Bouwtrends
Hoe we zullen leven: Stromingen, trends en architectuur
Leven en wonen zijn de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden: Er is een duidelijke trend naar "thuis wonen", waarbij de eigen vier muren steeds meer een persoonlijke plek worden waar men zich kan terugtrekken en zich goed kan voelen. Tegelijkertijd speelt het huis ook een steeds belangrijkere rol als het gaat om de toekomst en investeringen. Welke bouwtrends en -thema's drijven de bouwers en de industrie? En welke rol speelt natuursteen hierin? Hoe leven we en hoe zullen we leven? We nemen bouwtrends, tendensen in architectuur en maatschappelijke ontwikkelingen onder de loep.
Bouwtrends: tussen duurzaamheid en hightech
De huidige bouwtrends worden gekenmerkt door een spanningsveld dat alleen op het eerste gezicht onverenigbaar lijkt: natuur en technische vooruitgang. Hier zijn de toptrends:
1. energie-efficiëntie en hoogwaardige bouwmaterialen
Energie is een belangrijk onderwerp van deze tijd. Fossiele brandstoffen raken op, mooie oude gebouwen worden gekalibreerd op warmteopslag tijdens renovatie en isolatie speelt een steeds belangrijkere rol, niet in de laatste plaats door de Energiebesparingsverordening (EnEV). Hoogwaardige bouwmaterialen gaan met hun tijd mee: ze zijn efficiënt, duurzaam en energiebesparend. Beproefde bouwmaterialen zijn beton of minerale wol; deze worden voortdurend verder ontwikkeld en hun eigenschappen geoptimaliseerd. Natuurlijke materialen hebben echter al inherente voordelen die later niet hoeven te worden toegevoegd. Natuursteen is bijvoorbeeld de ideale vloerbedekking als het gaat om het maximaliseren van de warmte van vloerverwarming: de tegels hebben een zeer hoge thermische geleidbaarheid en slaan warmte zeer lang op. Goed om te weten: Zelfs in de zomer zorgt natuursteen voor aangename temperaturen en koelte.
2. duurzaam bouwen
Gezondheid en duurzaamheid zijn twee belangrijke modewoorden van onze tijd. In deze context is de term "ecodesign" overgebracht van de modewereld naar de bouwindustrie: het doel is om visuele aantrekkingskracht te combineren met verantwoorde, ecologisch correcte en duurzame productie. Bouwmaterialen die aan deze principes voldoen zijn gemakkelijk te onderhouden, worden zoveel mogelijk zonder chemische toevoegingen verkregen en verwerkt en dragen zo bij aan gezond bouwen en leven. Keramische tegels en natuursteen passen in het concept van duurzaamheid als "groene vloerbedekking": als hoogwaardig natuurlijk materiaal wordt natuursteen gekenmerkt door een lange levensduur, is geurloos en wordt milieuvriendelijk geproduceerd en verwerkt. Keramische tegels worden vervaardigd uit keramische grondstoffen door gerenommeerde fabrikanten in een milieuvriendelijk en emissiearm proces.
3. plus-energie huis en slimme verwarming
Het plus-energiehuis is de toekomst: dankzij thermische zonne-energiesystemen en fotovoltaïsche panelen wekt het huis in de loop van een jaar meer energie op dan het van buiten betrekt via brandstoffen, gas en dergelijke. De energietoevoer en het energieverbruik worden geoptimaliseerd door middel van geavanceerde technologie, waardoor huiseigenaren grotendeels onafhankelijk zijn van externe energieleveranciers. Bouwmaterialen zoals natuursteen, die ook lang energie opslaan, maken het plaatje compleet.
4. slimme huizen
De verwarming opstarten vanaf het werk in de winter of de rolluiken laten zakken tijdens onweer? Welkom bij Home 4.0! In het tijdperk van intelligente netwerken is dit al lang realiteit. Bijna alle huistechnologie kan handig en energie-efficiënt in een netwerk worden opgenomen en worden bediend met een smartphone of tablet. Wonen in zo'n "slim huis" is handig en gemakkelijk en zal ons ook in de toekomst veel potentiële innovaties en vernieuwende benaderingen bieden.
