Natuursteen op een trolley

Winning van natuursteen

Van de steengroeve tot de vloer

Natuursteen op een trolley

Het bijzondere aan natuursteen is dat elke tegel en elke terrasplaat uniek is. Geen twee zijn hetzelfde. Soms is de nerf wilder, soms is de kleur wat donkerder of varieert de dichtheid van de gaatjes. Je beseft meteen dat dit een natuurproduct is dat niet in een fabriek wordt gemaakt zoals bijvoorbeeld keramische tegels. Maar hoe komt het materiaal van de steengroeve op de vloer in huis?

Natuursteengroeves wereldwijd

Natuursteengroeves zijn overal ter wereld te vinden. Afhankelijk van de geologische omstandigheden en de geologische ontwikkeling zijn er in elk land verschillende soorten steen in verschillende kleuren te vinden. De steengroeven vormen het raakvlak tussen de enorme afzettingen en het aardoppervlak, waarbij twee soorten steengroeven worden onderscheiden: In ondergrondse groeven, d.w.z. in mijnen en groeves, is de winning van het materiaal complexer dan in open groeven, bijv. helling- of ketelgroeven. In ondergrondse groeven worden alleen gesteenten gewonnen die niet op een andere manier kunnen worden bereikt (zoals leisteen die nog niet is aangetast door verwering).

Moderne machines

Sge voor steen in rood-blauw
Natuursteenblokken worden op dit type blokkrijt geplaatst

In de oudheid werden alle soorten natuursteen nog met de hand gewonnen - een zware fysieke arbeid. In de loop van de geschiedenis werd er steeds meer gebruik gemaakt van boren en explosieven, totdat de diamantdraadzaag werd uitgevonden die tegenwoordig veel wordt gebruikt. Een eindeloze draad wordt aangedreven door een motor en geleid over ombuigingspoelies. De staaldraad is bezaaid met diamantkralen die tot 16 meter kerf per uur in de natuursteen snijden. Zachtere steensoorten, zoals kalksteen, worden ook gewonnen met schrapers (draaiende rollen die in de steen vreten).

Platen en plakjes

De resulterende ruwe blokken worden ofwel rechtstreeks ter plaatse verwerkt of met vrachtwagens afgevoerd. Opnieuw met behulp van diamantzagen of cirkelzaagmachines worden de enorme blokken in platen of tranches gezaagd. Vanaf een dikte van 8 cm spreken we van tranches, die meestal worden gebruikt als traptreden of grafstenen. Platen hebben meestal een dikte van 2 - 4 cm en worden verder verwerkt tot wand- en vloerbekleding. Afhankelijk van het gewenste eindproduct worden verschillende methoden voor oppervlakteafwerking gebruikt - er zijn grove en fijne methoden. Er zijn ook uitzonderingen, zoals leisteen, dat met de hand wordt gespleten om de unieke structuur te benadrukken.

Nu weet je dus welke weg de natuursteen heeft afgelegd voordat hij op je vloer wordt gelegd. Misschien wil je een steengroeve bezoeken? De enorme ruwe blokken zijn zeker erg indrukwekkend!

Laatst bijgewerkt:25-11-2024
Handen op toetsenbord, bril en een kop koffie ernaast
Auteur:
Unser Redaktionsteam
Informatie, inspiratie en praktische tips: Spannende teksten met veel kennis over tegels en aantrekkelijke suggesties voor een geweldig interieurontwerp van de jonastone redactie.