Hoe gevoelig is natuursteen?
Sneeuwstenen vloeren hebben de juiste verzorging nodig!
Mythe of waarheid? Van natuursteen wordt gezegd dat het een gevoelig oppervlak heeft. Wat is er waar van deze bewering? Zoals zo vaak het geval is, moet je ook hier onderscheid maken. We leggen de gevoeligheid van verschillende natuursteensoorten uit en geven tips voor een optimale verzorging van dit natuurlijke materiaal. Als u op een paar kleine details let, zult u zien dat natuurstenen oppervlakken geen mimosa's zijn en de dagelijkse slijtage gemakkelijk aankunnen!
Harde feiten
De vorming van de betreffende natuursteen is verantwoordelijk voor zijn hardheid. Diepe gesteenten, die ontstaan door afkoeling en kristallisatie van magma, hebben een buitengewoon dichte steenstructuur en zijn zeer goed bestand tegen invloeden van buitenaf. Niet voor niets zijn er veel uitdrukkingen met betrekking tot het diepe gesteente graniet die verwijzen naar zijn extreme hardheid - "bijten op graniet" is slechts één voorbeeld. Metamorfe gesteenten zoals kwartsiet, leisteen en marmer zijn ook relatief hard en tonen een robuuste kant.
Sedimentgesteenten zoals zandsteen of kalksteen hebben door hun vorming een zachtere structuur. Bij het onderhoud van deze natuursteensoorten moet je daarom vooral milde schoonmaakmiddelen gebruiken en ze niet met harde, schurende bezems of borstels belasten. Bijna geen enkele vloerbedekking is bestand tegen af en toe een krasje, maar in de meeste gevallen kunt u deze met een zachte borstel van het oppervlak van uw natuursteentegels en natuurstenen terrasplanken verwijderen. Vooral leisteen, met zijn typische texturen, toont zich hier van een ongecompliceerde kant, aangezien krassen meestal vanzelf "weglopen".
Vlekken - nee, dank je!
De vlekkenduivel - we kennen deze ongenode gast allemaal. Eén onachtzaam moment en er wordt koffie, rode wijn, ketchup enz. op de vloer gemorst. Als je een natuurstenen vloer wilt kopen, rijst natuurlijk de vraag: kunnen dergelijke vlekken gemakkelijk van stenen oppervlakken worden verwijderd? Het geruststellende antwoord is: ja!
Een belangrijke voorwaarde: natuursteentegels en natuurstenen terrasplanken moeten worden behandeld met een impregnering die tijdens of na de installatie kan worden aangebracht. Dit geeft het oppervlak een extra bescherming die het absorptievermogen van de steen vermindert en voorkomt dat vloeistoffen worden opgenomen. Dus als je een vlek snel opveegt met een doek en afveegt met water, is het ongeluk meestal verleden tijd - dankzij de impregnering van het oppervlak! Er is ook een oplossing voor hardnekkiger vlekken: een mild onderhoudsmiddel voor natuursteen dat is afgestemd op de behoeften van natuursteen zorgt voor een snelle en grondige reiniging. Overigens kunnen alle soorten natuursteen worden geïmpregneerd.
Hardnekkige groene aanslag, maar ook aanslag, schimmelvlekken en donkere verkleuringen door planten of bladeren kunnen effectief worden opgelost en verwijderd met een speciale chloorreiniger (bijvoorbeeld de buitenreiniger van Lithofin).
Goed om te weten: Bedrijven zoals Lithofin of Fila bieden voor bijna elke vlek een geschikt reinigingsmiddel.
Zeker - een nee
Het gebruik van zure schoonmaakmiddelen wordt afgeraden om natuurstenen vloeren op de lange termijn mooi te houden. In het ergste geval kunnen bijtende stoffen lelijke verkleuringen veroorzaken, vooral op natuursteen met een zachtere structuur. Daarom: gebruik milde reinigingsmiddelen die ontworpen zijn voor natuursteen! Deze basisreinigers verwijderen vuil en vlekken of zelfs achtergebleven resten na het leggen (cementsluier) op milde en effectieve wijze. Verdun de basisreiniger met water, breng het aan op de natte vloer en laat het kort inwerken. Vuil en vlekken worden opgelost en kunnen gemakkelijk worden weggeveegd met een doek of zachte borstel. Voor keramische tegels daarentegen kunt u elke in de handel verkrijgbare reiniger gebruiken - de oppervlakken van keramische tegels zijn ook volledig bestand tegen zuren. We raden echter nog steeds aan om milde en compatibele reinigingsmiddelen te kiezen voor al het onderhoud van steen - ze zijn net zo effectief en het milieu is er ook blij mee.
