Close-up van gelegd Padang Dark graniet

Graniet polijsten

Nieuwe glans voor graniet

Close-up van gelegd Padang Dark graniet

Hoewel graniet een uiterst robuuste natuursteen is, zijn tekenen van slijtage nauwelijks te vermijden. De dagelijkse slijtage waaraan een natuurstenen vloer wordt blootgesteld, leidt tot vlekken en de kleinste krasjes. Het graniet wordt dof en kan na een tijdje zelfs tekenen van barsten vertonen. Door het graniet te polijsten, kun je veel van deze krassen weer wegpoetsen!

Graniet voor buiten
Close-up van grijze Urban Grey Line granieten platen

Graniet polijsten is relatief eenvoudig

Graniet is een van de hardste gesteenten en wordt gewaardeerd om zijn extreme duurzaamheid. De meestal grijze natuursteen is snijvast en weer-, zuur- en hittebestendig. Maar soms moet graniet ook gepolijst worden. Omdat graniet zo'n harde steen is, is het gelukkig gemakkelijker te polijsten dan marmer. Bij het polijsten van marmer moet je heel goed opletten dat je geen krassen maakt op de zachte natuursteen. Graniet is veel minder gevoelig! Door al deze eigenschappen is graniet ook erg belangrijk in de bouw: de natuursteen wordt gebruikt in de wegen-, spoorwegen- en interieurbouw. Graniet wordt zelfs gebruikt in de sport, technologie en wetenschap.

Graniet polijsten: Zo werkt het!

Uitzicht vanaf de Zwitserse Gneisterrasse
Graniet hoeft niet gepolijst te worden: de steen ziet er ook geborsteld geweldig uit, zoals de Urban Grey Line hier bewijst.

Als je je graniet wilt polijsten, moet je met een paar dingen rekening houden. Je kunt het beste een haakse slijper en diamantschijven met een zachte binding gebruiken, anders zullen de diamanten bot worden en zal het polijstmiddel niet het gewenste effect bereiken. De diamantschijf moet in eerste instantie een grove korrel hebben, die je bij elk nieuw schuurproces verfijnt zodat je de laatste gang met een zeer fijne korrel aanpakt. Kies een haakse slijper met een regelbare snelheid en zet deze op een lage stand (ongeveer 2000), omdat de schijf veel warmte afgeeft als de snelheid te hoog is. Terwijl je het graniet polijst, moet je het ook af en toe afkoelen met een emmer water om de warmteontwikkeling te minimaliseren. Belangrijk: Draag altijd een veiligheidsbril en een stofmasker, want bij het polijsten van graniet komt veel stof vrij!

Perfectie door zorg

Als het graniet eenmaal gepolijst is, kun je het natuursteen behandelen met polijstwas of ammoniak om het volledige glanspotentieel van het graniet naar boven te halen. Het ziet er dan weer zo goed als nieuw uit! Om deze prachtige glans zo lang mogelijk te behouden, moet u zich verdiepen in het onderhoud van graniet. Vooral gekleurde soorten, zoals rood of groen graniet, zien er pas echt sterk en indrukwekkend uit dankzij hun unieke glans. Graniet is een steen met open poriën die helaas goed vuil opneemt. Wanneer je je graniet polijst, moet je daarom ook de tijd nemen om het te impregneren! De natuursteen moet hiervoor volledig droog zijn, wat wel acht weken kan duren. Als er echt geen vocht meer in het graniet zit, kun je de impregnering aanbrengen die we in onze online shop onder accessoires verkopen. Het beschermt je graniet tegen vlekken, want met name oliën en vetten zijn bijna niet te verwijderen van niet-geïmpregneerde natuurstenen vloeren.

Alle technische informatie in dit artikel is niet bindend en vervangt niet de kennis van een gecertificeerde natuursteeninstallateur.

Handen op toetsenbord, bril en een kop koffie ernaast
Auteur:
Unser Redaktionsteam
Informatie, inspiratie en praktische tips: Spannende teksten met veel kennis over tegels en aantrekkelijke suggesties voor een geweldig interieurontwerp van de jonastone redactie.