Wetenswaardigheden over gevelstenen
Trend-W()-einde in het huis
Gewoon behang op de muur? Te gewoontjes! Tegenwoordig is het trendy om je eigen vier muren te ontwerpen met verschillende materialen. Hout, bamboe, betonlook of steen: wandbekleding roept een prachtige sfeer op en is een echte blikvanger. Bij het ontwerpen met wandpanelen kun je prachtige accenten in de kamer creëren en meubelstukken of zelfs hele ruimtes in de kamer accentueren.
Wonen met wandbekleding
Inrichtingsideeën van interieurontwerpster Kerstin Bertz
Moderne wandmaterialen inspireren ook interieurontwerpster Kerstin Bertz van de interieurontwerpstudio "raum in form", die gevestigd is in Heppenheim a. d. Bergstraße met vestigingen in Mannheim en Heidelberg. In de loop van haar werk heeft Kerstin Bertz gevelstenen gebruikt in tal van woningen, waaronder een villa in Ibiza-stijl ontworpen met zandstenen gevelstenen. In een trendy restaurant met een lounge en een grote evenementenhal werden gevelstenen in houtlook gebruikt om een prachtige sfeer en geluidsisolatie te creëren en zo een perfect surroundgeluid te creëren.
Rustiek of gezellig? Beide!
"Met gevelstenen van hout of natuursteen creëer je een heel gezellige en huiselijke sfeer," zegt Kerstin Bertz. De wandbekleding wordt gebruikt in privéwoningen, bijvoorbeeld in de woonkamer als achtergrond voor de hangende televisie. De achterwand van de tv wordt zo een prachtig vormgegeven achtergrond en maakt indruk als een eersteklas interieurelement. In de slaapkamer willen klanten vaak de wand aan het hoofdeinde van het bed aanpassen, zegt de ervaren interieurontwerper. "In deze gevallen gebruiken we graag wandbekleding van bijvoorbeeld steen of hout, als klanten een natuurlijk en toch modern slaapgedeelte willen."
Wellnessoase met wandbekleding
In de afgelopen jaren zijn badkamers getransformeerd van een eenvoudige plek voor hygiëne in feelgood- en wellnessoases voor ontspanning - en het wanddesign heeft zich dienovereenkomstig aangepast. Tegels tot aan het plafond, zoals "in" was in de jaren '90, zijn niet meer van deze tijd. Wandbekleding is een goede keuze om ervoor te zorgen dat de muren rond het bad, de whirlpool of de inloopdouche passen bij de gezellige sfeer. "We vertrouwen echter minder op houten lambrisering voor badkamers omdat hout ongeschikt is in vochtige ruimtes. Natuurstenen gevelstenen of steenlook gevelstenen zijn hier geschikter," legt mevrouw Bertz uit.
Muren verfraaien
Wandbekleding is net zo mooi als achtergrond voor een open haard of tegelkachel. Deurkozijnen, trappen of gangen kunnen ook een bijzondere blikvanger worden met wandlambrisering. Het is absoluut niet nodig om de hele breedte van de muur met lambrisering te bedekken. Het is ook mogelijk om slechts gedeeltes te decoreren en als u wilt, kunt u het gelambriseerde gedeelte laten uitlopen in een "trapvorm" en zo een spannend contrast creëren met andere wandmaterialen zoals pleisterwerk of behang. Lege, kale muren kunnen een nieuw laagje verf krijgen en onaantrekkelijke muren kunnen relatief eenvoudig worden opgewaardeerd.
De trend begon in de openbare ruimte
De opleving van wandbekleding begon ongeveer 10 jaar geleden in cafés en restaurants, omdat dit de plek is waar nieuwe trends het snelst worden overgenomen in de winkelinrichting. Gasten moeten zich op hun gemak voelen en terug willen komen, en een passende en speciale sfeer verhoogt de stemming en daarmee de verblijfsduur. Het staat buiten kijf dat interieurontwerp cruciaal is en dat nieuwe woon- en inrichtingstrends daarom bijzonder snel aanslaan.
Het is gemakkelijk om een eerste indruk te krijgen van hoe de verschillende materialen eruit zien als wandbekleding wanneer je de volgende keer een café of restaurant bezoekt.
Prachtig natuurlijk: gevelstenen van natuursteen
Het bijzondere van natuurstenen gevelstenen: ze brengen een natuurlijke sfeer in huis en doen een beetje denken aan oude muren. Historische gebouwen van massief natuursteen staan model voor de moderne natuurstenen wandbekleding, want de originaliteit is fascinerend en de nabijheid van de natuur zorgt voor ontspanning en welzijn. Hoewel de muren niet meer worden opgetrokken uit massieve blokken natuursteen - dat is te duur en in tegenspraak met de moderne bouwstijl, die voorrang geeft aan een goede warmte-isolatie - moet het er op zijn minst zo uitzien als eerbetoon aan de vroegere bouwstijl. De bakstenen zijn echter geenszins oud en stoffig, want ze zijn binnenshuis gelegd in een geraffineerde baksteenslip-look. Het kleinschalige formaat heeft een zeer hoogwaardige en verfijnde uitstraling en zorgt voor een modern tintje.
Materiaaleigenschappen en formaten
In tegenstelling tot tegelwanden is een paneelwand meestal niet glad, maar bestaat hij uit een ruw oppervlak. Naast gevelstenen met een ruwe look zijn er ook vlakke gevelstenen, die er meer lineair en puristisch uitzien.
