Solnhofen platen
Een spannende natuursteen
Solnhofener Platten heeft vele namen: Solnhofer Platten of Solnhofener Plattenkalk zijn er slechts twee van. Lees meer over het unieke uiterlijk van deze plaatkalksteen in ons artikel"Solnhofener Platten". Om recht te doen aan de meest legendarische kalksteen ter wereld, geven we in dit artikel nog meer spannende aanvullende informatie!
Als je in het Altmühltal op "natuursteenjacht" gaat, zul je snel vinden wat je zoekt: Hier worden verschillende steensoorten uit de Altmühl Jura gedolven, waaronder de wereldberoemde Solnhofen platen, maar ook Dietfurt kalksteen en Jura kalksteen. In de omgeving worden ze gedolven in verschillende plaatsen zoals Eichstätt, Wintershof en Mörnsheim. Dit gebeurt op dezelfde manier als 100 jaar geleden: uitsluitend met de hand. De Solnhofer platen worden uitgebroken met een pikhouweel en vervolgens voorzichtig gespleten met een hamer en beitel. Bij aankoop kun je meestal kiezen tussen dit natuurlijke, gespleten ruw oppervlak en een geschuurde versie.
Zoute affaire
Vele jaren geleden waren er lagunes waar nu de Solnhofen platen worden ontgonnen, die zich relatief apart van het grote waterlichaam, de Tethys, ontwikkelden. Alleen de bovenste zuurstofrijke waterlagen boden een levensvriendelijke omgeving: Omdat het water erg ondiep was, verdampte er veel vloeistof en werd het overtollige zout afgezet in de onderste waterlagen, waardoor deze vijandig werden voor leven. Terugkerende tropische stormen duwden de sedimenten diep in de pannen en spoelden met het water een grote verscheidenheid aan dieren de lagunes in. Door het hoge zoutgehalte stierven deze dieren meestal snel en zonken ze naar de bodem van het bassin. Toen nieuwe sedimenten snel werden afgezet, kunnen we vandaag de dag extreem goed geconserveerde fossielen vinden in de Solnhofer Platten. Overigens is de periode waarin de bestanddelen van dit natuursteen werden afgezet ongeveer 500.000 jaar. Wat voor ons klinkt als een halve eeuwigheid, is vanuit geologisch oogpunt heel kort!
Spinnen in Solnhofen platen
In Solnhofen platen kunnen niet alleen fossielen, maar ook pseudofossielen worden gevonden: Op de crèmekleurige tot okerkleurige steen zijn vaak dendrieten te vinden. Dit zijn kristalstructuren die aan planten doen denken. De boom- en struikachtige structuren worden gevormd tijdens de kristallisatie van ijzer- of mangaanoxiden (bron: wikipedia). De meeste mensen genieten van deze filigraanstructuren die de Solnhofen platen sieren. Vroeger ging het er soms heel anders aan toe: de versteende resten en dendrieten werden beschouwd als het werk van de duivel. De negatieve associaties zijn zelfs terug te vinden in de namen van sommige soorten natuursteen, zoals de "Eichstätter Spinnensteine".
Vandaag de dag worden Solnhofen platen over de hele wereld gewaardeerd. Er heeft zich een hele industrie ontwikkeld rond deze buitengewone natuursteen, die het materiaal op de meest uiteenlopende manieren verwerkt. Het meest gebruikte toepassingsgebied is en blijft echter de vloer, want Solnhofen platen zijn gewoonweg perfect als vloertegels. Als je op zoek bent naar een voordelig alternatief, kunnen we je Jura marmer aanbevelen. Of neem een kijkje in onze online shop!