Theuma leisteen
Vanuit het hart van het Vogtland in Saksen
De leisteen van Theuma dankt zijn naam aan de winningsplaats Theuma in Saksen. De winning van deze kostbare steen gaat terug tot de 19e eeuw. Vooral in de koude winters ontgonnen boeren de kostbare natuursteen om wat extra geld te verdienen terwijl ze niet op het land werkten. Sinds de 20e eeuw wordt leisteen ook op grote schaal door bedrijven gedolven. Waarom is dit het geval? Laten we eens kijken naar het succesverhaal en de kenmerken van Duitse leisteen en mogelijke alternatieven!
Kenmerken van de leisteen
Een typisch kenmerk van de Theuma-leisteen zijn de zwarte cordierietinsluitsels met korrelgrootte, die getuigen van de fascinerende ontstaansgeschiedenis van de natuursteen. Verder is de basistoon van de kwartsiethoudende leisteen grijsblauw met een zilverachtige glans. Het effect van de kleur wordt echter op doorslaggevende wijze beïnvloed door de oppervlaktebehandeling. Afhankelijk van of het oppervlak geschuurd, geborsteld, gespleten of getrommeld is, varieert het kleureffect van grijsblauw tot antraciet. Dit opent een brede waaier aan ontwerpmogelijkheden voor de eigenaar.
Overigens komen de fascinerende cordierietinsluitsels het best tot hun recht als ze geschuurd worden. Getrommeld en geborsteld kunnen ze er daarentegen rokeriger uitzien. Een natuurlijke leisteen zoals Theuma leisteen met een gespleten oppervlak ziet er bijzonder origineel uit.
Toepassingen en typisch gebruik
De technische eigenschappen maken van Theuma leisteen ook een veelzijdige natuursteen. Hij is gemakkelijk te bewerken, vorstbestendig en heeft een hoge druksterkte. Zelfs strooizout kan de leisteen niet beschadigen.
Over het algemeen raden we echter het gebruik van alternatieve strooimiddelen aan. Lees meer over dit onderwerp in Strooizout en natuursteen. Dankzij zijn robuustheid is leisteen ideaal voor zowel binnen als buiten. Als terras- of gevelplaat of als vloertegel: Er zijn vrijwel geen grenzen aan de gebruiksmogelijkheden.
Reiniging en onderhoud van Theuma leisteen
Net als andere soorten natuursteen is leisteen gemakkelijk en onderhoudsvriendelijk. Voor zowel tegels als leisteen is het voldoende om grof vuil met zachte borstels en bezems af te vegen of af te spoelen met helder water. Alle natuursteen moet standaard worden behandeld met een extra beschermende impregnering. Het product creëert een onzichtbare beschermlaag die ervoor zorgt dat vloeistoffen, oliën en vetten op het oppervlak parelen. Deze kunnen vervolgens eenvoudig worden weggeveegd met een doek. Als je je leistenen vloer een extra dosis verzorging wilt geven, kan je een onderhoudsproduct voor natuursteen gebruiken.
Meer informatie over het reinigen van leisteen vind je hier.
Leisteen leggen: zo doe je dat binnen en buiten
Zelf leistenen tegels in huis leggen is gemakkelijker dan je denkt.
Leisteen tegels binnenshuis plaatsen
Het type plaatsing binnenshuis dat u kiest, hangt af van de natuurlijke toleranties. Grotere tussenruimtes zijn geen teken van mindere kwaliteit, maar zijn te wijten aan de natuurlijke structuur van de steen en dragen bij tot het effect en de charme ervan. Voor vormvaste leisteen tegels, zoals de leisteen Mustang, leg je de tegels met de dunbedmethode. Als de tegels daarentegen een grotere splijting hebben (bv. Peacock leisteen), legt u ze met de middenbedmethode. Dit wordt gekenmerkt door een dikker lijmbed, waardoor hoogteverschillen gemakkelijker kunnen worden gecompenseerd.
Legtip: leisteen absorbeert gemakkelijk water. Om "cupping" (de randen van de leistenen tegels bollen naar boven) te vermijden, gebruik je sneldrogende flexibele lijm.
Leisteen buiten leggen
Of het nu gaat om een terras, balkon of tuinpad - om je te helpen bij het leggen van Theuma leisteen of andere leisteenplaten voor buiten, hebben we een klein overzicht gemaakt van mogelijke legmethoden.
Losse installatieop een steenslag draaglaag is de eenvoudigste en meest kosteneffectieve optie. Platen kunnen snel en gemakkelijk worden vervangen en de kosten voor legaccessoires zijn laag. Leggen op sokkels is ook gemakkelijk zelf te doen (en bespaart gewicht). Daarom wordt deze variant vaak gebruikt voor het leggen van leisteen en dergelijke op daken en balkons.
Theuma leisteen en andere soorten leisteen kunnen natuurlijk ook vast worden gelegd met legmortel. Als er al een stevige ondergrond aanwezig is (bv. bij het leggen op een betonnen plaat), moet je zorgen voor een goede waterafvoer met drainagematten. Als de leisteenplaten stevig bevestigd zijn op een ondergrond van steenslag draaglaag, is de waterafvoer al verzekerd door de waterdoorlatende ondergrond.
Geo-kennis: Vorming van de leisteen van Theuma
Theumallei behoort tot de zogenaamde vruchtleisteen. Deze groep leistenen wordt gevormd bij lage druk en een temperatuur van 500°C. De constante druk en stijgende temperatuur zorgen ervoor dat het 400 miljoen jaar oude gesteente herkristalliseert. Onder deze omstandigheden groeit het mineraal cordieriet in fruitleisteen samen tot verbindingen ter grootte van korrels. De visuele gelijkenis met gewassen zoals graankorrels is waar fruitleisteen zijn naam aan dankt. Theumaleisteen wordt visueel dus vooral gekenmerkt door zijn opvallende insluitsels.
Veelzijdige leisteen- en kwartsietsoorten
Nog spannender dan bijvoorbeeld Theuma leisteen zijn Deoli Green kwartsiettegels, die strikt genomen geologisch gezien leisteen kwartsiet zijn. De basiskleur is ook antraciet met een honinggouden glans. De speciale, vrij ronde insluitsels doen denken aan die in leisteen van Theuma.
Met de Black Rustic leisteen tegels creëer je een even moderne leistenen vloer. Hun natuurgespleten oppervlak geeft ook een natuurlijker effect dan dat van Theuma leisteen. Maar ook de puristische Grey Slate of de extravagante Peacock leisteen doen de Saksische steen bijna verbleken. Klik nu door ons assortiment leisteen tegels en laat je inspireren!