Marmer
Een natuursteen als toonbeeld van adel en klasse
De steen waarvan oude gebouwen, verfijnde beeldhouwwerken en elegante droomvloeren zijn gemaakt: Meestal in de mooiste witte of wolkachtige crèmekleuren, gepolijst tot hoogglans en natuurlijk met de typische steenstructuur - dat is marmer. Er is nauwelijks een andere natuursteen die zoveel luxe, exclusiviteit en stijlvol wonen belichaamt als deze steen. Hier laten we je zien waar marmer vandaan komt, hoe je binnen en buiten effectief een marmeren vloer kunt ontwerpen en wat belangrijk is voor onderhoud, reiniging en installatie!
Typisch marmer: effect en eigenschappen
Een unieke eigenschap van marmer is zeker zijn typische uiterlijk: de marmering die door de steenstructuur loopt en de natuursteen zijn speciale uiterlijk geeft. De marmering kan in lichte of donkere aders door de steen lopen of zelfs hele "wolkenstructuren" vormen. Als het oppervlak ook geschuurd of gepolijst is, komen deze steenstructuren pas echt tot hun recht met hun elegante glans.
Top warmtegeleider en basismateriaal voor kunst
Net als andere natuurstenen is marmer een uitstekende warmtegeleider en zeer geschikt als vloerbedekking voor vloerverwarming. In tegenstelling tot harde steensoorten zoals graniet en gneis, kan marmer heel gemakkelijk worden bewerkt als een zachte steen. Daarom was en is deze steen nog steeds een geliefd materiaal voor beeldhouwwerken in de beeldende kunst.
Verzorging en reiniging van marmer
Marmer is een rauw ei als het gaat om onderhoud en schoonmaken! Als je een paar dingen ter harte neemt als het gaat om dagelijks onderhoud, kun je lang genieten van je marmer, zowel binnen als buiten.
Hier zijn een paar tips voor dagelijks onderhoud en het schoonmaken van marmer:
- Eenvoudig schoonmaken: meestal is het voldoende om de vloer te vegen of gewoon vochtig te dweilen met schoon water.
- Extra bescherming met een impregnering die bij de steen past! Dit maakt de steen vuilafstotend, zodat vloeistoffen letterlijk van het oppervlak rollen en eenvoudig kunnen worden weggeveegd.
- Gebruik milde reinigingsmiddelen, vermijd agressieve of sterk schurende middelen.
- Gebruik geen hogedrukreiniger op marmer voor buiten. Een te sterke waterstraal kan de structuur van de steen ruw maken, waardoor vuil zich gemakkelijker kan ophopen. Lees hier meer over de verzorging en reiniging van marmer!
Slijpen en polijsten
Zelfs de mooiste vloer kan er na jaren op de een of andere plek wat dof uitzien. Om het gebrek aan glans tegen te gaan, helpt het om het marmer op te knappen door het te schuren en te polijsten. Ook krassen, loopsporen of etsingen kunnen zo van de tegels worden verwijderd. Hiervoor is het raadzaam om een gespecialiseerd bedrijf met de juiste expertise en apparatuur in te huren en advies in te winnen over de mogelijkheden voor steenrestauratie. Lees hier meer over het slijpen en polijsten van marmer.
Kleurenschema: het hoeft niet altijd wit te zijn
Natuurlijk denk je bij marmer aan de zuiver witte tempels en gebouwen uit de oudheid, of aan een glanzende marmeren vloer in grijstinten en wit in een riante villa.
Toch is de kleur van deze steen gevarieerd, afhankelijk van de minerale toevoeging en kristalvorming. Verschillende metaaloxiden creëren een rijkdom aan kleuren, variërend van geel en lichtbruin, blauw en houtskool tot groen en rood. Hier volgt een kort overzicht:
De belichaming van gestileerde, klassieke schoonheid: wit marmer
Wit als schoonheidsideaal: De bouwers en heersers uit de oudheid hadden oog voor de tijdloze schoonheid van een bijzonder bouwmateriaal. In witte en ivoorkleurige tinten is het vandaag de dag nog steeds een gewild bouwmateriaal. Thassos marmer uit Griekenland en Carrara marmer uit Toscane zijn bijzonder populair geworden. Waar komt het vandaan? Marmer bestaat voornamelijk uit het mineraal calciet, dat verantwoordelijk is voor de doorschijnende witte kleur. Lees hier meer over witte marmer.
