Geel zandsteen
Goed humeur en levensvreugde op het terras
Er zijn klanten die hun tuin ontwerpen in modern grijs, puristisch en met duidelijke lijnen en er zijn anderen die de voorkeur geven aan een rustieke landhuisstijl of een mediterraan terras. Voor de tweede groep is gele zandsteen geschikt als terrasbekleding, omdat de gekleurde terrasplaten doen denken aan het zonnige zuiden, waar zandpaden naar de zee slingeren. Maar gele zandsteen is niet alleen mooi om te zien, het heeft ook niets te verbergen als het gaat om geschiktheid voor dagelijks gebruik. Over het algemeen geldt dat hoe meer kwarts als bindmiddel in de desbetreffende zandsteen zit, hoe harder en dus hoe beter gele zandsteen bestand is tegen milieu-invloeden.
Natuurlijke gele kleurenpracht siert gevels en terrassen
De kleur en soms opvallende aders van gele zandsteen geven het een vrolijk en levendig uiterlijk. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het op veel gevels is gebruikt, bijvoorbeeld op kerken of culturele monumenten. De gele zandsteen is ook populair bij beeldhouwers, die prachtige beelden maken van volumineuze blokken steen. In de particuliere sector gebruiken bouwers de platen gekleurde zandsteen als vloer voor terrassen, als muurbekleding (ook populair: muren van schelpkalksteen) of als trapbekleding. Buiten moet u er echter rekening mee houden dat zandsteen sneller mos kan ontwikkelen in gebieden met weinig zonlicht als het vochtig is. Zandsteenplaten geven de voorkeur aan zonnige terrassen. Vochtige ruimtes binnenshuis, zoals badkamers, kunnen beter niet met zandsteen worden bekleed.
Is gele zandsteen bestand tegen verwering?
Wie overweegt gele zandsteen als tegels te gebruiken, kan zich ook afvragen of er schade te verwachten is door dagelijks gebruik of milieu-invloeden, vooral bij buiten leggen. Daar zijn twee antwoorden op: relatief harde zandstenen, die weinig water opnemen, weerbestendig en chemisch resistent zijn. Dit zijn voornamelijk gele zandstenen met een hoog kwartsgehalte. De kwartszandsteen wordt door de fabrikant of verkoper getest op vorstbestendigheid voordat hij wordt aangeboden voor gebruik buitenshuis. Minder stevige zandstenen, die zijn gecertificeerd als hebben een groot poriënvolume, hebben soms beperkte bruikbaarheid, afhankelijk van het type. Zandsteen met zogenaamde tongallusinsluitsels is minder geschikt voor gebruik buitenshuis: het is minder goed bestand tegen koude temperaturen onder het vriespunt en de insluitsels beginnen af te brokkelen.
Het tweede antwoord is algemener en klinkt niet als een goedkoop excuus: Zonder uitzondering vertonen alle bouwmaterialen reacties op hun omgeving. Hout, bakstenen, beton en synthetische materialen verweren op dezelfde manier als natuursteen reageert op omgevingsinvloeden.
In het geval van zandsteen moet worden opgemerkt dat het impregneren van de steen het oppervlak vuilafstotend en gemakkelijker schoon te maken maakt - dit proces moet ongeveer om de vijf jaar worden herhaald. Impregnering wordt ook aanbevolen voor andere natuurstenen, zoals travertin of het zeer weerbestendige kwartsiet.
Waar komt de gele kleur vandaan?
Als je wilt begrijpen waar de gele kleur van geel zandsteen vandaan komt, moet je je verdiepen in de geologie. Geologen leggen uit dat de kleur afhankelijk is van ijzerhoudende mineralen die in de zandsteen aanwezig kunnen zijn. De zandsteen wordt geelachtig tot bruin van kleur als er limoniet in zit. Een groenige kleur is te danken aan silicaten (in deze context hebben we het over tweewaardig ijzer dat gebonden is in chloriet of glauconiet). Rood zandsteen dankt zijn kleur aan hematiet (rood ijzerzandsteen). Zoals je ziet, is zandsteen niet alleen verkrijgbaar in de klassieke gele kleur, maar in een grote verscheidenheid aan tinten. Het is aan de persoonlijke smaak om te bepalen welke kleur het beste bij je vloer of terras thuis past.
Zandsteen uit Duitsland of van over de hele wereld
Klassiek geel van kleur en zeer populair in Saksen is Elbezandsteen, dat talloze gebouwen in het administratieve district Dresden heeft gevormd (en nog steeds wordt gebruikt). Zandsteen wordt ook in grote blokken gewonnen uit de groeve in Sinsheim in Baden. Zandsteen uit Duitsland is echter duurder dan geïmporteerd zandsteen uit het buitenland vanwege de hogere ontginningskosten. Gele zandsteen uit India is bijvoorbeeld goedkoper, maar net zo mooi.
Deze komt uit India en belooft een zuidelijke flair op het terras. Het oorspronkelijke karakter van deze gele zandsteen wordt benadrukt door het gespleten oppervlak en de fossiele insluitsels die hier en daar te vinden zijn.
De kleuren van Ibbenbüren zandsteen (gedolven in Westfalen) variëren van grijs tot lichtbruin tot geel. De aders, die het gevolg zijn van de kleurverschillen, zijn mooi en komen bijzonder goed tot hun recht op gevels.
Afhankelijk van de groeve en de partij is Obernkirchener zandsteen grijs, goudgeel of witachtig. Het wordt beschouwd als hard en weerbestendig, maar de kleur verandert in de loop van decennia (of eeuwen) en wordt bijna donkergrijs tot zwart.