Installateur legt tegels in het dikke bed op een betonnen plaat

Leggen: Dun bed, middenbed of dik bed?

Legtypes voor natuursteen in een oogopslag

Installateur legt tegels in het dikke bed op een betonnen plaat

Een fantastisch mooie vloer is de basis voor een interieurontwerp op maat of je eigen persoonlijke feelgood terras. De natuursteen is gekozen, het oppervlak is gepland en de vloer is voorbereid met een primer: Maar hoe worden natuurstenen terrasplanken en natuursteentegels ter plaatse het best geplaatst? Om precies te zijn, wat voor soort installatie moet het zijn? Om u te helpen de juiste legmethode voor uw natuursteen te vinden, vergelijken we dunbed-, dikbed- en middelbedlegmethodes, belichten we de verschillen en voordelen en geven we praktische tips.

Stijlvolle stenen tegels
Close-up van de travertin medium in beige

Factoren die de installatie bepalen

Bij het leggen moet je altijd rekening houden met een aantal factoren, omdat die bepalend zijn voor het type installatie: Om wat voor soort natuursteen gaat het en welke eigenschappen heeft het? Natuursteenplaten of tegels van kalksteen, travertin of graniet stellen andere eisen dan bijvoorbeeld een rustieke leisteen met uitgesproken leisteenaderen. Er zijn hier bijvoorbeeld verschillen in de maatnauwkeurigheid (d.w.z. dikte en mogelijke hoogteverschillen tussen afzonderlijke platen en tegels), de formaten en de aard van de ondergrond. Klinkt ingewikkeld? Je zult het zien: Het onderscheid is heel eenvoudig:

Dnnbett: Beste keuze voor kleinere formaten met een hoog molair gehalte

Voegen met kruizen als afstandhouders tussen twee leistenen tegels
Het dunbedproces is bijzonder geschikt voor kleine en middelgrote formaten en tegels en platen met een hoog millimetergehalte.

De dunbedmethode is tegenwoordig de meest gebruikte methode voor het leggen van tegels en platen. Het is de modernste methode voor het leggen van natuursteen. Bij het dunbed leggen worden tegels of platen gelegd met behulp van een dunbedmortel met een dikte van de natuursteentegellijm van 2 tot 6 mm (gemeten op de afgewerkte vloerbedekking).

Dit legprincipe wordt gebruikt...

... voor natuursteentegels en -platen van kleine tot middelgrote afmetingen, aangezien hoogteverschillen met aangrenzende platen moeilijk te vermijden zijn.

... worden vormstabiele tegels of platen verwerkt. Met andere woorden, met een dikte van 7-12 mm en kleine afwijkingen in tegeldikte van ongeveer 1 mm.

Voordelen

Dankzij de kleine hoeveelheid aanmaakwater (afgemeten hoeveelheid water voor het mengen van de mortel) voor de mortel is het risico op verkleuring minimaal. Grote oppervlakken kunnen heel gemakkelijk worden gelegd en de droogtijden tussen de afzonderlijke werkstappen zijn ook kort, zodat snel voegen ook mogelijk is.

Als u meer wilt weten over het leggen van dunbedtegels binnenshuis, bekijk dan onze leginstructie!

Middenbed: Voor iets grotere toleranties en formaten

Klantenfoto: Mustang tegels, gelegd in de woonkamer met een vrouw die tulpen brengt
Middenbed? Goede keuze voor grote formaten of tegels en platen met grotere mattoleranties!

De ideale oplossing ligt in het midden? Leggen in een middenbed combineert de voordelen van dikbed- en dunbedleggen: Naast een kleine hoeveelheid aanmaakwater kunnen ook toleranties in de ondergrond of bekleding gemakkelijk uitgevlakt worden.

De dikte van het lijmbed ligt meestal tussen 5 en 20 mm. Zorg er bij het mengen van de legmortel voor dat de door de fabrikant opgegeven hoeveelheid water precies wordt aangehouden. Anders bestaat de kans dat de platen in het mortelbed wegzakken, wat kan leiden tot "te glad leggen" en dus struikelgevaar.

Kies dit legprincipe voor...

.... tegels van groot formaat (vanaf een formaat van ca. 45x90 cm) en platen moeten worden gelegd.

