Trendy en gemakkelijk te maken: Terrasplaten met een brede grasvoeg. Afbeelding: www.egligartenbau.com

Terrasplanken op gras leggen

Gemakkelijk tuinpaden, stoeptegels en oppervlakken leggen

Trendy en gemakkelijk te maken: Terrasplaten met een brede grasvoeg. Afbeelding: www.egligartenbau.com

Heeft een mooi gazon een volledig verhard tuinpad nodig? Niet noodzakelijk! Als je houdt van je groene ruimte of op zoek bent naar een alternatieve installatiemethode voor je terras of bestrating, kun je kiezen voor het leggen op gras. Je kunt hier lezen over de voordelen, opties en praktische tips.

Een eenvoudige, kosteneffectieve en veelzijdige methode

Een terras in een groen kleed of een iets andere manier om tuinpaden te ontwerpen: Leggen op gras is eenvoudig en voordelig, omdat er nauwelijks extra legmateriaal nodig is.

Voorwaarde: je houdt van opvallende grasvoegen. Voor tuinpaden, individuele stoeptegels of het leggen van oppervlakken is het leggen op gras de huidige trend. En er kunnen heel wat verschillende materialen mee worden gelegd. Naast betonplaten en echte natuursteen kunnen ook keramische tegels van keramische tegels en meer worden gebruikt voor terrassen en paden.

Zo werkt het: Op gras liggen

Tuinhuisje met gazon aan de voorkant en Yellow Mint zandstenen platen
De platen van zandsteen zijn niet alleen mooi als terrasstenen, maar ook als stapstenen.

Moet het een heel terras zijn of eerder een pad? De grootte van het gebied bepaalt de hoeveelheid werk. Hier stellen we beide voor:

1. aantreden leggen

Stap voor stap naar een tuinpad met aantreden! Zo werkt de installatie:

  1. Leg de platen op de plek waar je het pad wilt hebben. Gebruik een comfortabele looplengte als richtlijn.
  2. Markeer de omtrek van de platen met een Spade en graaf een gat van een paar centimeter zodat de plaat gelijk ligt met het gazon en later niet uitsteekt.
  3. Verdicht de uitgegraven grond (bijvoorbeeld met een handtamper). Dit voorkomt dat de platen later in de grond wegzakken.
  4. Vul het gat op met een ongeveer 5 cm dikke laag vulmiddel of bouwzand voor een onderbouw. Alternatief: Gebruik een wortelvlies (ook wel wortelfolie genoemd) om te voorkomen dat er gras onder de platen groeit. In plaats van zand kan een laag grind worden aangebracht en verdicht. Deze onderlaag zorgt voor een goede waterafvoer onder de platen of tegels en maakt het moeilijker voor mieren en kleine dieren om het gebied te koloniseren.
  5. Leg nu de platen en gebruik een Waterpas om te controleren of ze waterpas liggen. Als dit niet het geval is, verwijder ze dan en vul de ondergrond op met vulmateriaal (zand of grind).
  6. Tik de platen vervolgens stevig aan met een witte rubberen hamer (wit vanwege mogelijke kleursporen).
  7. Vul nu de ruimte tussen de profielplaat en het gazon op met aarde en druk aan.
  8. Voor een mooiere look: zaai opnieuw gazonzaad op de overgang tussen het gazon en de platen. Om ervoor te zorgen dat het zaad snel ontkiemt, moet je deze plek de eerste twee weken vochtig houden.

2. een terras met grasvoeg

Wil je wat meer groen gazon in je buitenkamer? De huidige trend voor buitenleefruimtes is een terras met een decoratieve grasrand of een grotere groene tussenruimte.

Voor een kleiner terras is het aan te raden om op dezelfde manier te werk te gaan als bij aantreden om een mooi resultaat te krijgen.

Leg natuurstenenterrasplaten, keramische tegels of een ander materiaal op het oppervlak: Voor een zo precies mogelijke tussenruimte en harmonieuze grasvoegen tussen de platen is het de moeite waard om vooraf een legplan op te stellen. Voer alle gegevens in dit plan in, bv. tegelformaat en voegbreedte.