Zwart marmer: "Je wilt het donkerder..."
Wil je het donkerder, zoals Leonard Cohen zingt? Geen probleem: zwarte marmers zijn echte karakterstenen die met hun kleur koelte en klasse tegelijk uitstralen. De Nero Marquina uit Spanje heeft een lichtgekleurde marmering waardoor het lijkt op een donker land waar lichte stromen doorheen lopen. Marmer Emperador komt ook uit Spanje en heeft een rijke, diepbruine kleur met witte marmering die er doorheen loopt.
Mysterieus: marmer in groen
Groen marmer heeft een exclusieve en ongewone uitstraling en wordt daarom vaak gebruikt om designerstukken voor in huis te maken. De groene kleur is meestal te danken aan chloriet- of serpentijnmineralen. Variëteiten zoals Rainforest Green inspireren met filigraan tekeningen en een geweldig kleurenspel. Ontdek hier meer over groen marmer.
Deze woonstijlen passen bij
Een klassiek mooie natuurstenen vloer vraagt om een stijl die een exclusieve sfeer en waarde uitstraalt. De klassieke woonstijl wordt gekenmerkt door elegantie, duurzaamheid en de hoogste kwaliteit. Hetzelfde geldt voor de koloniale stijl. Als je een contrast wilt creëren met de elegante vloer, vind je een tegenhanger in shabby chic, vintage of used look die een stijlvolle spanning creëert met het natuurlijke materiaal.
Mogelijke toepassingen
Meer dan bijna elke andere steen staat een marmeren vloer synoniem voor luxe en een inrichting van hoge kwaliteit. Marmeren tegels en marmeren platen zijn tegenwoordig een integraal onderdeel van bouwen en wonen.
Overigens is marmer niet alleen in de natuursteensector in trek vanwege zijn bijzondere uiterlijk. Er is ook vraag naar keramische tegels met marmerlook. Dankzij de technische ontwikkelingen van de afgelopen jaren zijn keramische tegels bijvoorbeeld zo perfect gemodelleerd naar het origineel dat ze een interessant alternatief kunnen zijn voor de originele stenen vloer. Marmerlooks zijn bijzonder populair in keramische tegels, omdat het scala aan mogelijke structuren, marmer en kleurovergangen zeer breed is. Trendkleur grijs houdt van marmer! Het Afyon Grey marmer biedt marmerflair buitenshuis, met een matte oppervlaktebehandeling die de marmering van de steen en zijn blauwgrijze kleurengamma en patronen nog beter tot hun recht laat komen.
Marmer werd in totaal verschillende gebieden gebruikt.
Terwijl in het oude Rome en Griekenland vooral kunstenaars en steenhouwers sculpturen en tempels van de kostbare steen maakten, die tegenwoordig tentoonstellingen in grote musea of privécollecties sieren, werd marmer in recentere tijden ook gebruikt voor gevels, keukenwerkbladen en wastafels. Het hoogtepunt: als je kijkt naar de laatste ontwikkelingen in de interieursector van de afgelopen jaren, zul je zien dat marmer momenteel een renaissance doormaakt in de platen van bijzettafels en zelfs als patroon in modeaccessoires.
Heel praktisch: leggen
Het leggen van marmeren tegels en marmeren platen is niet moeilijk.
Marmeren tegels zijn over het algemeen vormvast (dikte 7-12 mm, afwijking in tegeldikte van ca. 1 mm) en worden gelegd volgens de dunbedmethode. De lijmlaag van de mortel is ongeveer 5 mm en laat daarom nauwelijks variaties in tegeldikte toe. Om deze reden is de toepassing beperkt tot kleine tot middelgrote formaten, omdat er anders hoogteverschillen tussen de te leggen tegels kunnen ontstaan.
Voor buiten raden we aan om marmeren platen te leggen met de gedeeltelijk gelijmde methode. Bij deze eenvoudige legmethode worden de platen gelegd in een bed van hoogwaardige steenslag en afgevoegd met een waterdoorlatende drainagevoeg.
Tip: Als je voor een lichte kleur marmer hebt gekozen, is het aan te raden om ook een lichtgekleurde natuursteenlijm te gebruiken.
Waarom? Een donkergekleurde tegellijm kan door de lichtgekleurde steen heen schijnen. Als je hierover twijfelt, vraag het dan aan een speciaalzaak.
