Platen worden op sokkels gelegd, de installateur gebruikt een waterpas

Sokkelsteunen of gemetselde planken voor terrasplaten

Stelten leggen op een betonnen plaat - zo werkt het

Platen worden op sokkels gelegd, de installateur gebruikt een waterpas

Wil je je eigen terras bouwen met natuursteenplaten of keramische tegels en heb je al een betonnen plaat op je terras? Dat is een goede voorwaarde - je hebt een ondergrond die voldoende stabiel en vorstbestendig is.

Als je al een betonnen plaat hebt in plaats van grond, is er naast losse installatie (terrasplaten gelegd op een splitbed), gedeeltelijk gelijmde installatie (platen gelegd op een splitbed met voegmiddel) en gelijmde installatie (terrasplaten gelegd met natuursteenlijm ) nog een interessante optie voor het leggen van terrassen: de platen leggen op stelpoten, mortelzakken of plaatsteunen. Dit type installatie is bijzonder praktisch: indien nodig kunnen de platen in de toekomst snel en gemakkelijk worden vervangen!

Als je natuurstenen tegels wilt leggen, moet je voor dit soort installatie kiezen voor harde steensoorten zoals graniet, basalt of kwartsiet.

Het leggen van terrasplanken op steunen heeft voordelen

Verschillende stenen platen op palen
Pluspunten voor het leggen op stelten: Gewichtsbesparing, geen voegmateriaal nodig!

Er zijn goede redenen om te kiezen voor een installatie op palen. Dit type installatie is bijzonder geschikt voor balkons of dakterrassen.

Ten eerste bespaart het gewicht omdat er geen beddingmateriaal zoals split of grind hoeft te worden gebruikt. Het is ook niet nodig om aandacht te besteden aan de helling van de gelegde terrasplaten, aangezien het regenwater afvloeit via de ongeveer 4 mm brede scheuren tussen de afzonderlijke platen - de betonplaat eronder moet echter een helling hebben, worden afgedicht en indien nodig worden aangevuld met balkon- of terrasprofielen om het water af te voeren.Aangezien de platen niet worden gevoegd wanneer ze op stelten worden gelegd, hoeft het voegmateriaal niet te worden vervangen - nog een pluspunt voor deze installatieoptie.

Nog een voordeel: als een verhoogd terrasniveau nodig is, kan dit gemakkelijk worden bereikt door op stelten te leggen. Dit type installatie is ook nuttig als er een nieuw terras over het bestaande terras moet worden gebouwd zonder het oude eerst te verwijderen. Maattoleranties van platen kunnen ook gemakkelijk worden uitgevlakt met behulp van sokkels.

Tip: Bij het leggen op stelten wordt het gewicht van de platen verdeeld over verschillende steunpunten. Harde stenen zoals graniet, basalt of kwartsiet zijn daarom bijzonder geschikt voor dit soort installatie.

Hoe hoog is het draagvermogen van platen?

Omdat de platen op hun hoeken op de lagers rusten als ze op palen worden gelegd en er een holte onder zit, rijst de vraag over het draagvermogen.

Met keramische terrastegels kunt u gerust zijn. De buigsterkte van deze uiterst robuuste platen is zeer hoog en kunnen gemakkelijk lasten van meerdere tonnen dragen. De terrasplaten met houtlook en natuursteen in ons assortiment hebben een geteste breukbelasting van ongeveer 50 N/mm², wat betekent dat een plaat meerdere tonnen kan dragen.

De stabiliteit van natuursteen is ook erg hoog, vooral in het geval van harde steen. Elke steen is echter anders en in zeldzame gevallen kan een ader ervoor zorgen dat de platen breken bij zeer hoge belastingen. Naast de vier steunpunten op de hoeken moet er minstens één extra steunpunt in het midden worden geïnstalleerd voor stabilisatie.

Belangrijk: De basis moet kloppen!