Volg de aantreden 2 tot 8 van "Legstappen".

Voordelen van dit type installatie:

  • snel
  • kosteneffectief
  • moderne, natuurlijke uitstraling

En wat zijn de nadelen?

"Vooral bij hoge temperaturen in de zomer warmt de grasvoeg tussen de platen snel op. Het gras wordt snel geel en lelijk." - Andreas Matte, Area Sales Manager bij Sopro-Bauchemie

Alternatief: Leggen in een splitbed

loopbrug met natuurstenen medium platen
Tegelplaten zien er ook geweldig uit op grind en steenslag.

De meest gekozen installatiemethode voor buiten is ook goedkoop en gemakkelijk te leggen: losse installatie in een splitbed. Hier zijn enkele basistips en -stappen:

1. rechtstreeks op het gras? Liever niet

Het is niet aan te raden om terrasplaten rechtstreeks op gras of gazon te leggen. Door het gewicht, de belasting en de regen zakken de platen snel in, zodat je ze opnieuw moet uitgraven en uitlijnen.

Het is beter om een basis te leggen van split (in het geval van natuursteen moet dit siergrind zijn om mogelijke verkleuring te voorkomen) en grind of steenslag. Dit dient ook als drainage. Vergeet voor een optimale waterafvoer niet om rekening te houden met een helling van 2-3% van het oppervlak.

2. Leg een splitbed aan.

Plaats nu geleiderails of egalisatierails en span een metselkoord om een rechte voeg te garanderen. Giet de steenslag en maak het waterpas langs de geleiderail met een waterpas of waterpas. Het splitbed moet 30 - 50 mm dik zijn (plus helling).

3. Leg de terrasplaten en klop ze vast.

Afhankelijk van de legmethode en het legpatroon (bv. de zeer onregelmatige veelhoekige tegels), begin je te leggen in het midden van het terrein of vanaf het huis. Leg de platen in het legbed en klop ze stevig aan met een witte rubberen hamer. Voegkruisjes of afstandswiggen zorgen voor een gelijkmatige afstand en een voegbreedte naar keuze.

4. voegontwerp

Voor een grasvoeg kun je voegen met zand en later graszaad zaaien. Traditioneel worden de voegen echter opgevuld met kwartszand of decoratieve steenslag.

Tuintips: Opsluitbanden en co. als randafwerking

Een terrasrand biedt een betere ondersteuning voor een gelegd oppervlak en voorkomt dat individuele tegels doorzakken en wegglijden. Je hebt hier verschillende opties:

Sommige handelaars bieden randen of opsluitbanden aan die bij de vloer passen en die dan voor een "eendelige" afwerking zorgen. Als je bewust een blikvanger wilt, kun je ook kiezen voor een andere steensoort of een ander materiaal als contrast. Er kunnen ook "onzichtbare" metalen rails in het gazon worden geplaatst. Verschillende leveranciers (bv. Schlüter Systems) bieden hier geschikte systeemoplossingen aan.

Verdere opties voor installatie buitenshuis

Als gras leggen je minder aanspreekt, zijn er ook andere legopties voor platen van natuursteen en dergelijke:

Als alternatief voor een steenslag draaglaag kun je eenkorrelige mortel gebruiken voor een vaste installatie. Heb je een stevige ondergrond, zoals betonplaten?

Hier lees je hoe leggen op beton met een drainagemat werkt!

Bij daken of balkons spelen gewicht en installatiehoogte vaak een rol: lees hier hoe je kunt installeren met sokkels!

De technische informatie in dit artikel is niet bindend en vervangt niet de kennis van een professioneel gekwalificeerde installateur.

[Foto omslag: © www.egligartenbau.com]

Laatst bijgewerkt:17-10-2024
Foto van medewerker Myriam Schme
Auteur:
Myriam Schmöe
heeft veel teksten geschreven voor jonastone. Ze reist naar woonbeurzen en heeft een overzicht van de laatste trends in de woonbranche.