Rustiek travertin: een echte karaktersteen

Hoe stabiel is natuursteen?

Stenen gebouwen liegen niet!

Rustiek travertin: een echte karaktersteen

Voetafdrukken die zich vormen op stenen vloeren of afzonderlijke leistenen die van leistenen tegels afbladderen - horrorverhalen over natuursteen blijven bestaan. Er wordt daarentegen ook gesproken over hard en resistent graniet en robuuste basaltplaten. Maar wat is waar? Hoe stabiel is natuursteen echt?

Ten eerste is natuursteen na staal een van de meest stabiele bouwmaterialen. Hoe stabiel de tegels en terrasplaten van dit natuurlijke materiaal zijn, hangt echter af van de soort natuursteen, de dikte van de tegels en platen en hoe goed ze zijn gelegd. Eén ding is zeker: niets bewijst beter hoe stabiel en robuust natuursteen is dan een blik op oude gebouwen, zoals het Colosseum in Rome of de Akropolis in Griekenland. Ze zijn duizenden jaren geleden gebouwd en hebben de tand des tijds tot op de dag van vandaag getrotseerd.

Stabiele natuursteen - verschillen in steensoorten

Koffiekopje op granieten onderstel Mundo Grey
Graniet is een hard gesteente en daarom iets stabieler dan zandsteen.

Het is inderdaad waar dat de stabiliteit van natuursteen afhangt van het soort natuursteen. Zandsteen is bijvoorbeeld een afzettingsgesteente en is door zijn samenstelling niet zo hard als graniet. Het is echter juist deze speciale eigenschap van mediterrane natuursteentegels, hun warme kleur en natuurlijke uitstraling, die natuursteenliefhebbers in verrukking brengt. Maar als je eigenlijk op zoek bent naar een zeer stabiele natuursteen, dan behoren basalten, kwartsieten en granieten tot de hardste en dus meest stabiele natuurstenen. Deze eigenschappen hebben ze te danken aan hun steensamenstelling, met name hun hoge kwartsgehalte.

Sterke platen zorgen voor stabiliteit

De stabiliteit van tegels en platen kan ook worden uitgedrukt in cijfers, omdat naast het type natuursteen natuurlijk ook de dikte van belang is. Tegels zijn verkrijgbaar met een dikte van 1 - 1,5 cm. Deze tegeldikte is voldoende voor normaal gebruik binnenshuis. Terrasplaten zijn meestal verkrijgbaar in een dikte van 3 cm en zijn daarom ideaal voor het leggen van terrassen, tuinpaden, trappen of entrees. De stabiliteit van natuursteenplaten met een dikte van 3 cm is bedoeld voor privégebruik, maar niet om met gemotoriseerde voertuigen op te rijden. Natuursteen met een dikte van 7 cm moet worden gekocht voor gebieden met veel verkeer, zodat het natuurstenen oppervlak stabiel blijft en individuele platen niet barsten onder de toegenomen belasting.

Professionele installatie zodat natuursteen stabiel blijft

Klantenfoto: Travertin Medium SELECT RV terras Vogelvlucht van man aan tafel
Nodigt uit tot verpozen: een zonnig terras met travertin Medium SELECT. Klik op de afbeelding om onze travertin platen te zien

Zoals je je bed opmaakt, zo lig je erin. Dit geldt ook voor het leggen van natuursteen. Als je bij het leggen alles goed doet, krijg je een stabiele natuurstenen vloer die lang meegaat en mooi blijft.

Natuursteen binnenshuis leggen

Travertin tegels worden in het lijmbed gelegd
Travertin tegels gelegd met de dunbedmethode

Zowel binnen als buiten is het belangrijk om een mortel te gebruiken die geschikt is voor natuursteen. De legmethode moet ook worden aangepast aan de natuursteen. Natuursteentegels worden overwegend met de dunbedmethode gelegd, d.w.z. met een dunne mortellaag van ongeveer 5 mm, vooral voor maatvaste tegels met een uniforme tegeldikte. Gespleten natuursteentegels of natuursteen met grotere maatverschillen worden gelegd volgens de middenbedmethode, d.w.z. dat de mortellaag iets dikker wordt aangebracht om oneffenheden te compenseren. De buttering-floating methode wordt ook aanbevolen voor natuursteen, waarbij de natuursteenspecie niet alleen op de vloer, maar ook op de tegels wordt aangebracht. Lees meer over natuursteen leggen binnenshuis.

Natuursteen buiten leggen

Platen worden gelegd in een korrelpatroon op steenslag draaglaag
De terrasplaten in een eenkorrelige mortel leggen

Professionele installatie is essentieel voor een stabiel terras. Een van de belangrijkste factoren bij het leggen van natuursteen is de juiste terrasonderbouw. Zowel de gebruikte materialen als het vakkundig leggen van de onderconstructie zijn cruciaal. Daarnaast moeten regen- en smeltwater gemakkelijk weg kunnen lopen. Een helling van het oppervlak van 2-3% is daarom noodzakelijk. Als de onderbouw klaar is, heb je drie opties: Leg de natuursteenplaten los in een splitbed, verlijm ze stevig in drainagemortel of leg ze op sokkels. Sokkels zijn gestandaardiseerde onderdelen, meestal van kunststof, waarop de vloerplaten worden gelegd. Stabiele platen van hardsteen, zoals graniet, basalt of kwartsiet, zijn bijzonder geschikt om op sokkels te leggen. Deze installatiemethode is vrij eenvoudig en kan ook door hobbyklussers worden uitgevoerd. De solide verlijmingsmethode in drainagemortel is iets ingewikkelder. Als je niet zo handig bent, kun je beter een specialist zoeken die ervaring heeft met het leggen van natuursteenplaten.

Bij het buiten leggen is het ook belangrijk om de terrasplaten stabiel te voegen. Een zandvoeg is gemakkelijk te maken, maar kan ook gemakkelijk worden uitgespoeld of worden aangetast door mieren en onkruid. Een waterdoorlatende bestratingsvoeg voegen is daarentegen tijdrovender, maar later ook veel stabieler en gemakkelijker te onderhouden. Uiteindelijk is het belangrijk om de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen en dan een individuele beslissing te nemen.

Voordelen van natuursteen: stabiel en gemakkelijk schoon te maken

Gele doek, rode theedoek en een glazen schaal met bessen uitgetipt op natuursteen
Natuursteen goed schoonhouden met de juiste producten

De stabiliteit van natuursteen is slechts een van de voordelen van dit natuurlijke bouwmateriaal. Het eenvoudige onderhoud van natuursteentegels en -platen is er ook een van. Het is meestal voldoende om natuursteen binnenshuis regelmatig af te nemen met een vochtige doek en met langere tussenpozen steenverzorgingsproducten aan het afveegwater toe te voegen. Natuursteen, vooral kalksteen, reageert echter niet goed op sterk zure reinigingsmiddelen.

Opmerking: We raden aan de vloer te impregneren voor stabiele en duurzame mooie vloertegels. Impregnering maakt het moeilijker voor vloeistoffen en vuil om in de steen te dringen en vermindert zo het risico op vervuiling.

Laatst bijgewerkt:8-10-2024
Foto door Tabea Salzer, redactielid
Auteur:
Tabea Salzer
heeft veel teksten en foto's geschreven voor het tijdschrift jonastone. In video's laat ze legtips en ontwerpideeën zien voor het inrichten met natuurlijk mooie tegels en platen. Klik op het YouTube-kanaal van jonastone!