Natuursteen leggen
Een overzicht
Heb je er ooit over nagedacht om je eigen natuursteen te leggen? Wat op het eerste gezicht een onmogelijke taak lijkt, is met de juiste tips helemaal niet zo moeilijk. Als je een paar basisdingen in gedachten houdt, kun je je eigen doe-het-zelfproject zonder angst aanpakken!
De materiaalkeuze
Voordat je begint na te denken over het leggen van natuursteen, moet je het materiaal voorbereiden. Dit begint al bij de bestelling: voeg 10% afsnijding toe aan het te leggen oppervlak, want zelfs terrasplaten breken van tijd tot tijd. Sorteer vooral onregelmatig gestructureerde of gekleurde natuursteensoorten voor het leggen om een aantrekkelijk totaalbeeld te krijgen. Het is altijd het beste om materiaal uit verschillende dozen te mengen. Denk ook na over het patroon dat u wilt gebruiken als leidraad bij het leggen. Indien nodig kunt u dit op proef leggen zonder mortel, zodat u bij het leggen niet in tijdnood komt. Misschien moet u de natuursteen snijden, bijvoorbeeld als u uitsparingen plant voor buizen, uitsteeksels of iets dergelijks. Neem voldoende tijd om alles te plannen voordat u gaat leggen!
Dun, middelmatig of dik bed?
Er zijn verschillende methoden beschikbaar, afhankelijk van de vorm, grootte en soort natuursteen. De dunbedmethode is geschikt voor tegels met een dikte tot 15 mm. Het materiaal moet ook worden gekalibreerd, d.w.z. alle tegels moeten dezelfde dikte hebben en het is niet nodig om te compenseren voor verschillen omdat de mortel slechts 5 mm dik is. Bij de middenbedmethode daarentegen kunnen dergelijke maatafwijkingen worden gecompenseerd door de 5 - 20 mm dikke mortel. Als je natuursteenplaten buiten legt, raden we de splitbedmethode aan, maar we laten je ook graag kennismaken met de dikbedmethode, waarmee je bijvoorbeeld veelhoekige platen kunt leggen. Bij deze legmethode hoeft de ondergrond niet uit een ondervloer te bestaan en door de grote morteldikte kunnen maatafwijkingen ideaal worden uitgevlakt. De dikbedmethode garandeert de hoogste vorstbestendigheid, omdat de vloer een grotere elasticiteit heeft door de hoge mortelmassa.
Een paar laatste tips
Als je natuursteen buiten gaat leggen, moet je er eerst voor zorgen dat alle materialen vorstbestendig zijn. Een helling van 2 - 3% zorgt voor de afvoer van smeltwater en regenwater en is essentieel als je wateroverlast en dus vorstschade en verkleuring wilt voorkomen. Bij het voegen kun je kiezen tussen smalle (1 - 5 mm) en brede (5 - 25 mm) voegen. Afhankelijk van de breedte kan het totaalbeeld van het gelegde oppervlak variëren: Smalle voegen zien er elegant en modern uit, terwijl bredere voegen rustiek uitstralen. Denk er ook aan om voldoende uitzetvoegen en bewegingsvoegen te voorzien aan de rand van het te leggen oppervlak! Nadat het gelegde oppervlak is gereinigd en gedroogd, vindt de laatste stap plaats: impregnering. Dit wordt met een doek op de natuursteen aangebracht en beschermt tegen vuil.
Voor meer tips kunt u onze artikelen lezen over het leggen van natuursteen binnenshuis of het plaatsen van natuurstenen gevelstenen. Veel succes!
Alle technische adviezen in dit artikel zijn niet bindend en vervangen niet de kennis van een professioneel gekwalificeerde natuursteeninstallateur.