Travertinplaat Medium Select getrommeld06

Deel 9 - Tips voor de self-publisher (uiterwaard)

Travertinplaat Medium Select getrommeld06

Als je je natuurstenen vloer zelf buiten wilt leggen, hoef je niet onder tijdsdruk te staan of last te hebben van droge mortel. In de meeste gevallen is ongebonden leggen op een splitbed de beste optie. Vraag uw natuursteenhandelaar naar de beste legmethode!

Natuurlijke terrasplaten
Travertin, platen, rustiek, getrommeld

Pas op: Let goed op voordat je gaat leggen!

Heel belangrijk: bij het leggen van terrasplaten moet je vooral aandacht besteden aan de afwatering. Regen-, smelt- en ander water moet altijd weg kunnen lopen, anders beschadigt het je natuursteen. Wateroverlast leidt tot verkleuring en vorstschade! Daarom moet er altijd een helling van 2 - 3% worden gecreëerd. Afhankelijk van de legmethode zorgt dit ervoor dat vocht zich niet ophoopt. Natuursteen in buitenruimtes is ook onderhevig aan temperatuurschommelingen en mogelijk minimale beweging. Daarom moet u rekening houden met voldoende bewegingsvoegen aan de rand van het legoppervlak en, indien nodig, extra uitzettingsvoegen om mogelijke spanningsschade te voorkomen.

In tegenstelling tot bestrating mag natuursteen niet worden geschud. Het risico op beschadiging van individuele platen is te groot.

Een kleine tip: natuursteen is een natuurproduct. Daarom varieert de kleur. Om na het leggen een uniform totaalbeeld te krijgen, raden we aan om de platen van tevoren op het te leggen oppervlak te leggen. Als de kleur van een plaat u niet bevalt, kunt u deze aanpassen! Je moet de platen ook mengen als bijvoorbeeld de nerf in het ene vak van de levering meer uitgesproken is dan in het andere.

Legmethode

1. leggen op een splitbed

Deze methode is geschikt voor natuursteen met een regelmatige dikte. Eerst wordt een 10-20 cm dikke laag grind aangebracht, die vervolgens wordt bedekt met een 5 cm dikke laag steenslag (bv. siergrind). Water kan gemakkelijk door de kleine open ruimtes sijpelen. Siergrind is meestal gemaakt van graniet en basalt. Andere materialen kunnen verkleuring van de natuursteenplaten veroorzaken en worden daarom zelden gebruikt.

2. dikbedmethode

Deze methode van vaste installatie is vergelijkbaar met binnen leggen en is ook geschikt voor platen met een onregelmatige dikte (bv. leisteenplaten). Hier wordt een draineerbare eenkorrelige mortel gebruikt die 50 mm dik is boven de grindlaag. De dikke mortellaag is ideaal voor het uitvlakken van oneffenheden in natuursteenplaten met maattoleranties. De platen worden vervolgens "vers op vers" gelegd door aan de onderkant van de platen bindmortel aan te brengen, waarbij 2-3 cm overblijft tot de rand van de platen. De lijmspecie zorgt voor een optimale hechting van de platen aan het aardevochtige mortelbed. Als u geen waterdoorlatende grindlaag hebt, raden we aan een drainagemat onder de eenkorrelige mortellaag te leggen om het risico op verkleuring, uitbloeiing of vorstschade te voorkomen.

3. leggen op sokkels

Leggen op sokkels betekent dat de platen op hun kruispunten op zogenaamde steunen worden gelegd, meestal van kunststof of roestvrij metaal. Het voordeel hiervan is dat de platen ook zonder problemen op een bestaande ondergrond kunnen worden gelegd. Er wordt een holte gecreëerd tussen de ondergrond en de platen, wat de waterafvoer bevordert. Net als bij de andere methoden moet echter een helling van 2-3% worden aangehouden. Ontdek meer over deze kosteneffectieve en tijdbesparende methode in ons tijdschriftartikel over leggen op sokkels.

Zelfs onervaren doe-het-zelvers kunnen dit soort projecten gemakkelijk zelf uitvoeren. Lees voor meer details het artikel over het leggen op een splitbed of ontdek hoe je veelhoekige tegels kunt leggen. Met deze instructies wordt je terras een succes!

Je vindt nog veel meer nuttige artikelen in het overzicht van deze serie!

Alle technische informatie in dit artikel is niet bindend en vervangt niet de kennis van een gecertificeerde natuursteeninstallateur.

Foto door Daniela Brock, marketingmedewerker & Scrum Master in softwareontwikkeling
Auteur:
Daniela Brock
Daniela Brock is online redacteur en contentmanager bij jonastone. Ze laat je de nieuwste woontrends zien met natuursteen en keramische tegels.