De 5 meest gemaakte fouten bij de installatie van natuursteen
Als je een spannend doe-het-zelfproject wilt proberen, kun je je natuurstenen tegels en platen zelf leggen. Om ervoor te zorgen dat het resultaat indrukwekkend is, hebben we een aantal van de meest voorkomende legfouten voor je op een rijtje gezet en uitgelegd hoe je ze kunt vermijden. Volg onze tips en je project wordt een compleet succes!
1. de hoeveelheid is te krap berekend
Er zijn een paar punten waar je rekening mee moet houden als je het materiaal koopt. Ten eerste moet je niet de fout maken om te krap te rekenen voor de natuursteen. Afzonderlijke tegels of terrasplaten kunnen altijd breken tijdens de installatie en je hebt ook stukken nodig die op maat moeten worden gezaagd voor moeilijke plaatsen (verwarmingsbuizen, trappen, enz.). Houd rekening met 10% afval!
2. tegels of platen van natuursteen, niet gemengd
Om een uniform totaalbeeld te krijgen, meng je het materiaal uit alle leveringsdozen, want natuursteen ziet er niet altijd hetzelfde uit: De lagen van een groeve kunnen verschillende kleurschakeringen hebben, dus in extreme gevallen kan de ene kant van het terras er donkerder uitzien dan de andere. Door de tegels en platen te mengen, creëer je een homogeen geheel.
3. geen solide basis
Het begint allemaal met de voorbereiding van de ondergrond: Hier kunnen veel foutbronnen worden geïdentificeerd, vooral in buitengebieden. Om de vloerplaten zelfs bij temperaturen onder het vriespunt tegen vorst te beschermen, moet je wateroverlast absoluut vermijden. Water moet altijd kunnen weglopen en daarom is een helling van minstens 3% noodzakelijk. Het is het veiligst om de tegels op een splitbed te leggen, zodat regen- en smeltwater naar beneden kan wegvloeien. Het materiaal onder de natuursteen mag geen ijzer bevatten, anders kunnen er roestvlekken op je platen komen!
4. de verkeerde Mrtel
Als je de steen zelf legt, moet je ook de nodige accessoires kopen. Als je op een gegeven moment geen lelijke verkleuringen op je natuursteen wilt ontdekken, zorg er dan voor dat je de juiste mortel gebruikt! Die moet geschikt zijn voor het materiaal. In onze online shop vind je de juiste accessoires die worden berekend op basis van de hoeveelheid die je nodig hebt. Als je eenmaal de juiste mortel hebt gevonden, heb je nog de juiste methode nodig: Tegels met grote maattoleranties mogen bijvoorbeeld nooit met de dunbedmethode worden gelegd! Meer informatie over dit onderwerp vind je in dit artikel.
5. klein maar krachtig: fuga's
Bij de laatste stap, het voegen, kan er nog van alles leisteen gaan. Kies nooit een te smalle voegbreedte, anders kan het vulmateriaal geen stabiliteit opbouwen. Het voegmiddel moet precies de juiste consistentie hebben: Als het te stijf gemengd is, blijven er holtes in de verbinding zitten, die Spade later zwakke punten zullen blijken te zijn. Als de consistentie te vloeibaar is, zijn de voegen niet sterk genoeg. Het resultaat kan ook worden vernietigd na het voegen: Als de cementsluierverwijderaar te vroeg wordt gebruikt, worden de voegen die nog niet volledig zijn uitgehard ook uitgewassen. Een laatste mogelijke fout: als uitzetvoegen worden weggelaten, kunnen er scheuren en barsten in de natuursteen ontstaan als het materiaal uitzet. Er wordt gezegd dat uitzetvoegen moeten worden opgenomen in de planning vanaf een gebied van 5x5 meter.
Zoals je ziet, zijn de foutbronnen verspreid over het hele legproces. Volg onze tips en kom meer te weten, bijvoorbeeld in ons magazine over leggen, zodat er niets mis kan gaan met je project!
Alle technische adviezen in dit artikel zijn niet bindend en vervangen niet de kennis van een professioneel gekwalificeerde natuursteeninstallateur.