Ontginningsgebieden en landen van herkomst van marmer
Marmer wordt in veel landen gewonnen. Dit zijn onder andere Italië (Carrara marmer) en Griekenland (Thassos marmer), het Erzgebirge en Fichtelgebirge in Duitsland, de regio Salzburg in Oostenrijk, evenals Noorwegen, Turkije, Portugal, Roemenië en Namibië.
Voor geologiefans: Wat voor soort gesteente is marmer?
Marmer (het woord komt van het Griekse woord voor "glanzen") lijkt qua samenstelling erg op kalksteen, maar heeft een andere kristalstructuur, die wordt benadrukt door een gepolijst oppervlak. Geologen zeggen dat het is gevormd door metamorfose (transformatie) onder druk. Het bestaat voor 80% uit calciet en nog eens 80% uit mica, fengiet, flogofiet en grafiet. IJzeroxiden kleuren de natuursteen rood, steenkool zwart en serpentijn groen.
Concreet: het verschil tussen marmer en kalksteen
Marmer wordt gevormd door de omzetting van dichte kalksteen en is een metamorf gesteente. Het is aanzienlijk harder dan kalksteen en beter bestand tegen verwering. In sommige gevallen wordt gepolijste kalksteen marmer genoemd, vooral voor decoratieve voorwerpen. Een ander verschil met kalksteen is dat marmer geen fossielen bevat, die vaak de basis vormen van kalksteen.
Verwarring: Juramarmer en kalksteen
Pure begripsverwarring? De term "Jura kalksteen" wordt vaak gebruikt naast "Jura marmer". Dit roept de vraag op: is de natuursteen marmer of kalksteen?
Feit: De classificatie "marmer" is onjuist in de zin van gesteentewetenschap: Juramarmer is eigenlijk een kalksteen. Maar: Alle carbonaatgesteenten die met klaverzout gepolijst kunnen worden, worden omwille van de eenvoud marmer genoemd. Lees hier meer over Jura marmer.
Marmer versus graniet - wat is het verschil tussen de twee steensoorten?
Een verschil dat vaak wordt genoemd tussen marmer en graniet is de dichtheid en robuustheid van de steen: marmer is een zachtere steen en daarom gevoeliger. Dat is waar, maar met de juiste verzorging en impregnering blijft een marmeren vloer lang mooi. Qua duurzaamheid kan marmer graniet zeker bijbenen. Hoewel de glans van gepolijste marmeren tegels na een tijdje verdwijnt (afhankelijk van de belasting), ziet het marmer er snel weer als nieuw uit als je het schuurt en polijst! Maar is marmer niet veel duurder dan graniet? Niet per se, afhankelijk van de steensoort en het ontginningsgebied kan marmer ook goedkoop zijn, zoals onze Afyon Grey marmeren platen bewijzen.
Travertin of marmer?
Een andere natuursteen uit de kalksteenfamilie is travertin (soms ook zoetwaterkalksteen genoemd). Het wordt gevormd in bronnen en rivieren door neerslag. Wat het gemeen heeft met marmer is dat ze niet bijzonder goed tegen zuren kunnen door hun vergelijkbare chemische samenstelling. De algemene structuur van travertin wordt gekenmerkt door de poriën die typisch zijn voor steen, terwijl marmer wordt gekenmerkt door een eerder troebele structuur. Lees hier meer over travertin en marmer.
Wat is antiek marmer?
Zo nu en dan kom je de term "antiek marmer" tegen. Wat betekent dat precies? Een historische steen? Niet echt! In feite is dit een veelgebruikte algemene term voor natuursteen met een antieke afwerking, zoals travertin, kalksteen of marmer. Deze zijn vaak getrommeld of geborsteld, waardoor ze een speciale look krijgen die wordt omschreven als "antiek" of "gebruikt" en waardoor de steen er authentiek uitziet. Lees hier meer over antiek marmer.
- Typisch marmer: effect en eigenschappen
- Top warmtegeleider en basismateriaal voor kunst
- Verzorging en reiniging van marmer
- Slijpen en polijsten
- Kleurenschema: het hoeft niet altijd wit te zijn
- Deze woonstijlen passen bij
- Mogelijke toepassingen
- Heel praktisch: leggen
- Ontginningsgebieden en landen van herkomst van marmer
- Voor geologiefans: Wat voor soort gesteente is marmer?
- Wat is antiek marmer?