Universiteit van Frankfurt met gevel van Canstatter travertin

Travertin uit Cannstatt

Een zeldzame natuursteen

Universiteit van Frankfurt met gevel van Canstatter travertin

Water wordt steen

Het Cannstatt travertin, ook wel zure kalk genoemd, dankt zijn bestaan aan het mineraalwater van Stuttgart. Toen het water naar de oppervlakte steeg, verdampte het kooldioxide en de in het water opgeloste vaste stoffen kalk, gips en steenzout werden in vele kleine kristallen afgezet. Deze vormden lagen en gaven het Cannstatt travertin zijn unieke kleur. Door de verschillende minerale afzettingen glinstert de natuursteen in vele kleuren (van wit tot beige en geel tot rood), die als banden door de travertin lopen. Cannstatt travertin heeft een stevige consistentie, wat te danken is aan de langzame stroming van het mineraalwater in de ondiepe bassins.

Cannstatt travertin vertelt verhalen

In de prehistorie leefden in het district Bad Cannstatt in Stuttgart veel nu uitgestorven dieren die de mineraalwaterbron koloniseerden. Tijdens het vormingsproces van het Cannstatt travertin werden er naast plantendelen ook dierlijke resten in het natuursteen afgezet. Zelfs resten van de mensen die de bron als drinkwater gebruikten, zijn in de Cannstatt travertin te vinden. Het natuursteen is dus een belangrijke archeologische schatkamer die licht werpt op voorbije tijdperken. In 1980/81 werden bijvoorbeeld vuurstenen werktuigen van de prehistorische mens en een tand van een neushoornwang in de travertijn van Cannstatt ontdekt. Deze natuursteen zit dus vol verrassingen!

De allrounder

Zuilen van natuursteen in Stuttgart
De lausterzuilen in Stuttgart zijn ook gemaakt van Cannstatt travertin.

De prachtig gekleurde travertin uit Cannstatt wordt bij voorkeur buiten gebruikt. De buitengewone natuursteen wordt gebruikt in de tuinbouw, in planten en voor de bekleding van gevels. De Romeinen gebruikten Cannstatt travertin voor de bouw van forten en ook grote delen van Stuttgart werden met de plaatselijke natuursteenafzettingen gebouwd. Andere mogelijke toepassingen zijn artistieke projecten zoals fonteinbekkens, standbeelden en grafstenen. Natuurlijk is de natuursteen ook geschikt als vloerbedekking, waar je met de juiste verzorging lang profijt van hebt. Cannstatt travertin is dus een echte allrounder!

Een stervende natuursteen

Helaas ligt de gouden eeuw van de travertijnwinning in Cannstatt al achter ons: tussen 1920 en 1945 werd deze natuursteen in bijzonder grote hoeveelheden gewonnen. Vandaag is er nauwelijks nog travertin uit Cannstatt verkrijgbaar, omdat de natuursteen in 2007 voor het laatst uit de groeve werd gehaald. Om de ontstane leemte op te vullen, bieden wij een breed assortiment travertin voor binnen en buiten. Cannstatt travertin schittert in gele tot bruine tinten en wordt gekenmerkt door zijn opvallende korrel. Travertin Gold is een gelijkaardige natuursteen, maar de Noce travertin plaat kan ook concurreren met de Cannstatter.

[Foto's van boven naar beneden: Sithcookie "File:IG-Farben-Haus.jpg" onder CC-licentie, Mseses "Laustersäulen Stuttgart" onder CC-licentie].

Laatst bijgewerkt:21-5-2021
Handen op toetsenbord, bril en een kop koffie ernaast
Auteur:
Unser Redaktionsteam
Informatie, inspiratie en praktische tips: Spannende teksten met veel kennis over tegels en aantrekkelijke suggesties voor een geweldig interieurontwerp van de jonastone redactie.