Terrasplanken leggen op grind en split
Natuursteenplaten zijn gemakkelijk te leggen in een splitbed
Terrasplaten van natuursteen of keramische tegels kunnen op verschillende manieren worden gelegd - het voordeel van leggen met steenslag is dat de platen op elk moment gemakkelijk kunnen worden vervangen en dat de legmethode relatief eenvoudig en goedkoop is.
Omdat professionele installatie essentieel is voor de vorstbestendigheid en duurzaamheid van terrasplanken, laten we je zien waar je op moet letten.
Tip: Als je eerst meer wilt weten over het leggen van terrasplaten en de verschillende soorten voegen, lees dan ons tijdschriftartikel over het leggen van natuursteenplaten.
Voorbereidende werkzaamheden voor het leggen van terrasplaten
Bij het bestellen van de natuursteen platen is het belangrijk om te overwegen welk legpatroon bij uw terras past en welk formaat de platen moeten hebben. Grote formaten hebben het voordeel dat de natuursteen nog beter tot zijn recht komt, omdat er minder voegen zichtbaar zijn. Kleinere formaten zijn meestal iets goedkoper.
Als je een terras met een mediterrane flair wilt, is het Romeinse verband, dat oorspronkelijk uit Italië komt, een goede keuze. Het Romeins verband maakt de patio losser en geeft een interessant en gevarieerd effect. Als je de voorkeur geeft aan een modernere en meer eenvoudige uitstraling, kies dan voor halfverband of derde verband. Lees meer over de meest voorkomende legpatronen.
Als voorbereiding op het leggen van terrasplaten moet de juiste terrasonderbouw met een helling van 2-3% worden gemaakt. Afhankelijk van de omstandigheden kan dit een steenslag draaglaag of een betonnen plaat zijn. Terwijl het water automatisch kan weglopen bij een grind- en steenslag draaglaag, moet het water bij een betonnen plaat naar de zijkant worden afgevoerd met behulp van bijvoorbeeld een drainagemat.
Een splitbed maken
Gebruik voor natuursteenplaten niet zomaar steenslag, maar siergrind. Onder siergrind wordt meestal graniet- en basaltsnippers verstaan. Andere steenslag of zelfs gruis kan door capillaire werking de bovenkant van de platen bereiken vanwege de gemakkelijk oplosbare mineralen/ijzerverbindingen en leiden tot verkleuring(uitbloeiing) van de natuursteen. Kies steenslag met een korrelgrootte van 2/5 mm, 0/8 mm of 5/8 mm (afhankelijk van de staat van de vloer).
- De eerste stap is het installeren van geleiderails (of egalisatierails). Span bovendien een metselkoord zodat je Spade kunt controleren of de voegen goed uitgelijnd zijn.
- Zodra het voorbereidende werk is voltooid, worden de steenslaglagen op het oppervlak gegoten en langs de geleiderail geëgaliseerd met een waterpas. Het splitbed moet ten minste 30-50 mm hoog zijn (plus een overeenkomstig afschot, idealiter al in het substraat aangebracht). Dit zorgt voor een goede waterafvoer en heeft een capillaironderdrukkend effect (beschermt tegen optrekkend vocht).
- Controleer met een Waterpas of de helling van het huis naar het gazon 2-3% is, zodat regenwater op de terrasplaten kan afvloeien. Dit is een van de belangrijkste voorzorgsmaatregelen tegen het binnendringen van vocht in de terrasplaten en de huismuur.
Terrasplanken op steenslag leggen
Begin, afhankelijk van het legpatroon, het formaat en het aangelegde oppervlak, te leggen vanaf de huismuur, het midden of bij de randstenen. Leg de platen op het legbed en klop ze een voor een aan met een lichtgekleurde rubberen hamer. Als u de natuurstenen platen persklaar legt, d.w.z. zonder voegen, moet u ervoor zorgen dat de platen in deze speciale constructie niet te strak worden vastgeklemd. Temperatuurschommelingen kunnen leiden tot uitzetting van het materiaal en dus tot afbrokkeling van de randen. Zorg daarom voor voldoende uitzettingsvoegen. Als je de platen met een voeg legt, kun je voegkruisjes gebruiken als afstandhouders om ervoor te zorgen dat de voegbreedtes uniform zijn. De voegen worden later opgevuld met decoratieve steenslag of kwartszand, afhankelijk van de steensoort en randafwerking (ongebonden voeg).
Een gelijmde bestratingsvoeg is ook mogelijk bij gedeeltelijk gelijmd leggen. In dit geval worden de platen aan de achterkant bedekt met tegellijm en in het splitbed gelegd. De tegels worden vervolgens gevoegd met een waterdoorlatende voeg. Voordelen: De platen zijn bijzonder stevig, kantelen niet en onkruid en insecten krijgen geen kans bij de gelijmde voeg. Meer informatie over het gedeeltelijk verlijmd leggen van terrasplaten vind je in het tijdschriftartikel.
Tip: Meng terrasstenen uit verschillende leveringsdozen tijdens de installatie om een uniform totaalbeeld te krijgen. Natuursteen is een natuurproduct en kleurvariaties en helderheidsverschillen zijn geen fout, maar heel normaal en vormen de charme van dit natuurlijke materiaal.
Natuursteenplaten op maat zagen
Moeten er hoeken of randen van terrasstenen worden gezaagd? Natuursteen kun je het beste zagen met een natzaagtafel. De tafel is relatief eenvoudig te gebruiken, maar je moet wel een paar veiligheidsmaatregelen in acht nemen. Lees meer over het zagen van natuursteen in ons magazine.
De terrasplaten omzomen
Het afkanten van natuursteenplaten wordt over het algemeen aanbevolen om te voorkomen dat de terrasplaten omvallen of dat het splitbed wegzakt. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit verschillende opsluitbanden die geschikt zijn om een visueel aantrekkelijke overgang naar het gazon te creëren. In ons assortiment vindt u bijvoorbeeld bijpassende boordstenen voor de platen.
Als u een 'onzichtbare' rand wilt, kunt u het plaatoppervlak vastzetten met een mortelwig of de buitenste platen stevig in drainagemortel leggen. Een andere optie is het gebruik van roestvrijstalen of kunststof profielen aan de rand van de terrasplaten. Zodra het gazon is ingegroeid, zal de rand niet langer zichtbaar zijn en heb je een naadloze overgang naar de tuin. Lees meer in ons artikel Eenvoudig terrasranden maken.
Grafisch overzicht van losse installatie op steenslag en split
Andere legmethoden voor terrasplaten
Lees meer over het leggen van terrasplaten, bijvoorbeeld in een mortelbed. Hoewel het leggen in een mortelbed niet zo goedkoop is als splitbed, is het op de lange termijn stabieler.
Alle technische informatie in dit artikel is niet bindend en vervangt niet de kennis van een gecertificeerde natuursteeninstallateur.