Bollinger zandsteen
Vanaf de Zrich Obersee
Natuursteenliefhebbers die waarde hechten aan regionaliteit zijn in Zwitserland in goede handen. Naast bekende granietsoorten zoals Ticino- of Andeer-graniet biedt het land een keur aan grijze zandsteensoorten. Bollinger zandsteen voegt zich bij Rorschach en Berner zandsteen. In dit artikel lees je wat natuursteen uit Bollingen zo bijzonder maakt en welke alternatieven er zijn.
Guntliweider, Buchberger en Bollinger zandsteen
Bollinger zandsteen wordt gedolven aan de Obersee in Zürich bij Uznach. De zandsteen is overwegend grijs van kleur. Het algemene uiterlijk van de steen is vrij subtiel, hoewel de steen ook blauw of groen van kleur kan zijn. Het voorkomen van natuursteen is extreem groot en daarom wordt zandsteen op verschillende plaatsen gedolven. Het uiterlijk en de textuur van de natuursteen varieert afhankelijk van de laag van het ontginningsgebied, waardoor de verschillende ontginningslocaties hun eigen namen hebben ontwikkeld: Guntliweider zandsteen verwijst naar een donkerder, grofkorreliger deel van de afzetting. De Buchberg-variant is iets lichter van kleur, terwijl de Uznaberg-zandsteen licht van kleur en zelfs fijnkorrelig is. Naast deze benamingen komt soms ook de Bollinger-Lehholz zandsteen voor. Omdat de afzetting gedeeltelijk in een natuurreservaat ligt, wordt de Bollinger zandsteen op sommige plaatsen gedolven met de schachtmijnmethode. Hierbij wordt gewerkt met draadzagen die het natuursteen verticaal afzagen in schachten tot 60 meter diep.
Bollinger zandsteen als bouwmateriaal
Bollinger zandsteen wordt vaak gebruikt voor massieve gebouwen, muurbekleding en brugconstructies. Gevels, raam- en deurkozijnen, fonteinen en grafstenen worden ook van deze Zwitserse natuursteen gemaakt. Bollinger zandsteen wordt waarschijnlijk al sinds het jaar 1000 gedolven en verwerkt. Zoals te zien is aan de collegiale kerk in St. Gallen of de Grossmünster in Zürich, is zandsteen van groot belang voor de architectuurgeschiedenis van Zwitserland. Het werd van hieruit zelfs geëxporteerd naar de buurlanden (bijv. Duitsland). Bollinger zandsteen is absoluut een natuursteen met een geschiedenis!
Alternatieven
Of je kiest voor de originele Bollinger zandsteen of voor een alternatief, hangt af van verschillende factoren: Natuurlijk speelt de prijs hier een rol. Regionale producten zijn vaak duurder dan geïmporteerde producten. De prijs hangt echter ook sterk af van het bouwproject. Als het bouwmateriaal speciaal maatwerk vereist, zoals keukenwerkbladen, is speciale service vereist. Bovendien zijn de vrachtkosten en levertijden van regionale of nationale steengroeven meestal gunstiger.
Greywacke uit Duitsland is een goed alternatief voor Bollinger zandsteen. De natuursteen wordt onder andere gedolven in Lindlar in Noordrijn-Westfalen. De zandsteen wordt gekenmerkt door interessante kleurnuances, variërend van grijs tot groen tot rood, maar zorgt toch voor een harmonieus totaalbeeld.
Zoals gezegd is de keuze van het formaat deels verantwoordelijk voor de prijs. Eenvoudige formaten die geen speciaal maatwerk vereisen, kunnen goedkoop worden geïmporteerd uit andere Europese en internationale landen. De Indiase zandsteen Kandla Grey lijkt visueel erg op Bollinger. De steen heeft een uniform en homogeen totaalbeeld. Zijn natuurgespleten, grijze oppervlak geeft hem zijn karakter.
[Cover foto: Roland zh: File:Rapperswil - Zürichsee-Frauenwinkel - Seedamm-Holzbrücke - Hurden - Obersee - Bachtel (Zürcher Oberland) - Etzelstrasse 2010-10-21 18-15-36.JPG onder CC licentie].