Gevelstenen worden verkocht in voorgelijmde modules. Deze worden samengesteld uit verschillende kleine rechthoekige natuurstenen, zogenaamde baksteenschijven, en hebben hoogteverschillen in de structuur. De modules worden meestal geleverd in een Z-vorm, maar er zijn ook rechthoekige formaten verkrijgbaar. De Z-vorm vereenvoudigt de installatie omdat het een naadloze compositie mogelijk maakt.
Als je de modules omdraait en naar de achterkant kijkt, zie je dat sommige slips alleen met lijm aan elkaar bevestigd zijn, terwijl andere ook op een gaas gelijmd zijn. Door de gaasverlijming komen er minder lijmresten op de voorkant terecht.
De geprefabriceerde modules maken het leggen van de natuurstenen gevelstenen, wat op het eerste gezicht ingewikkeld en ingewikkeld werk lijkt, veel eenvoudiger en met een beetje handigheid kun je het gemakkelijk zelf doen.
Wild formaat of geometrisch patroon?
Afhankelijk van hoe de natuursteen wordt gezaagd en op de modules wordt voorgelijmd, ontstaat er een bepaald patroon. Naast het "wilde formaat", dat geen bepaalde symmetrie heeft, zijn er modules die een geometrisch patroon volgen. Er wordt onder andere een speciaal patroon gecreëerd door de slips conisch te bewerken, d.w.z. met een wigvormige conus. Hun speciale vorm zorgt voor een indrukwekkende symmetrie in het totaalbeeld.
3D-effect voor de muur: hoe vind je de juiste natuurstenen gevelsteen?
Wil je weten welke natuursteen het meest geschikt is als gevelbekleding? Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag, want: wat je mooi vindt, is goed. Beslis op basis van je persoonlijke smaak! Lichtgrijs, zandkleurig of antraciet, de kleur moet bij jou en je interieur passen. Het is echter niet alleen de kleur, maar ook de textuur en het type steenbewerking die het uiterlijk van de wand bepalen. Als je wilt dat de muur er rotsachtig uitziet, zijn splijtbare stenen zoals leisteen en zandsteen of harde stenen zoals graniet of kwartsiet bijzonder geschikt. Door hun bewerking hebben ze een natuurlijk oppervlak dat overeenkomt met het ruwe oppervlak van een rots. Het rotseffect is nog duidelijker bij onregelmatige afmetingen en dikke baksteenschotten. Voor een fijnere look zijn daarentegen geschuurd marmer of lichter gekleurd travertin geschikt.
Bij alle gevelstenen is het belangrijk dat de stenen een gekalibreerde of gezaagde onderkant hebben. Ze zijn dan gemakkelijk te bewerken en kunnen gemakkelijk worden geïnstalleerd, omdat er geen kunstmatig egalisatiemiddel in de ondergrond hoeft te worden gemaakt om een vlak oppervlak te verkrijgen.
Combineer gevelstenen harmonieus
Om ervoor te zorgen dat de vloer en de muur goed bij elkaar passen, moet je het materiaal en de kleur van de gevelsteen afstemmen op je vloerbedekking. Als je voor uniforme tinten kiest, krijg je een harmonieuze indruk. Je kunt echter ook een donkere wandbekleding gebruiken als contrast met een lichtgekleurde vloer om leuke kleuraccenten te creëren. Je kunt ook een spannend effect creëren door verschillende materialen te combineren: Kies een gevelsteen van steen voor een houten vloer of een gevelsteen van hout voor een vloer van natuursteen, of pas pleisterwerk en behang weer bij elkaar aan. Het kamereffect is bijzonder harmonieus als je de kleurtint van de gevelsteen weerspiegelt in de woninginrichting.
Verlichtingseffecten creëren
Voordat je voor natuursteen kiest, moet je de gekozen kamer goed bekijken en het licht op je laten inwerken. Hoe licht is de kamer? De helderheid van de kamer speelt een rol bij je keuze, want een donkere steen op de muur laat de kamer donkerder lijken. Wat goed werkt in lichtovergoten kamers kan ertoe leiden dat de donkere steen het toch al weinige licht opslokt in kleinere kamers met weinig licht. Er is echter ook hier een oplossing, omdat extra lichtbronnen voor de juiste verlichting kunnen zorgen. Met verlichtingseffecten op de wand kun je niet alleen donkere kamers opfleuren, maar ook meer sfeer creëren.
Enerzijds kunnen wandlampen mooi in de muur worden geïntegreerd; je kunt bijvoorbeeld roestvrijstalen lijsten installeren en de wandlampen mooi recht op de muur plaatsen. Aan de andere kant werken inbouwspots die op afstand zijn gemonteerd, of het nu LED- of halogeenverlichting is, heel goed en versterken ze de plasticiteit en het 3D-effect van de wandbekleding. Als alleen afzonderlijke zones op de muur worden verlicht, kan spotverlichting worden gebruikt om expressieve accenten te leggen en het oog naar bepaalde zones te trekken.
Wandbekleding schoonmaken
Omdat de gefineerde wand niet glad is, maar bestaat uit onregelmatige, uitstekende randen, is de zorg gerechtvaardigd dat het een stofvanger kan worden. Geef je plannen voor een wand met natuursteen lambrisering om deze reden niet op, want onderhoud en reiniging zijn niet zo ingewikkeld als je zou denken.
Net als bij tegels en platen van natuursteen is de basis voor een wandbekleding van natuursteen een goede impregnering. De stenen kunnen vervolgens gewoon worden afgewassen met schoon water. U hoeft alleen maar water te geven en u bent klaar. Muren met een binnenbekleding van natuursteen hebben ook het grote voordeel dat ze niet schimmelen en dat de kleur niet kan vervagen.