Platen worden op sokkels gelegd, de installateur gebruikt een waterpas
Heeft de betonnen ondergrond de noodzakelijke helling van 2-3%? Dit is gemakkelijk te achterhalen met een Waterpas.

Voordat u begint met het plaatsen van de stenen platen op stelpoten, plaatsteunen of mortelzakken, moet u controleren of de bestaande betonplaat een helling van 2-3% heeft, bijvoorbeeld met behulp van een waterpas. Dit is nodig zodat regen- en smeltwater zich niet onder de stenen verzamelt en ongehinderd kan weglopen.

Als de helling niet aanwezig is, kunt u deze zelf creëren na primer met een geschikte cementmortel (bijv. RAM 3 van Sopro). Om te voorkomen dat water de betonplaat en de aangrenzende huismuur binnendringt, moet de vloer vervolgens waterdicht worden gemaakt met een afdichtingsmortel (Sopro). Zodra de vloercoating is aangebracht, kun je beginnen met het leggen van de terrasplaten op palen.

Stelten leggen - wat je moet weten!

Bij het leggen op stelten worden de platen kruislings op elkaar gelegd, omdat dit de beste manier is om het geconcentreerde gewicht te verdelen. Je hebt de keuze tussen plaatsteunen, voetstuksteunen of mortelzakken.

Platenzuilen zijn vlakke zuilelementen met een vaste hoogte en een geïntegreerde kruisvoeg waarin de platen worden gelegd. Zorg ervoor dat de platen een uniforme dikte hebben.

Sokkels, ook wel terraszuilen genoemd, bieden een hogere installatiemogelijkheid dan tegelzuilen en zijn ook verkrijgbaar in in hoogte verstelbare versies. Ze kunnen dus ook oneffenheden in de ondervloer wegwerken en zijn voorzien van afstandhouders om een uniforme voegbreedte te creëren. Sokkelsteunen hebben meestal vier deelbare secties die kunnen worden gebruikt om ze op te delen in hoek- en randstukken.

Tip: Een goedkoper en minder tijdrovend alternatief voor plaatsteunen en sokkelsteunen zijn mortelzakken - dit zijn plastic zakken die met een mortelmengsel worden gevuld en onder de platen worden gelegd terwijl ze nog vochtig zijn, waarna de platen worden uitgelijnd. De voordelen van deze manier van leggen, afgezien van de gunstige prijs (alles wat je nodig hebt zijn standaard diepvrieszakken en een cementmortel met trasspecie), zijn de ongecompliceerde uitlijning van de platen op de nog niet uitgeharde zakken. Dit betekent dat oneffenheden in de ondergrond of stenen snel en gemakkelijk kunnen worden uitgevlakt.

Bij alle soorten sokkels is het essentieel dat de platen 3 tot 5 mm uit elkaar liggen om waterafvoer te garanderen. Zorg ook voor voldoende uitzetvoegen om mogelijke spanningsschade te voorkomen.

Kort en bondig - de basisprincipes van het leggen van stelten op betonnen platen

  • Betonplaat: 2-3 % helling beschikbaar? Zo niet, maak en dicht het zelf
  • Plaatsteunen, voetstuksteunen, mortelzakken: deze steunvarianten zijn beschikbaar
  • Vierkant, praktisch, goed: leg platen in een kruisverband als ze op palen worden gelegd
  • Zorg voor een voegafstand van 3 - 5 mm tussen de platen.

Alle technische informatie in dit artikel is niet bindend en vervangt niet de kennis van een professioneel gekwalificeerde natuursteeninstallateur.

Afbeeldingen: @Kenny / Fotolia.com

Foto door Maitreya Dittmers, redactielid
Auteur:
Maitreya Dittmers
is lid van de online redactie van jonastone. Ze geeft informatie over actuele woontrends, boeiende achtergrondkennis, aantrekkelijke looks met tegels en platen en houdt je op de hoogte van jonastone nieuws op sociale netwerken.