Badkamertegel nat01

Natuursteen en zijn eigenschappen

Badkamertegel nat01

Natuursteen wordt gekenmerkt door zijn vele facetten. Verschillende soorten en texturen hebben verschillende materiaaleigenschappen die niet even geschikt zijn voor verschillende bouwprojecten. Om je te helpen de verwarring van slipweerstand, zuurgevoeligheid en andere eigenschappen bij te houden, hebben we een overzicht voor je samengesteld in de vorm van een tabel. Voor elke natuursteen en eigenschap kennen we een beoordeling toe voor tuin- en woonruimtes om je te helpen bij je beslissing.

Goedkope natuursteenplaten
Close-up van travertinplaten in lichtbeige met typische travertinporiën

Eigenschappen van natuursteen

Natuursteeneigenschappen AT
Lees de tabel in combinatie met de onderstaande aanvullingen.

Hoe moet de tabel worden begrepen?

Een minimum van * en een maximum van *** moet worden bereikt voor elke natuursteen en eigenschap.

* = algemene beperkingen bestaan
** = gemiddeld goede eigenschappen, of afhankelijk van de bewerking/het oppervlak
*** = goede eigenschappen

Top tuinbouwproducten
Muurbekleding van natuursteen met natuurstenen trap en planten in de linkerhelft van de foto

Uitleg van termen en opmerkingen bij de tabel met eigenschappen van natuursteen

1) Slijtvastheid

Slijtvastheid verwijst naar de weerstand van een vast oppervlak tegen mechanische spanning. Natuursteen wordt over het algemeen gekenmerkt door een hoge slijtvastheid. Het moet bestand zijn tegen normale slijtage in woonomgevingen.

2) Vlekbestendigheid en onderhoudsgemak

Met de juiste behandeling en het juiste onderhoudsproduct is de meeste natuursteen relatief gemakkelijk te onderhouden en beter beschermd tegen vlekken. We raden impregnering en een basisreiniger aan als basis voor natuursteenonderhoud. Impregnering is niet voldoende voor basalt. De steen moet worden verzegeld. (De beoordeling in de tabel is gebaseerd op een geïmpregneerde natuursteen waarvoor een basisreiniger wordt gebruikt voor onderhoud).

3) Zuurbestendigheid

Behalve de meeste granieten, kwartsieten en zandstenen zijn natuurstenen relatief zuurgevoelig. Als er echter geen zure reinigingsmiddelen worden gebruikt, is dit in de praktijk geen beperking. Marmer is een voorbeeld van uitgesproken zuurgevoeligheid. De ongevoeligheid voor zuren hangt samen met de oppervlaktebehandeling. Getrommelde oppervlakken worden bijvoorbeeld nauwelijks aangetast door zuren, terwijl gepolijste oppervlakken (vooral marmer) gemakkelijk worden aangetast. Een verzegeling biedt bijvoorbeeld extra bescherming voor marmer.

4) Geschiktheid voor huisdieren

Over het algemeen zijn alle natuurstenen geschikt voor huisdieren. De doorslaggevende factoren voor de geschiktheid voor huisdieren zijn de gevoeligheid voor zuren (zie 3.), aangezien dieren zouden kunnen braken, en de slipweerstand. Alle niet-gepolijste oppervlakken (bijv. getrommeld, ruw geschuurd of gevlamd) zijn over het algemeen geschikt voor huisdieren vanwege hun slipweerstand. Marmeren tegels zijn meestal gepolijst en daarom gladder en zuurgevoeliger. Ze zijn daarom minder geschikt voor het houden van huisdieren.

5) Vorstbestendigheid (in de tuin)

Met uitzondering van sommige kalkstenen, die in beperkte mate vorstbestendig zijn in buitengebieden, kunnen de meeste natuurstenen zonder problemen buiten worden gelegd. Voor een vorstbestendige plaatsing moet altijd worden gezorgd voor een optimale waterafvoer. Informeer in individuele gevallen bij uw natuursteendealer.

