Zandsteen impregneren
Extra bescherming tegen vloeistoffen en meer
Heldere zonnige kleuren, subtiel grijs en een origineel oppervlak dat gewoon goed aanvoelt - zandsteen is een karaktervolle natuursteen die zowel als zandsteenplaten buiten als als decoratieve zandsteentegels binnen een mooi figuur slaat. Over reiniging en onderhoud zijn de meningen verdeeld: Zandsteen impregneren - ja of nee? Wij willen deze en andere vragen over dit onderwerp tot op de bodem uitzoeken.
Info: Is zandsteen impregnering een afdichting?
Nee. De twee termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze verwijzen naar totaal verschillende dingen. Terwijl een impregnering volledig in de steen wordt opgenomen zonder resten achter te laten, vormt een kit een herkenbare film op het steenoppervlak. Afhankelijk van het product kan dit herkenbaar zijn als een glanzende laag.
Zandsteen impregneren of afdichten?
Aangezien impregnering geen laag vormt op de steen, kan het actieve ingrediënt in de zandsteen dringen. In de regel wordt zandsteen niet overal geïmpregneerd, maar alleen op het oppervlak van de tegel of plaat. Het impregneren van natuursteen is de eerste keuze voor buiten, omdat de steen wordt blootgesteld aan weer en wind en "leeft". Als slechts één kant wordt behandeld, kan de zandsteen "ademen" en kan vocht zoals regenwater wegsijpelen of in de aangrenzende grond terechtkomen.
Verzegeling zorgt voor een fijn laagje op het oppervlak van de steen, wat het onderhoud vergemakkelijkt, maar de kleur en het uiterlijk van de zandsteen verandert. In de meeste gevallen ontstaat er een onnatuurlijk nat effect, dat het natuurlijke effect van de steen wegneemt.
Eenvoorwaarde voor goed afdichten: de ondergrond mag op geen enkele manier nat zijn, anders kunnen er vlekken ontstaan. Bij het afdichten van steen wordt vaak het hele zandsteen behandeld, wat kan leiden tot lelijke verkleuringen of uitbloeiingen als er restvocht in de steen achterblijft.
Praktisch: Hoe impregneren werkt op natuursteen
De natuur als voorbeeld: impregnering van zandsteen wordt opgenomen in de natuursteen en biedt onzichtbare bescherming tegen vloeistoffen, vetten of oliën van buitenaf. Dankzij het zogenaamde "nano-effect" worden deze niet in de steen opgenomen en kunnen ze gewoon met een doek worden weggeveegd.
Geef vuil geen kans: om uw natuurstenen vloer optimaal te beschermen, raden we over het algemeen aan om alle natuurstenen - met uitzondering van harde stenen zoals graniet en gneis - te impregneren (inclusief leisteen, kalksteen en travertin).
Heeft zandsteenimpregnatie überhaupt zin?
Als sedimentgesteente en zachte steen heeft zandsteen een hoog waterabsorptievermogen. Regenwater en dergelijke drogen over het algemeen langzamer op dan bij andere natuurstenen en ook verontreiniging door vogelpoep kan de steen gemakkelijker besmetten dan bij andere natuurstenen het geval is.
Daarom is impregnering hier bijzonder nuttig, omdat het de steen beschermt tegen alle vloeistoffen die de natuursteen van buitenaf aantasten.
Let op: zelfs een goede impregnering moet van tijd tot tijd worden vernieuwd om de extra bescherming van het product op de lange termijn te behouden. Voor zandsteenplaten voor buiten is het raadzaam om dit om de vier tot vijf jaar te herhalen (vaker indien nodig aan de noordkant van het terras of op schaduwrijke plekken).
Let op: Impregnering is geen volledige bescherming tegen graffiti. Als dit soort vlekken op uw zandsteen zijn ontstaan, kunt u het beste een gespecialiseerd steenrestauratiebedrijf raadplegen. Met behulp van professionele apparatuur en behandelingen zoals schuren kunnen de structuur en de diepe ondergrond van de steen meestal weer volledig worden gereinigd.
Onze zandsteenreeks in video
Ontdek interessante feiten over zandsteen en ons assortiment zandstenen terrasplanken hier in de video:
Zo werkt het: Impregneer zandsteen
Maak de zandstenen vloer vooraf schoon en zorg ervoor dat deze droog is. Waarom? Door achterblijvend vocht kan het oppervlak vlekkerig lijken. Bedrijven zoals Lithofin bieden al een kant-en-klare steenimpregnering aan die u op de steen aanbrengt (bv. met een verfroller of doek) volgens de instructies van de fabrikant.
Wij raden het impregneermiddel Fleckstop W aan, dat geschikt is voor alle natuurstenen uit ons gamma. Als u de zandsteen met dit product impregneert, zullen er later geen veranderingen aan de steen optreden, zoals een ongewenst nat effect op het oppervlak. Veeg overtollige impregnering af met een pluisvrije doek.
Wilt u meer weten? Lees ons artikel Natuursteen impregneren!
Kleurversterker - impregnering niet nodig?
Verwar de twee niet: De kleurversterker vervangt de impregnering niet, maar heeft een waterafstotende werking en versterkt bovendien de natuurlijke steenkleur. Dit product wordt vooral gebruikt bij de kleurrijke leisteen Peacock om de levendige kleuren van de steen tot leven te brengen.
Ook impregneren voor keramische tegels?
Praktische vraag: Moeten keramische tegels van keramische tegels ook worden geïmpregneerd? Een duidelijk nee! In tegenstelling tot originele natuursteen (zoals Solnhofener) hoeven tegels niet te worden geïmpregneerd vanwege de onderhoudsvriendelijke, slijtvaste structuur van porcellanato. Dus als je kiest voor een hoogwaardige natuursteenlook, krijg je niet alleen een authentieke look, maar ook een vloer die gemakkelijk schoon te maken is.
Of u zandsteen nu legt als veelhoekige platen met mediterrane charme of als decoratieve tegels in uw huis - u doet er altijd goed aan een geschikte impregnering voor echte natuursteen te gebruiken.
Alle technische informatie in dit artikel is niet bindend en vervangt niet de kennis van een professioneel gekwalificeerde natuursteeninstallateur.