Vanaf het zandstenen terras: uitzicht op de tuin

Natuursteenplaten leggen

Alles wat je moet weten over het leggen van terrasplanken

Vanaf het zandstenen terras: uitzicht op de tuin

Ontspan en kom tot rust: Neem na het werk of in het weekend de tijd op je eigen terras om je terug te trekken en je goed te voelen. De tweede woonkamer kan individueel en met natuurlijke charme worden ontworpen met gebruik van natuursteen. Maar hoe worden de natuursteenplaten op het terras gelegd? Welke installatiemogelijkheden zijn er en welke voordelen bieden ze?

Wij geven je een overzicht en vertellen je alles wat je moet weten over het leggen van terrasplaten!

Hou je van doe-het-zelven en ben je een absolute doe-het-zelver? Natuursteenplaten leggen is niet moeilijk! Met een beetje handigheid, praktische knowhow en onze praktische tips ben je goed uitgerust voor je eigen bouwproject. Als je twijfelt en je bouwproject liever in handen van een professional legt: Er zijn genoeg professionele tuinontwerpers en galabouwers die je natuursteenplaten ter plekke professioneel kunnen leggen!

Terrasonderbouw: Een vorstbeschermingslaag creëren

Foto van een egalisatiebord op een bouwplaats dat wordt gebruikt om de steenslag draaglaag te verdichten
De steenslag draaglaag wordt verdicht met een egalisatieplaat

Eerst het belangrijkste voor het stenen terras: de terrasonderbouw moet optimaal worden voorbereid. Dit omvat het markeren van het terrasgebied, het uitgraven van de grond, vervolgens het verdichten van de grond en het creëren van een vorstbeschermingslaag. Een goede onderbouw is belangrijk om ervoor te zorgen dat het terras duurzaam, vorstbestendig en waterdoorlatend is en blijft.

Lees hier meer over terrasonderbouw

Als je terrasplaten op een bestaande betonnen ondergrond wilt leggen, is de onderbouw voor jou geen probleem. Lees verder bij 3 "Terrasplaten leggen op een betonnen plaat".

Verschillende arduinen platen op een pallet
De arduinen platen zijn klaar om gelegd te worden

Goed om te weten: Bij het buiten leggen van natuurstenen platen heb je de keuze tussen een vaste installatie (natuursteen leggen met eenkorrelige mortel of tegellijm), een zogenaamde losse installatie (niet gelijmde variant zonder legmortel) en een gedeeltelijk gelijmde installatie, waarbij de platen in een splitbed worden gelegd en gevoegd. Wat je kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeuren, ontwerpideeën en de te leggen steen. In de meeste gevallen raden we gedeeltelijk gelijmd leggen aan, waarbij de voordelen van vaste en losse installatie worden gecombineerd.

Info: Voordelen van de installatietypes

Losse installatie is een populaire en veelgebruikte methode voor het leggen van natuursteenplaten, omdat het goedkoop en gemakkelijk te hanteren is. Afzonderlijke platen kunnen indien nodig ook gemakkelijker op een Spade worden vervangen. Vaste installatie is zeer geschikt voor platen met hogere maattoleranties. De gesloten voegen maken de terrasvloer bijzonder onderhoudsvriendelijk, omdat plantenresten en mieren zich niet kunnen verspreiden. De gedeeltelijk verlijmde installatie van terrasplaten die wij aanraden, is net zo gemakkelijk uit te voeren als de losse installatie, omdat de platen ook in een splitbed worden gelegd. Hiervoor worden ze vooraf aan de achterkant ingesmeerd met tegellijm, zodat ze goed in elkaar grijpen in het splitbed - voor een stevige houvast. Net als bij de vaste installatie wordt er bij de gedeeltelijk gelijmde installatie ook gevoegd, zodat het geheel er netjes uitziet.

Terrasplaten leggen op steenslag draaglaag

Man legt arduinen platen in een bed van steenslag
Met een beetje vaardigheid en expertise is natuursteen leggen geen raketwetenschap!

Als je de terrasonderbouw dienovereenkomstig hebt voorbereid met een vorstbeschermingslaag, heb je nu twee mogelijkheden om verder te gaan: Ten eerste kun je de terrasplaten los in een splitbed leggen of ten tweede kun je kiezen voor een vaste installatie in eenkorrelige mortel.

Wat zijn hier de verschillen en voordelen? Laten we de varianten eens nader bekijken:

Losse installatie op grind en siergrind: eenvoudig en goedkoop, zonder legmortel!

Thuisvoordelen van de losse legmethode: De platen kunnen op elk moment gemakkelijk worden vervangen. De platen worden op de geëgaliseerde ondergrond gelegd en uitgelijnd.