6) Maatnauwkeurigheid

De maatnauwkeurigheid van natuursteen kan aanzienlijk variëren. Leisteen wordt meestal gespleten, waardoor de maatnauwkeurigheid beperkt kan zijn. Als natuursteen gezaagd is, is de maatnauwkeurigheid hoog. In het algemeen moet worden gezegd dat de afwijkingen voor natuursteen iets groter zijn dan voor keramische tegels. De toleranties van onze tegels en platen vindt u op de desbetreffende productpagina.

7) Breukvastheid

Naast de hardheid van de steen is de structuur van het substraat bepalend voor de breukbestendigheid. Deze is afhankelijk van stabiliteitsfactoren zoals lijm binnenshuis en grind buitenshuis. U kunt de breukbestendigheid van uw natuursteen garanderen door deze professioneel te leggen.

8) Krasbestendigheid

De krasbestendigheid varieert van steen tot steen. Leisteen is een vrij zachte steen, travertin is een middelharde steen en graniet is een harde steen. Bij veel natuurstenen, zoals leisteen, genezen lichte krassen op het oppervlak vanzelf.

9) Weerstand tegen verwering (in de tuin)

Afhankelijk van waar u woont, kunnen milieu-invloeden natuursteen aantasten. De keuze van de steen, de voorbehandeling en de juiste onderhoudsproducten zijn hier erg belangrijk. Er zijn bijvoorbeeld groene filmverwijderaars op de markt die ook tekenen van verwering (bijv. mos) van uw steen verwijderen en een preventieve werking hebben als ze eenmaal zijn aangebracht.

10) Slipweerstand

Voor een optimale slipweerstand in badkamers en ook daarbuiten moet de voorkeur worden gegeven aan ruwere oppervlaktebehandelingen. Opmerking: De specificaties hebben betrekking op de volgende oppervlaktebehandelingen van natuursteen: kalksteen: getrommeld / ruw gezaagd; zandsteen: gespleten; leisteen: gespleten; traverteen: getrommeld / ruw gezaagd; kwartsiet: ruw gezaagd; marmer: gepolijst; basalt: gevlamd. Door de grote verscheidenheid aan oppervlaktebehandelingen van graniet is het niet mogelijk om hier een duidelijke uitspraak over te doen. Graniet met een gevlamd oppervlak is bijvoorbeeld slipvast.

11) Gezonde leefomstandigheden

Met warmere, lichtere kleuren en zachtere natuursteen worden de leefomstandigheden gezonder. In principe zijn natuurlijke bouwmaterialen echter altijd gezonder dan kunstmatige producten.

12) Kleurstabiliteit

Bij natuursteen is het belangrijk om het juiste onderhoudsproduct te kiezen en er in het algemeen voor te zorgen dat de steen onverenigbaar is, bijvoorbeeld met zuren, zodat hij niet verkleurt of verbleekt. Bij de juiste verzorging en normaal gebruik is er geen risico op verkleuring in woonruimtes.

13) Geschiktheid in natte ruimtes

Zandsteen is over het algemeen ongeschikt voor natte ruimtes vanwege het oppervlak en het absorptiegedrag. Bovendien zijn zeer gladde oppervlakken, zoals vaak het geval is bij marmer, of andere gepolijste oppervlakken niet aan te raden vanwege het risico op uitglijden. Andere natuurstenen zoals leisteen of travertin zijn daarentegen ideaal om in badkamers te leggen.

14) Thermische geleidbaarheid

Natuursteen heeft tot twee keer de thermische geleidbaarheid van keramische tegels. Deze eigenschap is bijzonder efficiënt en ecologisch.

Handen op toetsenbord, bril en een kop koffie ernaast
Auteur:
Unser Redaktionsteam
Informatie, inspiratie en praktische tips: Spannende teksten met veel kennis over tegels en aantrekkelijke suggesties voor een geweldig interieurontwerp van de jonastone redactie.