen tegels leggen? In onze handleiding leisteen leggen laten we je zien hoe je natuursteen stap voor stap kunt leggen! Als uw natuursteen volgens de middenbedmethode wordt gelegd, gaat u te werk zoals in de video, maar brengt u het mortelbed iets dikker aan, namelijk tussen 5 en 20 mm. Als u het niet zeker weet, vraag dan eerst een tegelzetter of uw natuursteenadviseur om hulp.

Opmerking: Voordat u begint, moet u de juiste lijm voor het middenbed bestellen. De dealer of uw tegelzetter kan u vertellen welke lijm het meest geschikt is voor welke tegels. De hoeveelheid lijm kan worden berekend met bijvoorbeeld een verbruikscalculator, een hulpmiddel dat lijmfabrikanten vaak op hun website aanbieden. In onze online shop vindt u de informatie snel en overzichtelijk: de juiste hoeveelheid lijm wordt weergegeven in het winkelmandje wanneer u tegels bestelt.

Instructies voor het leggen van leisteen en andere natuurstenen tegels

Middenbedlijm aanbrengen - stap voor stap

Het dunne bed wordt "gekamd" met de getande spaan
Breng het lijmbed aan met een getande spaan met 10 tanden

Tegels, middelbedlijm en Gereedschap zijn klaar, nu is het tijd om te beginnen: Het poedermengsel van de middelbedlijm wordt met schoon water en een garde gemengd tot een romige en klontvrije mortel. De tegellijm moet dan ongeveer 3-5 minuten rusten, wordt dan opnieuw geroerd en kan dan worden gebruikt. Werk bij het aanbrengen van de middenbedmortel met een troffel (of getande spaan) en kies de grootte van de inkeping van de troffel aan de hand van de vloer en de tegelgrootte. De lijm wordt met een troffel op de vloer aangebracht en met de getande spaan gekamd. Nadat de lijm is verwijderd, wordt de natuursteentegel op het middenbedlijm geplaatst en op zijn plaats gedrukt. Controleer met een Waterpas of de tegel waterpas ligt en klop de tegel vervolgens met een witte rubberen hamer in het lijmbed. Ga als volgt te werk, tegel voor tegel: Plaats de nieuwe tegel tegen de naburige tegel, duw deze onder druk weg, stel bij (of tril in) en tik aan met de rubberen hamer. Dit voorkomt dat de middenbedlijm opzwelt in de voeg.

Tip: Bij het leggen van tegels raden we aan een lichtgekleurde lijm te gebruiken voor doorschijnende tegels, zoals lichtgekleurde marmeren tegels. Anders kan de donkere lijm gemakkelijk doorschijnen.

Opmerking: Een testcertificaat op de verpakking van de lijm bevestigt dat de informatie op de verpakking technisch getest is en dat de lijmeigenschappen betrouwbaar zijn.

Na het leggen van het middenbed: Voegen

De middelbedlijm moet eerst drogen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Na het verstrijken van de droogtijd kunnen de natuursteentegels worden gevoegd, bijvoorbeeld met Sopro's Brilliant pearl voegmiddel. Om tegels in natte ruimtes (badkamer en douche) optimaal af te dichten, kunt u ook een zogenaamde "flexibele voeg" gebruiken. Het kunststofgehalte van de flexibele voeg zorgt voor meer flexibiliteit en een betere randhechting van het voegmateriaal. Tot slot mogen bewegingsvoegen niet worden vergeten zodra het leggen en voegen is voltooid. Muuraansluitvoegen en dilatatievoegen die de dekvloerlaag al in de dekvloer heeft gemaakt, worden vaak opgevuld met siliconen. In de uitzetvoegen kunnen ook profielen worden verwerkt. De functie van uitzetvoegen: ze voorkomen spanningsscheuren die kunnen ontstaan als materialen krimpen of uitzetten afhankelijk van de temperatuur.

Wil je meer weten of heb je vragen? Je vindt meer installatietips & -tutorials in het natuursteentijdschrift in de rubriek Installatie

Opmerking: alle technische informatie in dit artikel is niet bindend en vervangt niet de kennis van een gecertificeerde natuursteeninstallateur.

Foto door Tabea Salzer, redactielid
Auteur:
Tabea Salzer
heeft veel teksten en foto's geschreven voor het tijdschrift jonastone. In video's laat ze legtips en ontwerpideeën zien voor het inrichten met natuurlijk mooie tegels en platen. Klik op het YouTube-kanaal van jonastone!