Drie vazen met bloemen op kalkstenen platen in lichtgrijs met witte adering

Belgisch hardsteen

Een mysterieuze natuursteen die vaak wordt verward met graniet.

Drie vazen met bloemen op kalkstenen platen in lichtgrijs met witte adering

Als een middernachtblauwe hemel in de winter - de opvallende blauwgrijze basistint van Belgisch hardsteen heeft een fascinerende kleurdiepte. Geen wonder dat deze robuuste natuursteen in veel gebieden wordt gebruikt. Lees hier meer over de eigenschappen, oorsprong en interessante feiten over deze "chocolade" voor natuursteenfans.

Effect, afwerkingen en eigenschappen

Praktische eigenschappen ontmoeten een opvallend uiterlijk in deze kalksteen.

Qua kleur varieert de steen tussen blauwgrijs en antraciet. De oppervlaktebehandeling bepaalt welke tinten meer opvallen. Typisch voor Belgisch hardsteen: gepolijste natuursteen. Hier wordt het oppervlak donkerder, in sommige gevallen bijna zwart, door het polijsten, maar ook gevlamd (een behandeling boven een open vlam die het oppervlak stroever en wat ruwer maakt) is typisch en doet de kleur meer naar een blauwachtige tint neigen.

Belgisch hardsteen wordt gekenmerkt door zijn hoge dichtheid en duurzaamheid voor een zachte steen. De natuursteen heeft een hoog fossielgehalte. In de loop der jaren kunnen tegels echter hun donkere kleur verliezen en een iets doffere, lichtgrijze tint krijgen. Net als andere natuurstenen heeft ook deze steen een uitstekende thermische geleidbaarheid, waardoor hij zeer geschikt is voor vloerverwarming.

Gebruik

Blauwe hardstenen platen: zijaanzicht
De afwerking van het oppervlak maakt het verschil: gevlamd of gepolijst is typisch voor Belgisch hardsteen.

Door zijn grote robuustheid wordt het vaak binnenshuis gebruikt voor hardstenen tegels, decoratieve vensterbanken of als werkblad. Belgisch hardsteen wordt ook buiten gebruikt als terrasplaten en in openbare ruimtes zelfs gedeeltelijk als natuurstenen bestrating voor prestigieuze pleinen.

Hardsteen of graniet?

Kaffee-Tasse auf Granitboden Mundo Grau
Graniet - of hardsteen? Door zijn textuur wordt Belgisch hardsteen soms verward met graniet. Klik en ontdek ons assortiment granietplaten!

Nogal verwarrend: de steen wordt in de volksmond vaak "Belgisch graniet" genoemd, wat te maken heeft met de steenstructuur. De structuur van de steen doet soms sterk denken aan de typische peper-zoutkorrel van echt graniet. Belgisch hardsteen wordt soms ook "Belgisch blauw", "Belgisch zwart" of "petit granite" genoemd.

Natuursteen land België?

Belgisch hardsteen - de oorsprong zit al in de naam. Het land van oorsprong is echter schijnbaar ongewoon: België staat niet per se bekend als een typisch steengroevenland voor natuursteen. Het Waalse gewest stond echter bekend om zijn minerale rijkdommen en industriële ontwikkeling aan het begin van de industrialisatie in de 19e eeuw. Naast kalksteen werd en wordt er ook dolomiet en zandsteen gewonnen.

Belgisch hardsteen: Alternatieven

Azur tegels op terras met zwembad
Noble houdt van casual: Azur blauwe hardstenen platen met een trendy used look. Klik en ontdek steen!

Als je een indrukwekkende hardsteen in je buitenruimte wilt installeren, zijn de Azur hardstenen terrasplanken een opvallende Vietnamese hardsteen die vaak goedkoper is dan zijn Belgische broer. De speciale verwerking geeft de arduinen platen een unieke used look die doet denken aan stijlvolle, verwassen designerjeans. De Black Rustic leisteen is veel intenser van kleur met een bijna zwarte basistint en zeer originele leisteenpatronen. Onze porcellanato tegels met leisteenlook bieden liefhebbers van grijstinten ook twee extra opties voor het inrichten van buitenruimtes met het lichte Alpine Grey of het meer opvallend gekleurde Alpine Black.

Laatst bijgewerkt:17-6-2022
Foto van medewerker Myriam Schme
Auteur:
Myriam Schmöe
heeft veel teksten geschreven voor jonastone. Ze reist naar woonbeurzen en heeft een overzicht van de laatste trends in de woonbranche.