Gneis met fascinerende kleurovergangen in close-up

Gneis

Interessante feiten over de broer van graniet

Gneis met fascinerende kleurovergangen in close-up

Licht en donker gestreept, in golvende lijnen met een afwisseling van mica-mineralen of met spikkels (zogenaamd ooggneis) die aan een iris doen denken: gneis, het gesteente van het jaar 2015, is er in allerlei kleuren. Er zijn heel elegante gneizen die indruk maken met hun homogene textuur en heldere kleuren, maar er zijn ook gneizen die een rustieke flair uitstralen. Qua kleur domineren grijstinten in gneis. Roodachtige en bruinachtige kleuren worden echter ook vaak gevonden en groenachtige kleuren komen minder vaak voor. Vooral de kleuren van gneis uit het Alpengebied doen vaak denken aan koper. De roodachtige tinten worden veroorzaakt door natuurlijke mineralen in het gesteente.

Robuuste gneisplaten
Close-up van grijze Urban Grey Line granieten platen

Te verwarren met graniet

Speciaal artikel Ganit veelhoekige platen Mundo grijs
Een graniet terras gemaakt van veelhoekige platen

Gneis lijkt erg op graniet en wordt vaak verhandeld als graniet. En op het eerste gezicht zijn de twee gesteenten eigenlijk niet zo gemakkelijk van elkaar te onderscheiden. Net als graniet bestaat gneis voornamelijk uit de mineralen veldspaat, kwarts en mica. Gneis kan echter veel andere mineralen in kleine hoeveelheden bevatten, waarvan sommige de chemie en kleur sterk beïnvloeden. Differentiatie kan alleen worden gemaakt als de textuur duidelijk zichtbaar is of met geologische methoden. Eén criterium voor visuele differentiatie: De steen heeft een levendig oppervlak als het gepolijst wordt, maar het is minder gestructureerd dan de textuur van graniet.

De mechanische eigenschappen van gneis en graniet lijken ook erg op elkaar. Gneis kan daarom bijna overal worden gebruikt waar graniet wordt gebruikt.

Gneis buiten: voor terrassen en voetpaden

Een bijna-natuurlijke tuin met veelhoekige platen als vloerbedekking
Het ontwerp met natuursteen is zeer veelzijdig, zowel binnen als buiten. De foto toont een heel natuurlijk en mooi vloerontwerp.

Gneis wordt al heel lang gebruikt voor de bouw van paden en huizen, vooral in regio's waar deze natuursteen veel voorkomt. In sommige gevallen zijn zelfs daken in deze regio's bedekt met dunne gneisplaten. Gneis is ook ideaal voor het bouwen van muren. Of het nu gaat om droogmuren van grote of kleine blokken steen of om fijn bepleisterde muren en gevels van dikke platen of kleine muurbekleding, gneis geeft elk gebouw en elke tuin zijn typische uiterlijk.

Zowel vroeger als vandaag wordt gneis vaak buiten gebruikt. Tegenwoordig wordt het vooral gebruikt als vloerbedekking. Door zijn robuustheid hebben platen van gneis een lange levensduur, zelfs bij intensief gebruik. Veelhoekige platen zorgen voor een gevarieerd en eerder rustiek uitzicht. Gesneden terrasplanken zijn ideaal voor een sobere omgeving. Ze zien er meer georganiseerd en gestructureerd uit en passen beter in een moderne sfeer. Ongeacht of het oppervlak van de gneis van nature ruw is of glad geschuurd, gneis kan worden gebruikt in een verscheidenheid aan buitentoepassingen. Omdat de steen vorstbestendig is, gelden er geen beperkingen voor gebruik buitenshuis.

