20150311 Sechselaeutenplatz 01

Natuurstenen van Zwitserland

Meer dan alleen graniet

20150311 Sechselaeutenplatz 01

Welke natuurstenen zijn kenmerkend voor Zwitserland? Als je goed rondkijkt in de steden en tuinen naar natuursteen, dan is er één soort die het beeld domineert: graniet. Maar het land herbergt ook veel andere natuurstenen. Ontdek Zwitserland van zijn minerale kant!

Al mijn natuurstenen zijn grijs, grijs, grijs

Granietplaat Urban Grey Line naturel fluweel geborsteld03
Zo ziet Zwitsers graniet er meestal uit.

Dit is zo ongeveer het geval voor natuursteen in Zwitserland. De meeste lokale variëteiten komen in een grote verscheidenheid aan grijstinten. Van donker antraciet tot licht duifgrijs, alles is vertegenwoordigd. Twee soorten natuursteen in het bijzonder presenteren zich in dit kleurenspectrum: graniet en zandsteen. Veel Zwitserse granieten (of gneisen, die granietachtige eigenschappen hebben) zoals Iragna, Maggia of Ticino graniet lijken relatief veel op elkaar en belichamen het ideaalbeeld van dit soort natuursteen. In Zwitserland worden gneis en graniet voornamelijk gedolven in het zuidoosten, waar de Alpen het land domineren. Naast de "lievelingssteen" van de Zwitsers komt zandsteen ook voor in vele grijstinten. Of het nu Bollinger, Berner of Rorschach zandsteen is, er is bijna geen grijstint die hier niet vertegenwoordigd is.

Het kan ook kleurrijker

Azur tegels op terras met zwembad
Grijsblauwe kalksteen op het terras ziet er elegant uit en creëert een gevoel van rust.

Om het kleurenpalet een beetje te mengen, zijn er ook enkele kleurrijke natuurstenen in Zwitserland: Andeer graniet, een groene graniet die eigenlijk ook gneis is, wordt gedolven in het kanton Graubünden. De kleurrijkheid van deze steen is fascinerend: er zijn pistachegroene exemplaren met een troebel patroon te vinden, maar ook exemplaren met een rijke bladgroene kleur afgewisseld met witte strepen. Een heel andere, even kleurrijke natuursteen is te bewonderen in de buurt van Basel: kalksteen uit Liesberg. Het is een van de slechts vijf kalkstenen die kunnen worden gevlamd en schittert in warme tinten geel, beige en rood. De schelpkalk uit Mägenwil schittert ook in deze warme kleuren, maar soms ook in elegant blauwgrijs. Het hele kleurenpalet wordt dus gedekt door de Zwitserse natuurstenen.

In Zwitserland is men voor natuursteen: De werkgroep "Pro Naturstein Schweiz"(www.pronaturstein.ch/) verenigt verschillende verenigingen uit de natuursteenverwerkende industrie. Het doel van de vereniging is om het publiek bewust te maken van natuursteen als fascinerend bouwmateriaal. Hiertoe werd naast vele andere publicaties de "Swiss Natural Stone Sample Folder" uitgegeven, die kleine monsters van originele Zwitserse natuursteen bevat. Een ondersteunende vereniging van Pro Naturstein Schweiz is de NVS, het "Natursteinverband rel="noopener noreferrer" Schweiz"(www.nvs.ch/), dat verantwoordelijk is voor de organisatie van de natuursteenverwerkende industrie. In 2014 startte de vereniging bijvoorbeeld een onderzoeksproject om te onderzoeken waarom natuurstenen vloeren soms beschadigd of verkleurd raken ondanks dat ze professioneel zijn gelegd. Zoals je ziet, is natuursteen een gewaardeerd product in Zwitserland!

