Groen graniet
Grijze steen in een groene jurk
Veel mensen associëren graniet over het algemeen met hardheid en een ingetogen, grijs uiterlijk. Dat is niet verwonderlijk, want grijs is de kleur van de meeste granietsoorten en de natuursteen wordt eigenlijk gebruikt als het bouwmateriaal zware stresstests moet doorstaan. Pas wanneer groen graniet wordt gepresenteerd, realiseert men zich dat graniet er ook elegant en dromerig uit kan zien.
Groen graniet: verfrissend exotisch
We hebben al een Zwitsers graniet gepresenteerd in de dominante kleuren van de vegetatie: Andeer graniet is een bijzonder mooi groen graniet dat door zijn vaak troebele structuur heel zacht en zacht lijkt. Veel andere variëteiten bevestigen dit ook: Groen graniet past helemaal niet bij het moderne maar ook koele karakter dat vaak geassocieerd wordt met zijn grijze familielid. De gekleurde variant is verkrijgbaar in alle denkbare tinten groen. Deze variëteit wordt aangevuld met de meest uiteenlopende structuren en patronen om een rijkdom aan ongewone prikkels voor het oog te creëren. Groen graniet straalt een exotische en extravagante sfeer uit, wat weliswaar niet iedereen aanspreekt en het kiezen van het juiste interieur wat moeilijker maakt. Vind je het typische grijs van graniet saai, maar is het iriserende groen te ongewoon voor je? Misschien vind je zwart graniet dan wel mooi!
Natuursteen in natuurlijke kleur
Waarom is groen graniet groen? Graniet bestaat voornamelijk uit kwarts, veldspaten en donkere mineralen. Kwarts maakt ongeveer 20 - 40% uit, maar dit mineraal draagt nauwelijks bij aan de kleuring van graniet, omdat het meestal kleurloos en transparant is en in zeldzame gevallen roze of blauwgrijs tot grijs. Orthoklaas en kaliveldspaat daarentegen, die met 40-60% het grootste deel van graniet uitmaken, hebben meestal een sterk rode kleur. Af en toe zijn de dominante kleuren hier echter ook blauw of groen. Hiervoor zijn twee mineralen verantwoordelijk: fengiet kleurt de natuursteen lichtgroen, terwijl chloriet verantwoordelijk is voor de donkergroene nuances. Maar niet alleen groen graniet, ook andere soorten natuursteen glinsteren in de kleuren van de natuur, zoals onze Deoli Green kwartsiettegel of groene leisteen. De grijze leisteen bijvoorbeeld glinstert alleen in bepaalde lichtomstandigheden in een zacht jadegroen.
Groen graniet wereldwijd
De groene natuursteen is te vinden in alle uithoeken van de wereld: Groen graniet wordt niet alleen gedolven in India, Australië, Brazilië en Iran, maar ook in Italië, Scandinavië, Zuid-Afrika en Oekraïne. Er zijn zeer verschillende verschijningsvormen te ontdekken: Green Rose, ook bekend als Monsum, is een groene graniet uit India met een zeer delicate, lichtgroene basiskleur. De beige en roze vlekken zorgen voor delicate accenten. De structuur van de Braziliaanse Verde Imperial ziet er daarentegen wild en opwindend uit: mosgroene wolkachtige aders vermengen zich met pistache- en grasgroene golven en bieden de toeschouwer een opwindend groen schouwspel. De Verde Fucuo graniet uit Australië ziet er heel anders uit. De basiskleur wordt gedomineerd door donkergroen, dat hier en daar wordt onderbroken door clusters van kleine, vuurrode stippen. Spannend! Groen graniet is echt heel variabel en springt eruit, welke variëteit er ook wordt gebruikt.