Typisch travertin: gaten zoals in Zwitserse kaas
Gaten. Wat bij sommige soorten natuursteen een kwaliteitsgebrek is, is een kenmerk van de warme, meestal beige tot bruingekleurde travertin. Met zijn charmante, rustieke stijl verandert het elk terras in een mediterrane oase die uitnodigt om te ontspannen en te genieten. Travertin zonder gaten? Onvoorstelbaar.
Wie eet de gaten in de steen?
Maar waarom is deze natuursteensoort zo poreus? Travertin behoort tot de familie van de kalkstenen en wordt gevormd tijdens het neerslaan van zoetwaterbronnen. Het water bevat grote hoeveelheden calciumcarbonaat, dat op een gegeven moment niet meer opgelost kan worden omdat er verzadiging optreedt. Dit calciumcarbonaat vormt het travertin, waarbij kleurende mineralen zoals limoniet (geel tot bruin) en hematiet (rood) betrokken zijn. Tijdens de vorming van het natuursteen worden planten en modder ingesloten. Deze worden Spade later weer weggespoeld, waardoor de typische gaten ontstaan. In tegenstelling tot wat vaak wordt verondersteld, betekenen deze geen kwaliteitsvermindering!
Flexibiliteit door porositeit
Travertin ziet er bijzonder rustiek uit als de gaten natuurlijk opengelaten zijn. Een positief neveneffect: de slipweerstand is verhoogd! Natuurlijk worden de poriën na verloop van tijd iets donkerder omdat er zich vuil in ophoopt, wat niet gemakkelijk te verwijderen is, vooral binnenshuis. Waar buiten een krachtige waterstraal de poriën wegspoelt, moet je binnenshuis zenuwslopende methodes gebruiken. Als je de voorkeur geeft aan een onderhoudsvriendelijke aanpak, kun je de gaten in het interieur opvullen. Hiervoor zijn verschillende gekleurde vulmiddelen verkrijgbaar, waarmee je individuele effecten kunt bereiken. De gaten kunnen nog steeds visueel opvallen zonder het gedoe van schoonmaken.
Gaten als vorstval?
Hoewel veel klanten enthousiast zijn over de warme, rustieke charme van geperforeerd travertin, vrezen ze voor de overleving ervan in de winter. Het is algemeen bekend dat water zich kan ophopen in gaten en holtes, die bij ijzige temperaturen kunnen bevriezen en schade kunnen veroorzaken. Dit is ook het geval als de vloeistof vastzit in de steen. Als je er echter voor zorgt dat regenwater en smeltwater altijd gemakkelijk weg kunnen lopen, hoef je je geen zorgen te maken over de travertin. Door het professioneel te leggen op een splitbed met een helling van minstens 3% kunnen we garanderen dat de prachtige natuursteen elke winter overleeft. We raden ook aan om de uitsparingen in buitenruimtes niet op te vullen om de vorstbestendigheid van de natuursteen te behouden.
Of je binnenshuis de voorkeur geeft aan travertin met open of gevulde poriën is natuurlijk aan jou. Beide varianten hebben hun voordelen en creëren verschillende sferen. Landelijk of elegant, travertin is een veelzijdige natuursteen waar je gewoon van moet houden!