Kind zit op een hobbelpaard en speelt in de woonkamer met Noce SELECT travertinvloer

Vloeren en gezondheid

Waarop letten bij het kiezen van vloerbedekking

Kind zit op een hobbelpaard en speelt in de woonkamer met Noce SELECT travertinvloer

Vloerbedekkingen en hun ingrediënten

Er is nauwelijks een ander bouwmateriaal waaraan meer verwachtingen worden gesteld: vloerbedekkingen moeten duurzaam, stijlvol, gemakkelijk schoon te maken, robuust, gezellig en niet duur zijn. Maar bij al deze belangrijke criteria wordt één aspect vaak verwaarloosd: gezondheid. Het is al enige tijd bekend dat er aanzienlijke verschillen zijn tussen de verschillende opties voor vloerbedekking in huis in termen van gezondheidsvriendelijkheid. PVC, tapijt, natuursteen of keramische tegels? Het is zeker de moeite waard om dit nader te bekijken.

Welzijn van steen
Close-up van gelegde Rustieke travertin tegel

Pas op voor weekmakers en co.

Cleopatra Light met kruipende baby
Gegarandeerd vrij van weekmakers: Tegels van natuurlijk kalksteen

Het is een feit: vloerbedekking maakt een groot deel uit van het binnenoppervlak van je huis. Alle dampen en verontreinigende stoffen worden direct overgedragen aan de lucht en beïnvloeden zo het binnenklimaat. Vooral energie-efficiënte nieuwe gebouwen worden steeds "strakker" gebouwd, zodat luchtuitwisseling alleen plaatsvindt via regelmatige ventilatie. Het resultaat: zogenaamde "bouwgiffen" zoals formaldehyde en weekmakers, die in de lucht vrijkomen uit meubels, tapijten, vloerbedekkingen enz. blijven langer in de kamers hangen.

Vooral gezinnen met kleine kinderen en huisdieren moeten daarom speciale aandacht besteden aan de keuze van de vloerbedekking: Een groot deel van het leven van de kleintjes speelt zich immers af in de onmiddellijke nabijheid van de vloer, of ze nu kruipen of spelen.

Tapijten van kunstmatige en natuurlijke materialen

Fotolia 164300239 M bron sutichak
Tapijt een gezondheidsrisico? Zoek naar biologische labels en verwerkte materialen voordat je iets koopt [Foto: sutichak / Fotolia.com].

Op het eerste gezicht biedt vooral tapijt veel voordelen voor gezinnen met kinderen, maar de pluizige en zachte vloerbedekking brengt ook veel risico's met zich mee: De schuimrug van synthetische tapijten en tapijtlijm kunnen schadelijke stoffen zoals vinylchloride uitstoten, vooral in het begin. Tapijten van natuurlijke materialen zoals wol worden ook vaak behandeld met pesticiden om mottenplaag vanaf het begin te voorkomen. Alleen bij tapijten met een biologisch keurmerk kun je er absoluut zeker van zijn dat je een product koopt dat volledig vrij is van insectenwerende middelen. Een onbehandeld tapijt van scheerwol brengt echter andere problemen met zich mee: Vlekken en verkleuring zijn bijna onvermijdelijk en het reinigen van een tapijt dat over een groot oppervlak is gelegd, is altijd ingewikkeld en tijdrovend.

Vinyl & PVC

Als je op dit moment rondkijkt in doe-het-zelfwinkels en tijdschriften, worden zogenaamde "vinyl" vloeren weer steeds vaker aangeprezen en op de markt gebracht. Veel mensen beseffen dit echter niet: Vinyl is een afkorting van "polyvinylchloride" en is dus - je raadt het al - gewoon een andere naam voor PVC. De vloeren zijn verkrijgbaar in talloze dessins en formaten en doen het hart van veel huiseigenaren sneller kloppen, maar ze hebben ook een hoge prijs: omdat PVC een brosse kunststof is, moeten er veel weekmakers aan worden toegevoegd om de vloer elastisch te maken. En uit een recent onderzoek van Stiftung Ökotest blijkt dat 8 van de 12 geteste PVC vloerbedekkingen niet voldeden met als resultaat "onbevredigend". Van productie tot afvoer worden giftige dampen geproduceerd. Een resultaat dat geen verder commentaar behoeft.

Ökotest stelt veerkrachtige vloerbedekkingen met het"Blauer Engel"-zegel voor als mogelijk alternatief.

Laminaat & afgewerkt parket

Fotolia 168272963 Bron ArTo
Echt hout vertoont duidelijk tekenen van slijtage na verloop van tijd [Foto: ArTo/ Fotolia.com].

Lange tijd werd ook vermoed dat laminaat en voorbewerkt parket formaldehyde uitstootten. Hoewel tests deze giftige stof in de populaire vloerbedekkingen konden aantonen, komt deze slechts in kleine, grotendeels onschadelijke sporen vrij. Tegelijkertijd hebben de tests ook aangetoond dat het goedkope vloermateriaal niet geschikt is voor de eeuwigheid: afhankelijk van kwaliteit, slijtage en materiaaldikte gaan laminaat en machinaal parket slechts tien jaar mee - daarna is het meestal voorbij.

Natuursteen en keramische tegels

Betegelde muur met Indie Nova porcellanato tegels, met een kleurrijke stoel ervoor
Een robuuste blikvanger op de muur, op de vloer en in de badkamer: keramische tegels met houtlook

Natuursteen daarentegen is een vloerbekleding die aan alle eisen tegelijk voldoet en waarbij je geen compromissen hoeft te sluiten. Met het juiste onderhoud zul je lang plezier hebben van deze vloer, want hij is robuust, gezellig en stijlvol. Natuursteentegels zijn ook volledig onschadelijk voor de gezondheid, omdat ze een puur natuurproduct zijn en geen chemische stoffen in huis brengen. Dit is niet alleen prettig voor mensen met een allergie: iedereen die waarde hecht aan een duurzame, groene levensstijl vindt hier een geschikte vloer.

Hetzelfde geldt voor keram ische tegels: ze zijn gemaakt van keramische grondstoffen, geven geen dampen af en zijn net zo robuust als echt natuursteen.

Extra bonus: dankzij innovaties in ontwerp en technische eigenschappen zijn er houtlook tegels die er bedrieglijk uitzien en aanvoelen als het origineel uit het bos. De flair van echt hout in combinatie met de veerkracht van steen maken deze tegels tot een gezonde vloer met toegevoegde waarde.

Open woonkamer met Mustang leisteen tegels
Leisteentegels in de ruime woonkamer geven het rustieke interieur een moderne toets. Klik op de afbeelding om ons leisteenassortiment te ontdekken.

Maar natuursteen en keramische tegels hebben ook veel te bieden op het gebied van prijs dankzij directe verkopers zoals wij: Hier kun je tegels en terrasplanken tot 30% goedkoper krijgen dan bij je plaatselijke speciaalzaak.

Ongeacht voor welke vloerbedekking je uiteindelijk kiest - informeer van tevoren naar de ingrediënten en hun mogelijke gevolgen en vraag het bij twijfel altijd na.

Foto van medewerker Myriam Schme
Auteur:
Myriam Schmöe
heeft veel teksten geschreven voor jonastone. Ze reist naar woonbeurzen en heeft een overzicht van de laatste trends in de woonbranche.