Keramische tegels - een overzicht
Keramische tegels, steengoed en co. in vergelijking
Keramische tegels - als je nu denkt aan vloer- en wandtegels in wit met ornamenten, dan heb je maar ten dele gelijk. De term keramische tegels dekt namelijk een breed scala aan tegels met heel verschillende accenten. In ons overzicht presenteren we de tegels die worden gecategoriseerd als keramische tegels.
Een blik op typische keramische tegels
Een eerste overzicht kan worden verkregen door onderscheid te maken tussen fijne en grove keramiek. Ingrediënten met een grovere korrelgrootte worden gebruikt voor zogenaamde grove keramiek. Hiertoe behoren terracotta en splijttegels. Fijne keramiek onderscheidt zich voornamelijk door de waterabsorptie. Hiertoe behoren fijn steengoed, aardewerk en steengoed.
De wie is wie van de individuele keramische tegels
Fijn keramiek
- Aardewerk
- Steengoed
- Keramische tegels
Grof keramiek
- terracotta
- Gespleten tegels
Fijn keramiek
Typische fijne keramiek: extreem lage waterabsorptie. Ontdek hier wat nog meer kenmerkend is en welke soorten keramische tegels hieronder vallen:
Aardewerk
Sommigen van jullie herinneren zich vast nog wel de matte, glanzende aardewerken potten en het versierde servies uit de keukenkastjes van je grootouders. Maar aardewerk ziet er ook goed uit op muren en vloeren. Dit is een keramiek waarvan de "body" (de dragerlaag, die bestaat uit een mengsel van verschillende mineralen en additieven die worden gebruikt bij de keramische productie) relatief grove poriën heeft na het bakken bij een vrij lage baktemperatuur van 950-1150 °C en een hogere waterabsorptie heeft van meer dan 10%. Aardewerk tegels zijn niet vorstbestendig, maar hebben het voordeel dat ze gemakkelijk te bewerken zijn door hun vrij zachte structuur en dat ze gedecoreerd kunnen worden. Vanwege de hogere porositeit wordt aardewerk alleen binnenshuis gebruikt, meestal als geglazuurde wandtegels (het gesloten oppervlak maakt ze gemakkelijker schoon te maken).
Info: Wat betekent "geglazuurd" en "ongeglazuurd" voor keramische tegels?
Keramische tegels worden vaak "geglazuurd" of "ongeglazuurd" genoemd.
Hier volgt een korte uitleg:
GEGLAZIDE TEGELS
bestaan uit een body met een aangebracht glazuurmengsel. Door de extra laag vloeibaar glas die erop wordt gebakken, kan een grote verscheidenheid aan patronen, kleuren en texturen op het tegeloppervlak worden gecreëerd.
ONGLAZUURDE TEGELS
zijn volledig gekleurd en krijgen hun kleur van de minerale kleiafzettingen in het keramische materiaal.
Steengoed
Bij keramische tegels wordt steengoed gekenmerkt door een waterabsorptie van minder dan 3%. Dankzij hun lage porositeit zijn deze tegels ook vorstbestendiger dan aardewerk en kunnen ze zowel binnen als buiten worden gelegd.
Vergeleken met aardewerk tegels heeft steengoed een hogere dichtheid, zijn de poriën fijner en heeft het een meer uitgesproken mechanische sterkte. Steengoed tegels met glazuur worden beschouwd als "klassiekers" in de vloerkeramiek. Deze hebben speciale eigenschappen zoals slijtvastheid en slipweerstand, waardoor de tegels beter bestand zijn tegen slijtage.
In tegenstelling tot steengoed wordt de body gebakken op 1150-1300 °C. De porositeit kan worden verminderd door vloeispaat (chemische naam: calciumfluoride) en andere vloeimiddelen toe te voegen.
