Strooizout en natuursteen
Interessante feiten en praktische informatie over het gebruik van strooizout op graniet en co.
De dagen zijn korter, de temperaturen onder nul. Gehuld in dikke lagen ga je de deur uit en de lucht ruikt naar sneeuw. De grond is bevroren, het regent of sneeuwt - wegen en voetpaden, maar ook je eigen terras, natuurstenen balkon of granieten trap kunnen glad worden. Om jezelf en anderen te beschermen tegen vallen en dergelijke, is het belangrijk om trottoirs vrij te maken en te behandelen met bijvoorbeeld strooizout. Maar hoe zit het met de compatibiliteit van natuursteenproducten en strooizout? Om ervoor te zorgen dat u goed voorbereid de winter ingaat en uw natuurstenen vloer optimaal beschermt, hebben we de belangrijkste informatie en interessante feiten over strooimiddelen en natuursteen op een rijtje gezet.
Strooizout: niet de eerste keuze
Als het bitter koud wordt en wegen en trottoirs bedekt zijn met sneeuw en ijs, kun je ze 's ochtends vroeg al horen: strooiwagens van de wegenopruimingsdienst in actie, die royaal strooizout over de paden strooien. Dit minimaliseert het risico op gladde wegen en ongelukken. Iedereen moet zijn eigen stoepen, trappen en terrassen onderhouden - en als deze van natuursteen zijn, rijst de vraag of strooizout de juiste oplossing is tegen gladheid. "Ik raad af om natuursteen te behandelen met dooizout", zegt natuursteenadviseur Kim Keller: "In combinatie met water kan het zout in de steen trekken, wat vlekken en verkleuring kan veroorzaken. Dit geldt met name voor natuursteensoorten zoals kalksteen, zandsteen of travertin. Harde steensoorten zoals graniet, basalt of kwartsiet zijn slijtvast, worden gekenmerkt door hun duurzaamheid en ongevoeligheid en zijn door hun steenstructuur bestand tegen vorst en dooizout. Toch raden we je aan om op veilig te spelen met natuursteen: Het is het beste om het gebruik van strooizout op alle natuursteenplaten te vermijden als er kans is op gladheid en vorst. Dit geldt ook voor keramische tegels - hoewel ze een laag waterabsorptievermogen hebben en zeer robuust zijn, kan strooizout het voegmiddel beschadigen.
Een stevige greep op de kou: alternatieve strooimiddelen
Maar maak je geen zorgen: je hoeft het niet zonder een mooi natuurstenen terras te stellen, want er zijn goede alternatieven voor strooizout. In plaats van structureel en milieuschadelijk strooizout te gebruiken om je natuurstenen terrasplaten, traptreden of paden te ontdoen van het risico op gladheid, kun je zonder aarzelen andere soorten wintergrit gebruiken. Zand uit grindgroeven en zandstranden levert bijvoorbeeld goede resultaten op het gebied van slipweerstand. Fijn zand en fijn kwartszand worden aanbevolen voor travertin. Grit of decoratieve steenslag kan ook worden gebruikt om ongelukken door uitglijden te voorkomen. Dit zijn kunstmatig gemalen stenen die een hoekige korrelvorm hebben en zich onder druk een weg banen in ijs en sneeuw. "Bij ijs en sneeuw adviseer ik om granieten platen of kwartsieten platen beloopbaar te maken met grit en natuurstenen platen met een zachtere structuur, zoals travertin en kalksteen, met fijn zand," bevestigt natuursteenadviseur Kim Keller. Neem dus voorzorgsmaatregelen en plaats een strooicontainer met zand of grit binnen handbereik van uw paden, trappen en terrassen, zodat u en uw natuursteen optimaal beschermd zijn bij ijzel!
Extra tip: Zorg bij het leggen van het natuurstenen terras voor een helling van ca. 3%, zodat condenswater gemakkelijk kan weglopen. Zo kan mogelijke vorstschade aan natuursteen door bevriezend water vooraf worden voorkomen en kan het terras wintervast worden gemaakt.
Maak je geen zorgen over vorstbestendigheid!
Goed nieuws voor alle natuursteenfans en bouwers: als ze professioneel worden gelegd met voldoende waterafvoer, d.w.z. op siergrind van hoge kwaliteit met een helling van 3%, kunnen travertinplaten zonder problemen buiten worden gelegd.
Foto omslag: Adobe Stock/ bierwirm