Gneis in het interieur: vloeren en gevelstenen

Wandbekleding van kwartsiet Deoli Green
Bakstenen versieren de muur - hier kwartsiet

Een vloer- of wandbekleding van gneis tegels ziet er ook goed uit binnenshuis. Ze geven het interieurontwerp een alpine sfeer. Door zijn robuustheid wordt gneis vooral aanbevolen voor ruimtes die zwaar worden belast, zoals de keuken. Gneis wordt ook gebruikt als keuken- of werkblad vanwege zijn hardheid en chemische weerstand. De huidige trend zijn gevelstenen. Gneiss ondersteunt perfect het natuurlijke en originele effect van een met natuursteen beklede muur. Slips met verschillende afwerkingen bereiken verschillende effecten: gespleten of gebroken slips zien er rustiek uit en staan dicht bij de natuur, terwijl gezaagde randen er natuurlijker en eenvoudiger uitzien. Gebruik als wandtegels is ook denkbaar, maar minder gebruikelijk.

Met beperkingen kan gneis ook worden gebruikt in natte ruimtes, bijvoorbeeld in douches. In dit geval is het echter noodzakelijk om navraag te doen bij de dealer, omdat sommige soorten water absorberen en na verloop van tijd kunnen verkleuren. Net als graniet is gneis zeer hard en slijtvast en kan het zonder problemen in druk belopen ruimtes worden geïnstalleerd. Het is zuurbestendig en kan niet worden aangetast door zure stoffen die vaak in huis worden gebruikt (vruchtensappen, huishoudelijke schoonmaakmiddelen).

Leggen en onderhouden van gneis

De installateur smeert de achterkant van de steen in met lijm voor het leggen met eenkorrelige mortel op steenslag draaglaag
Leggen met eenkorrelige mortel op steenslag draaglaag

Voor het leggen van gneis gelden dezelfde principes als voor het leggen van andere natuurstenen: Buiten wordt het los geïnstalleerd op siergrind of stevig op eenkorrelige mortel. Binnen worden gneis tegels meestal op dezelfde manier gelegd als granieten tegels: in een dun bed. Tijdens de installatie moeten de tegels in de hoeken en aan de randen op maat worden gezaagd. Hiervoor is een natzaagmachine met een diamantzaag geschikt - deze zaagt harde natuursteen zoals gneis ook nauwkeurig. Meer informatie over het leggen van natuursteentegels en het zagen van natuursteen vindt u in ons natuursteenmagazine.

In het dagelijks leven zijn graniet en gneis over het algemeen bestand tegen de meeste zuren en logen in huis. Toch is het beter om voor het onderhoud natuursteenproducten te gebruiken en geen standaardproducten zoals azijn of badkamerreinigers. Deze kunnen het oppervlak lichter maken. Bij het voorjaarsschoonmaken van een gneis terras is het meestal voldoende om een emmer water en een spons te gebruiken. Hogedrukreinigers worden niet aanbevolen, omdat het voegwerk of het oppervlak van de steen beschadigd kan raken. Hierdoor worden de platen bij dagelijks gebruik sneller vuil.

Productie en verwerking van gneis voor de handel

Sge met diamantschijf
Omdat alleen een edelsteen de edelsteen slijpt: met diamantzagen natuursteen slijpen

Door de verschillende (rots)lagen kan gneis gemakkelijk worden verwerkt tot tegels of platen, maar niet tot zulke fijne tegels als leisteen. De steen wordt ook vaak gebruikt als grote, onbewerkte blokken voor droogmuren. Daartussenin kunnen alle denkbare maten en vormen worden geproduceerd. Fijnere slibs worden gekapt voor wandbekleding.

Oppervlaktebehandeling

Het oppervlak van gneis wordt meestal gespleten ruw gelaten om het karakter van de steen te benadrukken. Ruwe stenen zorgen voor een antislipoppervlak en geven de steen een rustiek tintje. Gepolijst gneis heeft een matte glans. Over het algemeen zijn alle soorten oppervlaktebehandelingen denkbaar voor gneis; bouchaderen, vlammen, slijpen en polijsten zijn de meest voorkomende bewerkingsmethoden.