Het leggen van natuursteenplaten op een onderlaag van grind is goedkoop en eenvoudig. Siergrind (meestal graniet of basalt) wordt aanbevolen voor natuursteenplaten. Je kunt op deze manier gemakkelijk het risico op mogelijke verkleuring (uitbloeiing) van de terrasplaten voorkomen.

Andere voordelen van dit type installatie:

Hou je niet van kieren of voegen die te overheersend zijn? Geen probleem: bij het leggen van natuursteenplaten in een splitbed kunt u platen met een getrommelde rand 'persen' (stuikvoegen). Als de randen gezaagde randen hebben, wordt een voeg van ongeveer 5 mm aanbevolen om mogelijke kleine afschilferingen te voorkomen.

Blauwgrijze kalksteenplaten in een bed van hoogwaardige steenslag
Een veelgebruikte legmethode in uiterwaarden: hardsteen van Azur op een steenslag draaglaag van siergrind

Leggen op grind en split: 3 praktische tips en interessante feiten

  1. Gebruik een steenslag draaglaag als onderlaag en siergrind (bijvoorbeeld graniet of basalt) als beddinglaag.
  2. Creëer een helling tussen het huis en de tuin: 2-3% is ideaal voor natuurstenen buitenplaten.
  3. Zodat de terrasplaten niet beginnen weg te glijden: Maak een terrasrand en plan ook verbindingsvoegen. Opsluitbanden kunnen hier worden gebruikt om een visueel benadrukte rand te creëren. Een "onzichtbare" rand is bijvoorbeeld mogelijk als de buitenste rij tegels vast in drainagemortel wordt gelegd of als er een mortelwig wordt gemaakt.

Lees hier meer over losse installatie van natuursteenplaten op steenslag draaglaag.

De installateur smeert de achterkant van de steen in met lijm voor het leggen met eenkorrelige mortel op steenslag draaglaag
Een vaste installatie is vooral geschikt als natuursteenplaten van verschillende diktes zijn.

Vaste installatie: Vooral aanbevolen voor natuursteenplaten van verschillende diktes

Bij deze legvariant op een grindlaag worden de natuursteenplaten stevig gebonden met legmortel/legmortel. Daarom wordt het ook vaak vaste installatie of gelijmd leggen genoemd.

Het is geschikt voor platen van gelijke en ongelijke dikte. Voor zandsteenplaten met een ruwe onderkant raden we vaste installatie aan op een steenslag draaglaag en zelfgemengde drainagemortel.

Meer informatie over vaste installatie op steenslag draaglaag vindt u hier.

Terrasplanken op een betonnen plaat leggen

Bij een facelift of de aanleg van een nieuw terras ligt er vaak al een betonnen plaat die bedekt moet worden met natuursteenplaten. Ook hier geldt: Vergeet een helling van 2-3 % niet voor de waterafvoer. Ontbrekende hellingen kunnen worden gecreëerd met egalisatiemortel. Belangrijk als natuursteenplaten op beton worden gelegd: De betonplaat moet dan worden beschermd tegen optrekkend vocht van onderaf (bv. met gelijmde waterdichting). Een drainagemat die rechtstreeks op de afgedichte betonplaat wordt aangebracht, voert water af en laat vorst en dergelijke geen kans geven.

Ook hier kunt u kiezen tussen losse installatie (in een splitbed, zonder voegmiddel), gedeeltelijk gelijmde installatie (in een splitbed met voegmiddel) en vaste installatie (in een mortelbed met voegmiddel) Er is ook een andere optie voor de plaatsing van natuurstenen terrasplaten op stelpoten of mortelzakken op betonplaten. Bij deze variant moet wel worden opgemerkt dat niet alle natuurstenen geschikt zijn voor dit soort installatie, maar vooral harde stenen zoals graniet, basalt of kwartsiet.

Lees hier meer over leggen op betonplaten.

Op sokkels leggen

Dit is een legmethode op een betonnen plaat, die bijzonder geschikt is voor balkons of dakterrassen omdat hier gewicht moet worden bespaard. Beddingmateriaal zoals steenslag of grind kan achterwege blijven. De natuursteenplaten worden op steunen aan de randen van de platen gelegd. Deze methode is vooral geschikt als er al een ondergrond (bv. beton) aanwezig is. Een bijkomend voordeel van deze speciale constructie is dat afzonderlijke platen indien nodig gemakkelijk kunnen worden vervangen als ze op sokkels zijn gelegd.