Naturstein Live: De Sechselutenplatz

20150311 Sechselaeutenplatz 01
De Sechselutenplatz in Zrich nodigt je uit om te ontspannen en te blijven hangen.

Maar niet alleen door het werk van de verenigingen wordt natuursteen onder de aandacht van de Zwitsers gebracht: op veel plaatsen zijn prachtige natuurstenen gebouwen te bewonderen. Een voorbeeld is de Sechseläutenplatz in Zürich. Hier werden 110.000 blokken Vals kwartsiet gebruikt als onderdeel van de herinrichting in 2013. De bestrating creëert een unieke sfeer waar veel bezoekers elke dag van genieten. De mineralen en kwartsaders zijn gerangschikt in een gebogen vorm als gevolg van de plooiing van de Alpen, wat de kracht van de natuur op een bijzonder levendige manier benadrukt. De omvang van de site is ook indrukwekkend: Meer dan 15.000 vierkante meter draagt bij aan de indrukwekkende sfeer aan de rand van de oude binnenstad van Zürich. Blijven hangen op de Sechseläutenplatz is een echte aanrader!

Omstreden kwestie: natuursteen kopen in Zwitserland of in het buitenland?

De groeve vanuit vogelperspectief op een zonnige dag
Plaatselijke kalksteengroeve [Foto: Karl-Otto Eichwalder : ,,Grfenberg, steinbruch'' onder CC-Licentie].

Dit is een veelbesproken onderwerp onder Zwitsers. Iedereen beseft dat de originele Zwitserse natuursteen duurder is dan zijn buitenlandse tegenhangers. Maar rechtvaardigt een betere prijs de geïmporteerde steen? De meningen hierover lopen sterk uiteen:

Voorstanders van het betrekken van natuursteen in ons thuisland argumenteren vooral op basis van originaliteit, kwaliteit en duurzaamheid: Zwitserse natuursteen heeft welluidende namen en geeft ons een emotionele en authentieke band met de bekende regio. De ontginnings- en productiemethoden zijn ook modern en voldoen aan de Europese normen. Wat duurzaamheid betreft, zijn er praktisch geen zorgen dat de standaardvoorwaarden voor arbeidsveiligheid of milieubescherming in de fabrieken in eigen land worden geschonden. Vooral met betrekking tot het laatste punt wordt er vaak gewaarschuwd voor buitenlandse concurrentie, omdat het vaak niet mogelijk is om volledig te traceren hoe natuursteen dat via lange wereldwijde toeleveringsketens zijn Zwitserse bestemming bereikt, wordt geproduceerd.

Aan de andere kant zijn degenen die kiezen voor natuursteen uit het buitenland vooral prijsbewust. Natuursteen uit Zwitserland kost namelijk al snel twee tot drie keer zoveel als vergelijkbare buitenlandse producten. Wat de kwaliteit van het eindproduct betreft, hebben verlichte Zwitserse eindklanten ontdekt dat een natuursteentegel niet inferieur hoeft te zijn omdat hij uit het natuursteenland Brazilië of Turkije komt. Uiteindelijk is het de vraag die het verschil maakt: Zwitserse natuursteenhandelaars kunnen het zich niet veroorloven om steen uit het buitenland aan hun klanten te verkopen die niet maatvast of vorstbestendig is of slechte stalen heeft en voeren daarom hun eigen kwaliteitsbeheerprocessen uit en maken alleen gebruik van buitenlandse exporteurs die naar behoren gecertificeerd zijn. Uiteindelijk wordt de eindklant dus voldoende beschermd door de handel en zijn processen.

Natuurlijk zijn de arbeidsomstandigheden in China of India niet hetzelfde als in Zwitserland. Dit geldt voor alle geïmporteerde producten, van balpennen tot granieten platen. De inspanningen van de natuursteenindustrie om duurzame inkoopkanalen te laten certificeren (via keurmerken zoals Xertifix) laten echter zien dat ze het zich niet kan veroorloven om duurzaamheid hier te negeren.

Conclusie: Zwitserland is een land van natuursteen

Het maakt niet uit vanuit welke groeve ter wereld de natuursteen zijn weg vindt naar de eindklant - vaak over lange afstanden - de Zwitsers blijven trouw aan dit prachtige natuurproduct. En de bijna 500 natuursteendistributeurs en -producenten in Zwitserland zullen nooit zonder werk komen te zitten.

Foto door Daniela Brock, marketingmedewerker & Scrum Master in softwareontwikkeling
Auteur:
Daniela Brock
Daniela Brock is online redacteur en contentmanager bij jonastone. Ze laat je de nieuwste woontrends zien met natuursteen en keramische tegels.