Close-up van grijze Urban Grey Line granieten platen

Zwitsers graniet

Het land van graniet en gneis

Close-up van grijze Urban Grey Line granieten platen

De Zwitsers zijn dol op graniet. Geen wonder, want je vindt deze natuursteen praktisch voor je eigen deur. Naast Zwitsers graniet zijn er ook enkele gneisen die vaak als graniet worden verkocht, daarom geven we je ook informatie over deze soorten. Leer de "harde kant" van Zwitserland kennen!

In het zuidoosten: Zwitsers graniet

Uitzicht vanaf de Zwitserse Gneisterrasse
Droomachtig: een granieten terras met een panoramisch uitzicht op de Alpen. Klik op de afbeelding om ons assortiment granieten platen te bekijken.

Als je de gangbare soorten graniet en gneis geografisch categoriseert, besef je al snel dat ze voornamelijk afkomstig zijn uit het zuidoostelijke deel van Zwitserland, dat wordt gedomineerd door de Alpen. De kantons Graubünden en Ticino herbergen een bijzonder groot aantal steengroeven: het Gotthardmassief, dat bekend staat om zijn gneis- en granietafzettingen, bevindt zich waar hun grenzen die van de kantons Wallis en Uri ontmoeten. Tijdens de bouw van de op twee na langste tunnel ter wereld, die zich door dit massief slingert, moesten de machines over een afstand van 16,9 kilometer graniet en ander gesteente uit de weg ruimen.

Zwitsers graniet is meestal grijs

De meeste soorten graniet uit Zwitserland hebben de typische kleur van de steen: Grijs. In Graubünden, in de Calanca vallei, vind je bijvoorbeeld Calanca en Soglio, beide paragneis. Iragna-graniet is een andere soort paragneis, maar wordt gedolven in het kanton Ticino. Naast deze variëteit worden in Vallemaggia ook Maggia graniet en Ticino graniet gewonnen, allemaal grijze granieten. Last but not least zijn er de Onsernone en Osogna variëteiten. Het graniet van Osogna werd bijvoorbeeld gebruikt voor de begane grond van het Gotthard-gebouw. In de entreehal staan zuilen van graniet, dat ook uit het zuidoosten van Zwitserland komt, namelijk uit het kanton Uri. Zoals je kunt zien, zijn er veel verschillende soorten grijze natuursteen in Zwitserland, want zelfs typisch Zwitserse zandstenen zoals Bollinger of Rorschach zandsteen zijn in deze kleur bekleed!

Liever groen dan grijs?

Het best verkochte Zwitserse graniet is overigens het graniet uit Andeer, dat eigenlijk een gneis is: de kleurrijke natuursteen schittert in oogverblindende groentinten en vult het kleurenpalet van pistache tot pastelgroen. Hoewel graniet uit Andeer bijna de enige kleurrijke soort uit Zwitserland is, rijzen de verkoopcijfers de pan uit! Een andere groene gneis, ook uit Graubünden, is de zogenaamde Vals kwartsiet. De groengrijze paragneis komt niet in de buurt van de kleurrijkheid van Andeer, maar is nog steeds robuust. Over het algemeen is Zwitsers graniet bijzonder slijtvast en ideaal voor buitengebruik waar het wordt blootgesteld aan weer en wind. Het wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt voor pergola's, borders of stapstenen in de tuin, waar het echt tot zijn recht komt. Geen wonder dat Zwitsers graniet zoveel fans heeft!

Laatst bijgewerkt:22-3-2021
Handen op toetsenbord, bril en een kop koffie ernaast
Auteur:
Unser Redaktionsteam
Informatie, inspiratie en praktische tips: Spannende teksten met veel kennis over tegels en aantrekkelijke suggesties voor een geweldig interieurontwerp van de jonastone redactie.