Tip: u kunt natuursteen ook restaureren met een basisreiniger die is ontwikkeld voor natuursteen (bijvoorbeeld van Lithofin). Als uw natuurstenen tegels of platen enige tijd geleden zijn gelegd, geeft een grondige behandeling met de steenreiniger de oppervlakken weer een stralende glans en frisheid!
Koude schok? Geen probleem voor natuursteen.
De vrieskou en temperaturen onder nul roepen bij veel mensen de angstige vraag op: Zijn de mooie natuurstenen platen bestand tegen het ijzige weer of kunnen we scheuren en barsten verwachten? Maakt u zich geen zorgen: natuursteen is vorstbestendig! Water zet uit bij vorst en kan leiden tot afbrokkelen of iets dergelijks - de wateropname door natuursteen is echter extreem laag. Zelfs travertin met zijn grote poriën neemt nauwelijks water op - als het op de juiste manier wordt gelegd met een afschot van 2-3%, loopt regen- en smeltwater zonder problemen weg en verzamelt het zich niet op het natuurstenen oppervlak. Als er ook voor een goede waterafvoer onder de terrasplaten wordt gezorgd (bij voorkeur door ze op een splitbed te leggen), kun je ijzige temperaturen met vertrouwen tegemoet zien. Onze natuursteen- en landschapsproducten zijn getest op hun vorstbestendigheid. Daartoe worden de natuursteenplaten in ons assortiment steekproefsgewijs getest op vorstbestendigheid door TÜV Rheinland. Realistische vorstomstandigheden tot -18°C worden gecreëerd om aan te tonen dat de stenen de barre temperaturen zonder problemen kunnen weerstaan. Zo hoeft u zich ook in de winter geen zorgen te maken over uw natuurstenen terras.
Info: kalksteen wordt beschouwd als beperkt vorstbestendig, omdat het zwakke zones kan hebben door mogelijke klei-insluitingen. Correcte installatie is hier belangrijk: losse installatie op siergrind met een voldoende afschot van 3% om waterafvoer te garanderen, draagt bij aan de vorstbestendigheid van natuursteen. Hetzelfde geldt voor travertin, waar de typische "gaten" niet mogen worden opgevuld.
Keramische tegels - een aantrekkelijk alternatief
Natuursteen is een slijtvaste vloerbedekking en is ook ongecompliceerd in termen van dagelijks onderhoud als je de zojuist genoemde reinigings- en onderhoudstips volgt. Keramische tegels is een materiaal dat zeer robuust is en er prachtig uitziet als natuursteen. Het keramische materiaal heeft optimale waarden op het gebied van slijtvastheid en waterabsorptie. Keramische tegels zijn ook gemakkelijk schoon te maken, omdat de harde oppervlakken absoluut ondoordringbaar zijn. Voor buiten leggen geldt hetzelfde als voor natuursteen: regen, sneeuw en ijs zijn geen probleem als het op professionele wijze wordt gelegd. Voor natuursteenplaten in buitenruimten mag geen strooizout worden gebruikt om gladheid te voorkomen, omdat de zuren die het bevat kunnen leiden tot lelijke verkleuringen van de oppervlakken. Ook keramische tegels zijn bestand tegen strooizout. Het gebruik van grit, zoals we aanraden voor natuursteen, is echter altijd de betere keuze - net zo effectief tegen gladheid en veel milieuvriendelijker.
Of het nu natuursteen of keramische tegels zijn, beide materialen zijn robuust en vereisen niet veel moeite voor onderhoud en reiniging. Met een beetje zorg en aandacht kunt u nog lang genieten van de schoonheid van uw stenen vloer!
Alle technische informatie in dit artikel is niet bindend en vervangt niet de kennis van een professioneel gekwalificeerde natuursteeninstallateur.