Afwerking van natuursteenoppervlakken: een overzicht
Natuursteenafwerkingen voor elke smaak
De natuur biedt een indrukwekkend repertoire aan natuurstenen: Van lichtgekleurde kalksteen tot zwarte leisteen, het palet is zeer divers. Kleurrijk, meer uniform, gemarmerd of zelfs met kostbare insluitsels, zoals in het geval van travertin onyx, de keuze is niet eenvoudig.
De afwerking van natuurstenen oppervlakken speelt echter ook een enorme rol in het effect en de andere eigenschappen van de afgewerkte vloer (bv. slipweerstand). Om u de verscheidenheid aan mogelijkheden in meer detail te tonen, geven we hier een gedetailleerd overzicht van de meest gebruikte afwerkingsopties.
Is de afwerking van het oppervlak afhankelijk van de natuursteen?
Je vraagt je nu misschien af of een oppervlaktebehandeling geschikt is voor natuursteen. Het antwoord is ja en nee. Sommige natuurstenen, zoals graniet, kunnen op bijna elke manier worden bewerkt en afgewerkt, terwijl andere (bijvoorbeeld marmer) alleen geschikt zijn voor bepaalde bewerkingsmethoden.
Getrommeld natuursteen
Tijdens dit proces worden de tegels en terrasplaten rondgedraaid in een trommel die gevuld is met kleine steentjes. Deze mechanische beweging en de wrijving die in de trommel wordt opgewekt, maken het oppervlak van de natuursteen bijzonder fluweelzacht en geven het tegelijkertijd een antiek en rustiek effect. Steengewassen jeans ondergaan een soortgelijk proces om hun karakteristieke uiterlijk te krijgen. Wanneer natuursteen wordt getrommeld, worden ook de randen en hoeken afgerond. Stenen die op deze manier zijn bewerkt, zijn ideaal voor natuurlijke en mediterrane woonruimtes en terrassen.
Je kunt hier meer lezen over getrommeld natuursteen.
Natuursteen geschuurd
Geschuurd natuursteen ziet er tegelijkertijd modern en elegant uit. Met behulp van speciale slijpmachines wordt het oppervlak van natuursteen gladgestreken en (afhankelijk van de bewerkingsgraad en korrelgrootte van het slijpmateriaal) fijner of grover geschuurd, waardoor het een zijdematte glans krijgt. Zichtbare slijpsporen zijn typisch voor een grovere afwerking. Bij sommige geschuurde tegels zijn de natuurlijke gaten al in de fabriek gedicht, terwijl ze bij andere tegels nog niet zijn gevoegd. In het laatste geval kunnen de tegels voor binnen echter ook gemakkelijk worden afgedicht tijdens de installatie.
Natuursteensplit
Leisteen is een natuursteen die vaak op deze manier wordt verwerkt. Door het splijten van de stenen ontstaan de typische "leistenen" die de steen zijn speciale gevoel, structuur en oppervlak geven. Om natuursteen te splijten worden grote blokken steen stuk voor stuk in kleinere formaten gezaagd met speciale splijtmachines. Bij deze oppervlaktebehandeling van natuursteen blijft het natuurlijke uiterlijk van de steen in al zijn karakter behouden.
Natuursteen geborsteld
Zoals de naam al zegt, wordt het oppervlak van deze steen bewerkt met speciale borstels met speciale schuurkorrels in de borstelharen. Hierdoor ontstaat een zeer fijn, glad en zijdemat oppervlak met een heel speciaal gevoel: de steen voelt bijzonder glad aan. Toch behoudt een geborstelde steen zijn natuurlijke oppervlaktestructuur, terwijl dit niet het geval is bij de sterk gladmakende methoden van polijsten en slijpen.
Gepolijste natuursteen
Gepolijste natuursteen is als het ware de "hoogglansvariant" onder de bewerkingsopties. Dit type oppervlaktebehandeling benadrukt vooral de diepe structuur van marmer en straalt pure elegantie uit. Ook graniet wordt vaak op deze manier afgewerkt. Deze oppervlaktebehandeling is de laatste jaren echter steeds meer uit de mode geraakt. Net als bij geschuurd natuursteen wordt het oppervlak afgewerkt met speciale slijpmachines. Het verschil: voor de gepolijste versie wordt de steen langer bewerkt en wordt schuurmateriaal met een veel fijnere korrel gebruikt. Deze natuursteen is daarom ideaal voor klassiek ingerichte woningen.
Gezandstraald natuursteen
Natuursteen met een gezandstraald oppervlak kan zowel worden opgeruwd als verfijnd. De respectieve afwerkingsmethode hangt af van het materiaal dat wordt gebruikt om de natuursteentegels te zandstralen. Een opgeruwd oppervlak is beter bestand tegen uitglijden en daarom zeer geschikt voor badkamers en natte ruimtes. Deze oppervlaktebehandeling verandert het uiterlijk van de natuursteen minimaal en geeft het een lichte, melkachtige glans. Een mengsel van verschillende korrelgroottes van kwartsvrije stoffen wordt onder hoge druk op het steenoppervlak aangebracht. Afhankelijk van de korrelgrootte en het gebruikte straalmiddel kan een grovere of fijnere oppervlaktestructuur worden gecreëerd.
Je kunt meer lezen over gezandstraalde natuursteen in ons artikel.
Natuursteen gevlamd
Het oppervlak van de steen wordt behandeld met een vlam die enkele honderden graden heet is. Hierdoor ontstaat een relatief gelijkmatige, opgeruwde structuur. In principe kunnen alle harde steensoorten (granieten en basalten) worden gevlamd. Deze oppervlaktebehandeling wordt vaak gebruikt in combinatie met geborsteld natuursteen.
Meer over gevlamd natuursteen.
Alle technische informatie in dit artikel is vrijblijvend en vervangt niet de kennis van een gecertificeerde natuursteeninstallateur.