ID689 BernerSandstein BernAltstadt

Berner zandsteen

Een zandsteen uit Zwitserland

ID689 BernerSandstein BernAltstadt

In Zwitserland vind je veel verschillende soorten natuursteen. Vooral graniet en verschillende soorten zandsteen worden hier gewonnen. Het Berner zandsteen heeft een speciale historische betekenis.

Berner zandsteen siert de oude stad

Close-up van de plaat van Kandla grijs zandsteen
Berner zandsteen werd veel gebruikt bij het ontwerpen van huizen na de grote brand.

Bern, de federale stad van Zwitserland, werd in 1405 grotendeels verwoest door een verwoestende brand. De brand brak uit op 14 mei en verspreidde zich snel omdat het die dag erg winderig was. Dit maakte het blussen van de brand aanzienlijk moeilijker, waardoor 600 huizen en meer dan honderd mensen het slachtoffer werden van de brand. Deze zware verliezen waren niet voor herhaling vatbaar, dus was er een duurzamer bouwmateriaal nodig. Daarom werd Berner zandsteen gebruikt bij de wederopbouw van de oude stad. Niet alleen het Kornhaus, de Heilig-Geist-Kirche en het Burgerspital zijn versierd met Zwitserse natuursteen. De oude binnenstad van Bern met zijn zandstenen gevels staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Berner zandsteen: een molasse zandsteen

De natuursteen uit Bern is een molasse zandsteen. Dit betekent dat het een van de sedimentaire gesteenten is die gevormd zijn tijdens de erosie van een geplooid gebergte tussen de opheffingsfase en de nivelleringsfase. De Berner zandsteen werd 25 miljoen jaar geleden gevormd uit puinafzettingen van Alpenkeien in de ondiepe zee. Kenmerkend zijn de rimpelingen die door golfslag zichtbaar werden in het sediment. Berner zandsteen bestaat uit ongeveer 60% kwarts, iets minder dan 20% veldspaat, ook iets minder dan 20% gesteentefragmenten en 2-4% zware mineralen. De slecht afgeronde korrels zijn slechts gedeeltelijk verbonden door calciet, wat resulteert in ongevulde holtes. Dit betekent dat Berner zandsteen een groot poriënvolume van 15-20% heeft en daarom zeer geschikt is als isolatiemateriaal.

Kleurrijke sculpturen van Berner zandsteen

De basistint van Berner zandsteen is grijs. Grijze natuursteen is trendy, maar een beetje kleur kan toch geen kwaad? Daarom heeft Berner zandsteen kleurnuances die variëren van olijfgroen tot blauw en geel. Rode zandsteen, zoals die in Duitsland wordt gewonnen, is hier echter niet vertegenwoordigd. De groene tinten van Berner zandsteen ontstaan door de oxidatie van het mineraal glauconiet. Door de lage korrelcohesie van de natuursteen kan Berner zandsteen gemakkelijk worden bewerkt met steenhouwersgereedschap. Vandaag de dag worden er nog steeds sculpturen van deze Zwitserse natuursteen gemaakt. Berner zandsteen is dus een zachte steen en daarom moet je zeker onze tips volgen bij het schoonmaken van de zandsteenplaten.

Als je op zoek bent naar een grijze zandsteen voor je terras, dan vind je in onze online shop de moderne Kandla Grey zandsteenplaten als alternatief voor Berner zandsteen. Ervaar de stijlvolle natuursteen hier in de video:

De grijze Kandla Grey zandsteenplaten betoveren met moderne flair

Een luchtige kandidaat

Berner zandsteen wordt al meer dan 800 jaar gedolven. In die tijd is er 1,5 miljoen kubieke meter natuursteen gedolven. Tegenwoordig komt Berner zandsteen uit Ostermundigen en Krauchthal, waar de natuursteen wordt gewonnen door Carlo Bernasconi AG, het laatste familiebedrijf dat dit doet. Vanwege de gevoeligheid voor verwering wordt Berner zandsteen bijna nooit meer gebruikt voor de bouw van gevels. Het wordt geleidelijk vervangen door andere natuurstenen, zoals Indiase zandsteen, die massaal hun weg naar Zwitserland vinden dankzij de vele importmogelijkheden. Het valt niet mee voor een zachte zandsteen in een harde wereld!

[Coverfoto: eGuide Travel "Bern" onder CC-licentie]

Laatst bijgewerkt:13-4-2021
Handen op toetsenbord, bril en een kop koffie ernaast
Auteur:
Unser Redaktionsteam
Informatie, inspiratie en praktische tips: Spannende teksten met veel kennis over tegels en aantrekkelijke suggesties voor een geweldig interieurontwerp van de jonastone redactie.