... grotere maattoleranties uitgevlakt moeten worden.

Voordeel

Een karaktervolle natuursteen, zoals Black Rustic leisteen, met grotere maattoleranties moet worden verwerkt? Bij het leggen in het middenbed kunnen verschillen in de dikte van de platen of tegels gemakkelijk worden gecompenseerd.

Dik bed: Goed voor oneffen oppervlakken en co.

Kikkerperspectief op zwarte rustieke leistenen vloer met houten eettafel en plant op de achtergrond
Grotere toleranties, ongelijke ondervloer? Dikbedinstallatie is een goede optie!

Vroeger was het leggen in dikbed de standaard legmethode voor natuursteen en keramiek, maar door de ontwikkeling en verbetering van lijmmortels is deze methode grotendeels vervangen door het leggen in dun- en middelbed. Een van de redenen hiervoor is dat het leggen in een dik bed meer tijd kost, de constructiestructuur van de vloer hoger is en het gewicht per oppervlakte-eenheid groter is dan bij de dun- en middenbedmethode. Door de grotere hoeveelheid materiaal die nodig is, is dikbedinstallatie ook duurder.

Waarom wordt het dan nog gebruikt?

In het geval van een zeer onregelmatig legoppervlak of platen en tegels met een ongelijke dikte, is het leggen van een dikbed een verstandige keuze om een optimaal resultaat te bereiken.

. en hoe zit het met de installatie van vloerverwarming?

Slaapkamer met witte kledingkast en wit bed, beige kalkstenen tegels op de vloer
Een warm vloerverwarmingssysteem? Werkt goed met alle drie de installatietypes!

Of het nu gaat om nieuwbouw of (oudbouw) renovatie: vloerverwarming maakt nu gewoon deel uit van het interieurontwerp van je eigen huis of appartement. "Je moet het je gewoon realiseren: Hoe hoger de totale constructie, hoe langer de verwarmingsfase," legt onze klantadviseur Kim Keller uit. "Met dunbed- en middelbedsystemen warmen de tegels gewoon sneller op." De vloerverwarming wordt in de dekvloer gelegd, ingebed in een laag mortel die geschikt is voor vloerverwarming.

Excursus: Hoe zit het met Fliebett en Fliebettmrtel?

Blauwgrijze kalksteenplaten in een bed van hoogwaardige steenslag
Een veelgebruikte legmethode in uiterwaarden: hardsteen van Azur op een steenslag draaglaag van siergrind

Wervelbedmortel is een dunnere, meestal flexibelere mortel op basis van cement en kunstharsdispersie. Hierdoor wordt water beter vastgehouden en kunnen tegels en platen vrijwel zonder leemtes in het lijmbed worden aangebracht.

Voordeel: Omdat wervelbedmortel (zoals de naam al zegt) vloeit, zijn er twee grote voordelen: De installatiehoogte is lager dan bij andere mortels. Het "vloeien" van de mortel sluit holtes tussen de mortel en de natuursteen, waardoor de complexere buttering-floating methode (waarbij de vloer en de onderkant van de tegels worden bedekt met tegelmortel) niet langer nodig is.

Voor elke natuursteen is er een geschikte installatiemethode, die ook past bij de ruimtelijke omstandigheden. Met deze kennis ben je goed uitgerust om de juiste keuze te maken voor het leggen van je droomvloer.

Trouwens: natuursteenplaten worden buiten heel vaak los geïnstalleerd (bv. op steenslag en split). Als je je terras bijvoorbeeld in een mediterrane stijl wilt ontwerpen, is deze variant vooral populair in combinatie met het verfijnde legpatroon Romeins verband. In andere gevallen raden we vooral het gedeeltelijk gelijmd leggen van terrasplaten aan, waarbij de platen aan de achterkant met tegellijm worden ingesmeerd en in siergrind worden gelegd. Daarna worden ze gevoegd met een drainagvoeg.

Opmerking: alle technische informatie in dit artikel is niet bindend.

Foto van medewerker Myriam Schme
Auteur:
Myriam Schmöe
heeft veel teksten geschreven voor jonastone. Ze reist naar woonbeurzen en heeft een overzicht van de laatste trends in de woonbranche.