Close-up van platen gele muntzandsteen van bovenaf

Ibbenbren zandsteen

Gele gevelsteen met speciale kleuradering

Close-up van platen gele muntzandsteen van bovenaf

Als warme zonnestralen in somber grijs: Ibbenbürenzandsteen brengt kleur in het grijs van alledag met zijn lichtgele grondtoon en speciale adering. Als u uw ogen openhoudt, ontdekt u deze populaire gevelsteen op kerken en andere gebouwen. En hij gaat langer mee dan je zou verwachten van zandsteen, een sedimentair gesteente: De Sint-Pieterskathedraal in Osnabrück met een gevel van Ibbenbürenzandsteen heeft eeuwenlang de weersinvloeden doorstaan. De mooie kleur maakt Ibbenbürener niet alleen tot een populaire natuursteen voor gevels van openbare gebouwen, maar wordt ook gebruikt in de particuliere bouw: als muurbekleding, vloerplaten, veelhoekige platen of muurblokken.

Mediterrane zandsteen
Close-up van beige zandsteen Gele munt

Westfaals primair gesteente: Ibbenbren zandsteen

Zandsteen van Ibbenbüren komt uit Westfalen, om precies te zijn uit het noordwestelijke Teutoburger Woud. Hier ligt de gelijknamige stad Ibbenbüren, die volgens eigen bronnen voor het eerst wordt genoemd in 1146. Vandaag de dag wonen hier ruim 52.000 mensen. Dankzij zijn weerstand tegen verwering is zandsteen uit Ibbenbüren zeer gewaardeerd in de regio, zelfs nog meer dan bijvoorbeeld zandsteen uit Baumberg. Zandsteenplaten van Ruhrzandsteen en Piesbergzandsteen lijken veel op elkaar.

Zandsteen is ook bestand tegen weersinvloeden!

Mediterraan zwembad met platen van Yellow Mint zandsteen
Geniet hier van de zomer: een zwembadgedeelte met Yellow Mint zandsteenplaten

De kleuren van Ibbenbürenzandsteen worden beschreven als lichtgrijs, bruin en geel. Net als bij veel andere natuurstenen is het mineraal limoniet (ook wel bruin ijzerzandsteen genoemd) verantwoordelijk voor de gele kleur. Deze gele zandsteen wordt gekenmerkt door zijn sterke kleurstructuur, die de korrel benadrukt. Als vloerplaat lijkt het oppervlak desondanks homogeen, de korrel blijft behouden in grove stenen, bijvoorbeeld voor een tuinmuur - en veel mensen vinden dat juist mooi!

Zoals gezegd is Ibbenbürenzandsteen goed bestand tegen weersinvloeden. Maar hoe bestendig is Ibbenbürenzandsteen eigenlijk? Als vuistregel geldt: hoe meer kwarts er in zit, hoe beter de zandsteen bestand is tegen weersinvloeden. En in Ibbenbürenzandsteen overheerst naast gesteentefragmenten ook kwarts. Daarom wordt gezegd dat het bijna net zo drukbestendig is als grofkorrelige granietplaten.

Goedkope zandsteen uit India

Gele Mint zandsteen met zwembad en rand
Yellow Mint zandsteen is bijzonder geschikt voor een zwembadterras omdat het oppervlak van de platen slipvast is. Klik op de afbeelding om naar ons zandsteenassortiment te gaan.

Zandsteen uit Ibbenbüren is een goede keuze, maar omdat het natuursteen in Duitsland wordt gewonnen, is het ook vrij duur. Zandsteen uit India is bijvoorbeeld een goedkoper alternatief. De Yellow Mint zandsteen uit India heeft bijvoorbeeld een vergelijkbare geelbruine kleur. Er zitten ook fascinerende fossiele insluitsels in deze zandsteen, die doen denken aan de geschiedenis van de aarde en de vorming ervan. De Modak zandsteen heeft een roodachtige tint en het kleurenspel varieert afhankelijk van het zonlicht en het seizoen. De zandsteenplaten uit India verliezen echter nooit hun uitnodigende uitstraling.

Praktische verzorgingstips

Het is de moeite waard om zandsteen te impregneren om het bestendiger en vuilafstotend te maken. Zandsteen van Ibbenbüren kan op deze manier nog resistenter worden gemaakt. Voor het reinigen van zandsteen is een mild alkalisch reinigingsmiddel geschikt. Het gebruik van zure reinigingsmiddelen wordt afgeraden, omdat zuur het natuurstenen oppervlak kan aantasten. Meer informatie over de verzorging van natuursteen vindt u in ons natuursteenmagazine.

Handen op toetsenbord, bril en een kop koffie ernaast
Auteur:
Unser Redaktionsteam
Informatie, inspiratie en praktische tips: Spannende teksten met veel kennis over tegels en aantrekkelijke suggesties voor een geweldig interieurontwerp van de jonastone redactie.