Randbewerking

De randen kunnen op evenveel manieren worden afgewerkt als de oppervlakken. Gneis tegels en vloertegels zijn verkrijgbaar met gezaagde, afgeronde en afgeschuinde randen. Afschuinen betekent dat de rand onder een hoek van 45° met het oppervlak wordt gesneden. Vloertegels, vooral veelhoekige tegels, zijn ook verkrijgbaar met ruwe randen. Embossing komt ook vaak voor bij bakstenen en bestrating. Bij reliëf worden de randen onder een ondiepe hoek afgesneden, waardoor de steen een bol oppervlak krijgt.

Gneissoorten op de markt

Juparana Colombo tegels in rood-grijs met een bruine decoratieve vaas
Juparana Classico is gemakkelijk te verwarren met Juparana Colombo, een migmatiet uit India.

Gneis is een wereldwijd verspreid gesteente en komt voornamelijk voor in de oude kernen van de continenten. In Duitsland komt gneis bijvoorbeeld voor in het Erzgebirge, het Fichtelgebirge en het Zwarte Woud. Gneis is wijdverspreid in Scandinavië en in de centrale Alpen.

Er is een groot aantal soorten gneis op de markt. Hier zijn een paar van de bekendere voorbeelden. Andeer gneis komt uit Zwitserland. Het is grijs tot groenachtig en grofkorrelig. Stainzer gneis komt uit Oostenrijk. Serrizzo Antigorio, ook bekend als Sarizzo, wordt gedolven in Italië. Deze gneis is grofkorrelig, donker grijszwart en zeer contrastrijk. In Brazilië worden verschillende soorten gneis gedolven, die allemaal de hoofdnaam Juparana hebben, bijvoorbeeld Juparana Classico. Afhankelijk van de gneis is het gesteente middelgrof tot grofkorrelig. Ze hebben allemaal een roodachtige of bruinachtige kleur.

"Veldspaat, kwarts en mica: die drie zal ik nooit vergeten!"

Deze uitdrukking komt uit de mond van mijnwerkers. Hoe toepasselijk - want gneis, vroeger bekend als gneus, is een oude Saksische mijnwerkersterm (ca. 16e eeuw). Het Oudhoogduitse "gneisto" of Middelhoogduits: ganeist(e), of g(e)neiste betekent "vonk" en is vermoedelijk te danken aan de micamineralen in gneis, die zwak gloeien of glanzen als ze aan licht worden blootgesteld.

Hoe gneis is ontstaan

Gneis is "zo oud als steen" in de ware zin van het woord, want de oudste rotsformaties op aarde zijn gemaakt van gneis. Gneis wordt meestal gevormd tijdens de bouw van gebergten, wanneer rotsen diep in de aardkorst worden afgezonken en aan de bijbehorende temperaturen en druk worden blootgesteld. In de loop van de geschiedenis van de aarde worden deze bergen dan weer geërodeerd en komt het diep ondergegraven gneis weer aan de oppervlakte.

In de geologie wordt gneis op twee verschillende manieren gecategoriseerd. Aan de ene kant wordt het ingedeeld op basis van welke mineralen er in de gneis zitten. Aan de andere kant wordt gneis ingedeeld op basis van het oorspronkelijke gesteente waaruit het gevormd is. Orthogneisses hebben granieten of granietachtige gesteenten als voorlopers; paragneisses daarentegen zijn gevormd uit sedimenten (afzettingsgesteenten). Vooral de overgang van graniet naar orthogneis is zeer vloeiend, wat ook de vergelijkbare eigenschappen verklaart.

Graniet is niet hetzelfde als gneis, maar het lijkt er wel sterk op. Meer informatie over granieten platen

[Foto omslag: © K. Gruber/ Fotolia.com].

Handen op toetsenbord, bril en een kop koffie ernaast
Auteur:
Unser Redaktionsteam
Informatie, inspiratie en praktische tips: Spannende teksten met veel kennis over tegels en aantrekkelijke suggesties voor een geweldig interieurontwerp van de jonastone redactie.