Dit type installatie is trouwens een alternatief voor alle vierkante platen en voor platen met lage toleranties. Het is heel populair op balkons of dakterrassen omdat het ruimte en gewicht bespaart en heel gemakkelijk te hanteren is.

Meer informatie over leggen op sokkels.

Terrasplaten voegen

Kat zittend op Yellow Mint zandsteenplaten in de schaduw
Een waterdoorlatende bestrating ziet er goed uit en heeft praktische voordelen!

Het is een ontwerptruc en vaak de kers op de taart bij het leggen van natuursteenplaten: het voegen van de terrasplaten. Naast de voegkleur kan de klant kiezen tussen een vaste voeg en een losse voeg. Plan in elk geval een voldoende aansluitende voeg aan de rand van het legvlak en, indien nodig, uitzetvoegen om mogelijke spanningsschade te voorkomen.

Het verschil? Naast persoonlijke smaak en visuele voorkeuren bieden beide varianten verschillende voordelen: Een drainvoeg dicht de voeg af met waterdoorlatende voegmiddelen zodat onkruid geen probleem is in het bestratingsbed, maar water toch kan weglopen.

Bijkomend voordeel: een massieve voeg is gemakkelijker schoon te maken omdat er geen materiaal wordt weggespoeld door weer en wind.

Praktische tip: Getrommelde natuursteenplaten worden met een stuikverbinding (geperst) gelegd. Een voeg wordt aanbevolen voor terrasplaten met gezaagde, haakse randen (afhankelijk van de toestand van de ondergrond en de plaatsingsmethode) om mogelijke splintervorming aan de randen te voorkomen. In de praktijk wordt een voeg echter vaak weggelaten om visuele redenen. Dit is dan een speciale constructie. De voegbreedte wordt echter vaak gebruikt als designelement om het rustieke, oorspronkelijke effect van de vloer te benadrukken, vooral bij rustieke terrasontwerpen.

Meer over het voegen van natuurstenen terrasplanken.

Wat is een dunbed - middelbed - dikbedinstallatie?

Voegen met kruizen als afstandhouders tussen twee leistenen tegels
Een goede keuze voor het leggen van tegels met een hoog metselwerkgehalte binnenshuis: de dunbedmethode.

Welke vaste installatiemethode moet worden gebruikt bij het leggen van natuursteen? De natuursteen zelf, de maatvastheid en het betreffende formaat bepalen de keuze en hebben invloed op de hoogte van het mortelbed. Leggen in een dun bed is de eerste keuze voor natuursteen en keramische tegels binnenshuis als er normaal gesproken grote of kleine formaten en maatvaste tegels moeten worden gelegd.

Goed om te weten: Deze manier van leggen wordt niet buitenshuis gebruikt.

Leggen in een middenbed is de beste keuze als er grotere toleranties moeten worden gecompenseerd of als u met grote formaten werkt. Het mortelbed is hier meestal tussen 5 en 20 mm. En dik bed? Dit type installatie is tegenwoordig minder gebruikelijk in de privésector, omdat het meer tijd en geld kost door de grotere hoeveelheid materiaal die gebruikt wordt en het grotere gewicht dat op de vloer rust. Het pluspunt van dit type installatie is dat zelfs zeer oneffen ondervloeren goed kunnen worden behandeld met dit type installatie.

Lees hier meer over dunbed, middelbed en dikbed

Ontwerptruc: Patroon leggen

Terras van bovenaf gefotografeerd Travertin Medium SELECT
Geweldig effect dankzij een geraffineerd patroon: travertin tegels in een gemengd patroon!

Het legpatroon levert een doorslaggevende bijdrage aan het totale effect, zowel binnen als buiten. De speciale constructie van Romeins verband is erg populair als je je terras en buitenruimte een meer mediterrane flair wilt geven of de geometrische verfijning van dit multibond wilt waarderen. Het leggen van veelhoekige platen (polygonale platen), ook een speciale constructie, is levendiger en heeft ook een mediterraan karakter. Maar als het gaat om legpatronen, slaan puristische klassiekers zoals kruisvoegen, die door DIN worden voorgeschreven voor buitengebieden, ook een goed figuur. Speciale constructies zijn ook populair (bijvoorbeeld halfverband of derde verband). Welk formaat en legpatroon je uiteindelijk kiest, is helemaal aan jou.

Alle technische informatie in dit artikel is niet bindend en vervangt niet de kennis van een professioneel gekwalificeerde natuursteeninstallateur.

Laatst bijgewerkt:31-7-2024
Foto van medewerker Myriam Schme
Auteur:
Myriam Schmöe
heeft veel teksten geschreven voor jonastone. Ze reist naar woonbeurzen en heeft een overzicht van de laatste trends in de woonbranche.