Vloertegels
Natuursteen creëert sfeer
Er moeten veel beslissingen worden genomen bij het ontwerpen van je eigen woonruimte. De materiaalkeuze voor de muren is relatief eenvoudig, aangezien behang in de meeste kamers wordt gebruikt. Voor vloerbedekking daarentegen zijn er veel meer opties: Naast hout, chape, tapijt, parket, laminaat en kurk is er vooral een breed assortiment vloertegels beschikbaar.
Keramische vloertegels
Er wordt zelfs een grote verscheidenheid aan producten aangeboden onder de naam vloertegels. In de meeste doe-het-zelfzaken wordt het assortiment gedomineerd door keramische tegels. Deze groep omvat steengoed (of keramische tegels) en aardewerk. Steengoed bestaat uit verschillende mineralen die gebakken worden op 1200 - 1300 °C om een dicht lichaam te vormen. Omdat steengoed pas na het bakken bijna waterdicht is, wordt het materiaal vaak geglazuurd. Keramische tegels zijn nog dichter en absorberen daarom slechts minimale hoeveelheden water, waardoor deze vloertegels zelfs vorstbestendig zijn. Aardewerk daarentegen is niet waterdicht omdat het materiaal bij een lagere baktemperatuur (970 - 1320 °C) wordt verwerkt. Naast de keramische vloertegels die hier worden voorgesteld, komen natuursteentegels minder vaak voor. Om een grote selectie van dit unieke materiaal te vinden, moet je een paar stappen zetten in de richting van gespecialiseerde handelaars.
Natuurstenen vloertegels
Natuursteen is een uiterst gevarieerd materiaal. De vele verschillende patronen en aders creëren unieke sferen en ook het kleurenspectrum laat geen nuance onbenut. Vloertegels van natuursteen zijn daarom een geweldige manier om elke ruimte een persoonlijk tintje te geven. Met de zachte bruine en beige tinten van travertin kun je je huis omtoveren tot een mediterrane oase, terwijl de luxueuze glans van marmer pure elegantie uitstraalt. Maar het zijn niet alleen de individuele soorten die een bepaalde sfeer creëren: Verschillende oppervlaktebehandelingen zorgen ervoor dat dezelfde natuursteen er heel anders uitziet. Getrommelde oppervlakken passen bijvoorbeeld perfect in een rustieke landhuisstijl. Geschuurd natuursteen is veel gladder en ziet er daarom stijlvol en elegant uit. Er is ook een geschikte oplossing voor de badkamer, waar vochtige vloeren vaak een valkuil vormen: door een gerichte bewerking (bijv. vlammen) krijgt het oppervlak van de natuursteen een antislipeffect en beschermt u zo tegen gevaarlijke gladde plekken. Zoals je ziet, kunnen natuurstenen vloertegels in elke woonstijl worden geïntegreerd!
Een beetje technologie aan het einde
Wat is het verschil tussen vloertegels en tegels? Als je naar het toepassingsgebied kijkt, zie je dat vloertegels worden gebruikt voor binnenruimtes en vloerplaten voor buitenruimtes, bijvoorbeeld als terrasplaten. De reden hiervoor is de verschillende dikte van de twee bekledingen: binnenshuis, waar de belasting van de natuursteen meestal lager is, is de maximale dikte 12 mm; alles dikker dan dit wordt beschouwd als een vloertegel. Wandtegels zijn dunner dan vloertegels, omdat ze niet slijtvast of slipvast hoeven te zijn. Hoe je vloertegels legt, lees je in ons artikel"Natuursteen binnenshuis leggen"!