keramische tegels
Keramische tegels kunnen worden gezien als de volgende stap in de evolutie van steengoedtegels, aangezien deze keramische tegels een nog lagere waterabsorptie hebben: 0,5%. De basis voor de productie van porcellanato tegels zijn fijn verwerkte keramische grondstoffen met een hoog gehalte aan kwarts, veldspaten en andere fluxen. Deze worden onder hoge druk drooggeperst. In de laatste stap worden de lichamen gebakken in een walsoven op hoge temperaturen (1200 - 1300 °C). Hierdoor smelten de ingrediënten bijzonder stevig samen. Vanwege hun hoge breuksterkte en goede slijtage-eigenschappen worden deze keramische tegels vaak gebruikt in openbare, drukbezochte ruimtes. Door hun lage gewicht zijn keramische tegels ook geschikt als wandtegels. Sinds enkele jaren worden tegels van porcellanato ook steeds populairder bij particuliere huiseigenaren, vooral tegels met houteffect en tegels met natuurlijk steeneffect. Ongeglazuurde keramische tegels kunnen op verschillende manieren worden gedecoreerd door gekleurde keramische poeders of oplosbare zouten aan te brengen.
Voordeel: een breder scala aan ontwerpmogelijkheden voor de decors, zoals natuurlijke looks zoals steenlook, hout of andere materialen.
Gemaakt in Italië? Niet alleen!
Verschillende fabrikanten bieden hier verschillende producten aan. Bekende fabrikanten komen voornamelijk uit Zuid-Europa, zoals Marazzi. Hun Picta die Notto collectie is qua kleur en esthetiek geïnspireerd op de Siciliaanse barok. Ook "made in Italy" zijn tegels van Casalgrande Padana. De fabrikanten Rocersa Ceramica en Ceramiche Refin zijn gevestigd in Spanje.
En het Duitse Villeroy & Boch? Natuurlijk: hier denk je aan het mooiste porselein (vaak gemaakt van "kaolien", zogenaamde porseleinklei, een witte, ijzervrije steensoort), maar deze fabrikant heeft ook naam gemaakt in de badkamersector als het gaat om het design en de kwaliteit van keramische tegels.
Keramische tegels met een stenen look? Als je meer wilt weten over keramische tegels, lees dan ons artikel.
Zware klei keramiek
Ingrediënten met een grovere korrelgrootte zijn het kenmerk van zogenaamde "grove keramiek". We presenteren hier de belangrijkste soorten.
Terracotta (cotto)
De grondstof voor terracotta tegels is Toscaanse leisteen, bestaande uit kalkmergel met kwarts. Deze wordt gewonnen uit dagbouwmijnen, gemengd met water en gekneed als een deeg, geplet, gedraaid en drooggedrukt. Stalen borstels zorgen voor de ruwe oppervlaktestructuur.
Na het drogen wordt "cotto" (Italiaans voor "gebakken") gebakken op 950-1050 °C gedurende ongeveer 36-48 uur. Oxidatie verandert een blauwgrijze klei in de typische roodkleurige cotto die kenmerkend is voor deze keramische tegels. Ze worden voornamelijk ongeglazuurd aangeboden.
Tegels splitsen
In tegenstelling tot fijne keramische tegels, die in een mal worden geperst en vervolgens gebakken, worden splijttegels uit één stuk geproduceerd en vervolgens gevormd. Dit betekent dat verschillende vormen mogelijk zijn. De naam "splijttegels" komt van het productieproces van deze keramische tegels: ze worden in twee lagen geproduceerd, rug aan rug, en worden pas na het bakken gesplitst. Splijttegels krimpen meer tijdens het bakproces dan fijne keramische tegels en zijn daarom minder vormvast. Om dit te compenseren, moeten ze met bredere voegen worden gelegd. De platen zijn vorst- en zuurbestendig en zijn zeer veerkrachtig. Over het algemeen zijn ze bijzonder geschikt om buiten te worden gelegd. Split tegels zijn zowel geglazuurd als ongeglazuurd verkrijgbaar.
Keramische tegels schoonmaken
Net als bij veel andere vloerbedekkingen is het reinigen van keramische tegels heel eenvoudig. Zelfs lauw water is voldoende voor lichte vervuiling. Indien nodig kunt u ook gemakkelijk biologisch afbreekbare, milieuvriendelijke neutrale reinigingsmiddelen gebruiken. Zure reinigingsmiddelen kunt u beter in de kast laten staan.
Niet alle keramische tegels zijn hetzelfde! De verscheidenheid maakt ze zo aantrekkelijk. Naast natuursteentegels zijn er spannende alternatieven voor een geïndividualiseerd woonruimteontwerp met praktische eigenschappen.
[Foto's: alle © Mirage, behalve tweede van onderen: © Dimitrios/Fotolia.com]