Trends in architectuur: vrijheid, comfort en natuur
Helderheid en licht: twee constanten die de architectuur altijd hebben gekenmerkt! Een echte "hang naar vrijheid" kan de laatste jaren worden waargenomen in het interieurontwerp: Lichte, open ruimtes worden flexibeler ontworpen met schuifmodules en ruimteverdelers. Ramen reiken tot op de grond en versterken het gevoel van openheid. Vlakke douches en frameloze deuren vegen grenzen vakkundig weg. Vrijstaande baden en individuele meubelstukken worden bewust geënsceneerde blikvangers.
Technologie wint ook terrein als het gaat om meubels: "slimme meubels" hebben meerdere functies tegelijk: een slimme ladekast fungeert bijvoorbeeld ook als docking station voor een smartphone. Niet nieuw, maar de trend naar natuur wordt ook steeds duidelijker. Steeds meer natuurlijke materialen beleven een renaissance in het interieurontwerp: hout en natuursteen zijn steeds meer in trek als decoratie en vloerbedekking, maar ook als wandbekleding, en worden bewust gecombineerd met kunstmatige bouwmaterialen zoals sierbeton en staal. Een weloverwogen stijlbreuk is de trend.
Trends in sociale en maatschappelijke ontwikkeling
Dit is een ononderbroken trend die de komende jaren nog sterker zal worden: De vraag naar woonruimte in economische centra blijft stijgen. Het aantal eenpersoonshuishoudens neemt toe, niet in de laatste plaats omdat vooral jonge mensen naar grote steden en universiteitssteden trekken. Zoals de "Wohnen 2045" studie van prognos AG (in opdracht van Allianz) laat zien, zal woonruimte schaars worden in 2030, vooral in München, Berlijn en de Rijn-Main regio. Stedelijke centra zoals Frankfurt, Hamburg en Stuttgart en hun omgeving zullen deze trend ook volgen. Structureel zwakke regio's zoals Saarland, Noord-Hessen en Oost-Duitsland zullen daarentegen inwoners verliezen, wat ook een toenemende impact zal hebben op de vastgoed- en huurprijzen. Daarnaast is er sprake van demografische veranderingen: jonge mensen trekken naar stedelijke centra, terwijl senioren de neiging hebben om in landelijke regio's te domineren.
Ontwikkelingen in de bouw: Wat architecten zeggen
Een enquête onder 180 architecten ondersteunt de algemene trends voor 2016 en 2017: het thema duurzaam bouwen en daarmee materialen zoals natuursteen staan op de tweede plaats. Naast de rol van demografische ontwikkelingen voor bouwprojecten en de behoefte aan veiligheid, staat bouwen in het kader van energie-efficiëntie en -besparing bovenaan in de enquête, vooral in tijden van klimaatverandering.
Visies en trends voor het huis van de toekomst
Problematische ontwikkelingen en knelpunten vragen vaak om creatieve oplossingen. De uitgebreide familie uit de 19e eeuw had de inspiratie kunnen zijn voor de meergeneratiewoningen: Verschillende generaties wonen samen onder één dak. Dit bevordert goed nabuurschap, uitwisseling en communicatie. In het ideale geval ontstaan er familieachtige structuren: klusjes worden gedeeld, mensen helpen elkaar met huishoudelijk werk en boodschappen of passen zelfs op de kinderen van medehuurders. Een mooi neveneffect is dat de dialoog en cohesie tussen de generaties wordt versterkt.
Ruimte is geld, waarom zou je het niet gebruiken? Zogenaamd. "Redensification" maakt gebruik van bestaande braakliggende terreinen en gaten tussen huizen. Dit kan resulteren in uitbreidingen of prachtig ontworpen binnenplaatsen, die met creatieve ideeën en natuursteen "groene eilanden" kunnen worden, een oase van rust en een ontmoetingsplaats voor buren.
Wonen, bouwen, leven 2016/2017 is een spanningsveld tussen technologie, natuur en sociale verandering. Eisen op het gebied van comfort en design, maar ook ecologische en sociale verantwoordelijkheid zullen steeds belangrijker worden en ons nog lang bijblijven. Natuursteen kan een "bouwsteen" zijn die deze verschillende thema's samenhoudt.
- Bouwtrends: tussen duurzaamheid en hightech
- 1. energie-efficiëntie en hoogwaardige bouwmaterialen
- 2. duurzaam bouwen
- 3. plus-energie huis en slimme verwarming
- 4. slimme huizen
- Trends in architectuur: vrijheid, comfort en natuur
- Trends in sociale en maatschappelijke ontwikkeling
- Ontwikkelingen in de bouw: Wat architecten zeggen
- Visies en trends voor het huis van de toekomst