Maggia graniet
Natuursteen uit de Vallemaggia
Ticino herbergt een aantal granieten, die eigenlijk gneizen zijn: Naast Iragna- en Ticino-graniet wordt er in dit kanton nog een andere soort gedolven: Maggia graniet.
Maggia als oorsprongsbenaming
Maggia graniet is genoemd naar de vallei waar het wordt gewonnen: Vallemaggia ligt in het centrum van het kanton Ticino. Hier ontmoet je traditiebewuste Zwitsers die genieten van hun leven in het spannende landschap van de 'magische vallei'. De rivier de Maggia, die door de Maggia-vallei stroomt, is 58 kilometer lang. Hij ontspringt in het stuwmeer Lago del Narèt en andere kleine bergmeertjes voordat hij uitmondt in het Lago Maggiore (Lago Maggiore). Omdat de bron een stuwmeer is, kan het waterpeil van de rivier erg snel stijgen, waardoor het een gevaarlijke plek is en al aan enkele mensen het leven heeft gekost. De Maggia laat een andere, veel mooiere kant zien net voor Ponte Brolla, waar het via een waterval in een granieten kloof stort. Het is precies dit gesteente dat de vallei kenmerkt, net als veel andere delen van Zwitserland. Maar in petrografische termen is het graniet van Maggia eigenlijk gneis!
Is graniet gelijk aan gneis?
Gneis (zoals in meer detail wordt uitgelegd in ons artikel over gneis ) is een metamorf gesteente dat wordt gevormd tijdens de transformatie van andere soorten gesteente. Graniet daarentegen is een plutoniet. Dit betekent dat het een diep magmatisch gesteente is, dat wil zeggen dat het bestaat uit magma dat in het binnenste van de aarde is gestold. Graniet en gneis worden vaak met elkaar verward, omdat beide natuurstenen erg op elkaar lijken en de verschillen alleen bij nadere beschouwing te zien zijn. De vergissing is echter niet echt tragisch: Maggia graniet heeft bijvoorbeeld zeer vergelijkbare technische eigenschappen als de natuursteensoort waarvan het de naam draagt. Graniet staat bekend als zeer slijtvast en bestand tegen allerlei invloeden van buitenaf. Maggia graniet is ook vorst- en strooizoutbestendig en slipvast, waardoor het een robuuste natuursteen is!
Maggia graniet: klassieke look
Als je je het uiterlijk van Maggia graniet wilt voorstellen, hoef je je alleen maar een typische grijze graniet voor te stellen. De donkere, antracietkleurige natuursteen heeft een grofkorrelige structuur waar witte aderen doorheen lopen. Het mica dat erin zit, laat het schitteren en wanneer het op de juiste manier wordt geënsceneerd, straalt het op een bijna edele manier. Dit maakt het ook ideaal voor gebruik binnenshuis, bijvoorbeeld als tegels. Omdat graniet echter meestal buitenshuis wordt gebruikt, is het bijzonder gebruikelijk om muurbekleding, palissadebanden of veelhoekige platen van Maggia-graniet aan te treffen.
[Coverfoto: Fritz Geller: "Maggia fg04" onder CC-licentie].