terrasplaten keramische tegels installatie tikken in sopro

Gedeeltelijk gelijmd leggen van terrasplaten

Eenvoudig en praktisch: leggen in een splitbed met drainagemof

terrasplaten keramische tegels installatie tikken in sopro

Vele paden leiden naar hetzelfde doel - dit geldt ook voor het leggen van natuursteen of keramische tegels. Losse installatie van platen is bijzonder populair. Het is goedkoop en relatief eenvoudig te verwerken. Het nadeel ten opzichte van de meer complexe vaste installatie en het voegen van de platen in het mortelbed is echter dat de platen bij losse installatie kunnen verschuiven door puntbelastingen. Bovendien kunnen mieren en onkruid zich ophopen in de openingen tussen de voegen.

Bijpassende accessoires
Zandsteenplaten Kandla Grey close-up

De zogenaamde "gedeeltelijk gelijmde installatie" is daarom ideaal voor terrasplaten: Het is net zo gemakkelijk te installeren als losse installatie en scoort punten met een waterdoorlatende voeg, de drainagemof. Onkruid en vervelende kruipertjes kunnen zo worden vermeden en het geheel ziet er netjes en verzorgd uit. Bovendien zijn de platen bijzonder stevig door de vergrendeling met mortel in het splitbed en "kantelen" ze niet. Deze manier van leggen combineert de voordelen van losse installatie en gelijmd leggen.

Hoe ga je te werk bij gedeeltelijk gelijmd leggen? Ontdek het stap voor stap in dit artikel!

Stap voor stap gedeeltelijk gelijmde platen leggen

Foto van een egalisatiebord op een bouwplaats dat wordt gebruikt om de steenslag draaglaag te verdichten
De plaat voor het verdichten van grond en grind kan worden geleend van de bomenmarkt.
  1. Plan eerst het oppervlak van het terras en teken het af, zodat er 20 cm extra werkoppervlak overblijft.
  2. Nu is het tijd voor de terrasonderbouw. De grond moet worden uitgegraven tot een diepte van 30 - 35 cm.
  3. Verdicht de grond vervolgens met een Trilplaat. Daarna volgt een laag grind (20-25 cm), die ook wordt verdicht met de Trilplaat. Belangrijk: Houd bij het leggen van de steenslag draaglaag rekening met een helling van 2-3% om waterafvoer te garanderen.
  4. Giet vervolgens 3-5 cm siergrind op het oppervlak en maak het vlak.

Bij losse installatie worden de terrasplaten nu in het splitbed gelegd. Hier beginthet proces van gedeeltelijk gelijmd leggen:

  1. Breng nu tegellijm aan op de achterkant van de platen met een grote getande strook (12-14 mm) en leg ze in het splitbed. Tik lichtjes met een rubberen hamer om de tegels vast te zetten. Houd rekening met een uitzettingsvoeg aan de rand van het legoppervlak.
  2. In het geval van natuursteen kunt u nu een impregnering aanbrengen.
  3. Voeg vervolgens af met voegmateriaal dat geschikt is voor drainage (wij raden Sopro Solitär F 20 aan). Breng het voegmengsel aan op de voegen met behulp van een waterslang en een rubberen trekker.
  4. Reinig nu het terrasoppervlak om vuil te verwijderen.

Waarom lijm aanbrengen op de onderkant van de platen?

Mogelijk verschuiven van de platen of "kantelen" van afzonderlijke platen is een terugkerend probleem bij losse installatie van terrasplaten. Bij een gedeeltelijk gelijmde installatie, waarbij de onderkant van de tegels met tegellijm is bedekt, is er sprake van een zogenaamde krachtverbinding met het splitbed. Dit betekent dat de beweging van de verbindingspartners (platen en splitbed) wordt voorkomen door statische wrijving. Bij een gedeeltelijk verlijmde installatie is het belangrijk dat de gebruikte steenslag (wij raden siergrind aan) gebroken en scherpkantig is. Dit zorgt ervoor dat de afzonderlijke korrels na het egaliseren en verdichten in elkaar grijpen. Na enkele uren zijn de platen uitgehard en kunnen ze niet meer worden verplaatst. De platen zijn nu vastgehecht aan de onderconstructie en hebben meer massa gekregen en grijpen in elkaar in het hoogwaardige steenslagbed. Ze zijn stabiel en stevig en schommelen is niet langer mogelijk.

Opmerking: Gedeeltelijk verlijmde installatie is ideaal voor platen met een randlengte tot 80 cm. Bij XL-formaten voor terrasplaten, zoals die met een randlengte van 120 cm, kan het kantelen niet worden voorkomen door de grote hefboom en kan de voeg ook barsten.

Voordelen van gedeeltelijk gelijmde installatie met drainagemof

Om het kort voor je samen te vatten: dit zijn de voordelen van een gedeeltelijk verlijmde installatie met een waterdoorlatende drainagevoeg (wij raden Sopro Solitär F 20 aan).

  • Gemakkelijk te installeren
  • Stabiliteit van de platen door de vergrendeling met het hoogwaardige splitbed
  • De drainagegoot kan gebruikt worden vanaf een voegbreedte van slechts 3 mm
  • Keurig voegbeeld zonder onkruidgroei en mieren
  • De voeg is vorstbestendig en bestand tegen strooizout
  • Schoon en uniform totaalbeeld van het oppervlak

Grafische samenvatting van de gedeeltelijk gebonden installatie

Grafiek voor gedeeltelijk gelijmd leggen op ballast

Andere opties: losse installatie, vaste installatie en paalmontage

Naast een gedeeltelijk gelijmde installatie is er ook de optie om de terrasplanken los te installeren op steenslag en split. De platen vast leggen in eenkorrelige mortel op een steenslag draaglaag is ook een optie, hoewel dit iets complexer is dan gedeeltelijk gelijmd leggen. Bij vaste installatie wordt ook een waterdoorlatende drainagemof gebruikt. Ten slotte kun je er ook voor kiezen om je platen op stelpoten of mortelzakken te leggen.

Opmerking: alle technische informatie in dit artikel is niet bindend en vervangt niet de expertise van een gecertificeerde natuursteeninstallateur.

Laatst bijgewerkt:30-9-2020
Foto door Maitreya Dittmers, redactielid
Auteur:
Maitreya Dittmers
is lid van de online redactie van jonastone. Ze geeft informatie over actuele woontrends, boeiende achtergrondkennis, aantrekkelijke looks met tegels en platen en houdt je op de hoogte van jonastone nieuws op sociale netwerken.