Rustieke badkamer met bad in steenlook en donkere leisteen tegels als vloerbedekking

leisteen

Een natuursteen voor elke smaak

Rustieke badkamer met bad in steenlook en donkere leisteen tegels als vloerbedekking

Een structuur die je bijna met het blote oog kunt voelen: de typische leisteenpatronen als kenmerk van natuurleisteen zijn slechts een van de vele eigenschappen die van deze steen een veelzijdige vloerbedekking en een echte stijlfavoriet in interieurdesign maken. Wat maakt leisteen zo speciaal, waar komt het vandaan en waarvoor kun je het gebruiken? Dat en nog veel meer vertellen we je hier!

Effect en eigenschappen

Zintuiglijke waarneming is een topprioriteit bij leisteen. Deze natuursteen wordt gekenmerkt door zijn gespleten oppervlak, dat fijner of intenser kan zijn afhankelijk van het type leisteen.

Top warmtegeleider

Hoe dan ook, leisteen tegels voor binnen, maar ook leisteen platen voor buiten, strelen de zolen van gepassioneerde blotevoeten wandelaars - het hele jaar door.

Dat komt omdat leisteen, zoals alle natuurstenen, een uitstekende thermische geleidbaarheid heeft. Ideale omstandigheden voor een combinatie van vloerverwarming en natuurleisteen.

Zeer robuust!

Leisteen wordt vooral gekenmerkt door zijn chemische weerstand, d.w.z. dat het net zo goed bestand is tegen weer en wind als tegen de sporen van het dagelijks leven. Natuurlijke leisteen is ongevoelig voor zeer warme en zeer koude temperaturen en is ook onbrandbaar. In tegenstelling tot andere natuurstenen is leisteen wat zachter, waardoor er af en toe kleine krasjes kunnen ontstaan. In de regel verdwijnen deze snel weer door normaal gebruik van de oppervlakken. Voor grotere krassen kunnen steenverzorgingsproducten worden gebruikt om de vlekken te herstellen.

Onderhoud en reiniging van leisteen

Net als bij andere natuurstenen is het onderhoud en de reiniging van leisteen geen probleem. De natuurstenen vloer is over het algemeen gemakkelijk te onderhouden. Over het algemeen is het onderhoud en de reiniging van leisteen zowel binnen als buiten eenvoudig en probleemloos. Door impregnering is leisteen zowel binnen als buiten vuilafstotend.

Heel kleurrijk!

Als je aan leisteen denkt, denk je dan aan dakpannen in verschillende grijstinten? Verre van dat. In feite is deze natuursteen een echte bonte hond die verkrijgbaar is in een grote verscheidenheid aan tinten.

De klassieker: grijs en antraciet

Een typische leisteenkleur? Grijs - natuurlijk. Maar grijs is niet zomaar grijs, het is een veelzijdige trendkleur. Natuurleisteen is verkrijgbaar in tal van tinten en gradaties van grijs, met verschillende tinten en glinsterende effecten. Grey Slate leisteen tegels uit ons assortiment hebben een lichtgrijze tint en een subtiele opale glans. Mustang leisteen tegels daarentegen worden gekenmerkt door een donkere, antracietkleurige tint.

Woonkamer met Peacock Multi Colour leistenen tegels en moderne schilderijen

Zo kleurrijk als een pauw: Pauwleisteen

Nomen est omen! Veelkleurige leien, zoals de Peacock leisteen, zijn kleurrijke natuurleien. Paars, rood en goudgeel domineren het kleurenspel in deze steen.

Overigens is leisteen ook verkrijgbaar in verschillende roodtinten. Rode leisteen wordt beschouwd als een zeldzaamheid.

Zwart is terug! Zwarte leisteen

Nog een evergreen in het kleurenpalet: zwart. Er zijn ook leisteenvariëteiten (zoals Black Rustic leisteen) die sensueel en opvallend zijn. De typische leisteenaders lopen als lichtgekleurde tekeningen door de steen.

Waar komt de kleur van leisteen vandaan?

Leisteen is vaak donker van kleur door de fijnkorrelige structuur. Leisteen krijgt zijn kleur van de kleine hoeveelheden organische koolstof en bitumen in het gesteente. Als er andere toeslagstoffen in de leisteen zitten, ontstaan groene en rode tot paarse kleuren. Groen wordt bijvoorbeeld geproduceerd door het gelaagde silicaat chloriet, dat altijd aanwezig is in deze natuursteen. Als het chlorietgehalte hoger is, wordt de groene kleur intenser. Rood wordt geproduceerd door de mineralen hematiet (ijzeroxide) en limoniet (ijzerhydroxide). Afhankelijk van het gehalte aan hematiet en limoniet wordt het rood meer uitgesproken of is het slechts subtiel herkenbaar als roodbruin. Een neveneffect van hematiet: de steen wordt harder.

Bijpassende woonstijlen

Een belangrijke vraag bij de keuze voor deze stenen: Bij welke woonstijlen passen ze het best? Het expressieve spel met contrasten is populair en daarom is een originele vloer met natuurleisteen bijzonder effectief bij een puristische woonstijl. Rechte lijnen en moderne materialen zien er bijzonder goed uit met de natuurlijke textuur van de natuursteen. Hetzelfde geldt voor de Scandinavische woonstijl, die over het algemeen wordt gekenmerkt door een ware symfonie van andere natuurlijke materialen, maar ook een duidelijke basistoon van vorm en functionaliteit heeft (vergelijkbaar met de moderne stijl).

Veelzijdig: toepassingsmogelijkheden

Vroeger werd leisteen vooral gebruikt als gevelsteen of dakbedekking, maar nu is leisteen niet meer weg te denken uit het interieurontwerp. Binnen worden gevelstenen, panelen of leisteentegels bewust gebruikt om een natuurlijk geaccentueerd design te creëren. Ook buiten zijn leisteenplaten met hun speciale textuur en uiterlijk een blijvende favoriet op terrassen en als muurbekleding. Ons assortiment omvat het opvallende Black Rustic met zijn rijke zwarte basiskleur. Je vindt in onze winkel ook een grote selectie platen en tegels met een leisteenlook, van klassiek en elegant tot modern.

Interessante feiten over leisteen terrasplaten en presentatie van het productassortiment.

Leisteen leggen

Niet alleen mooi om te zien of gewoon een kwestie van design: maattoleranties spelen duidelijk een rol bij het leggen van leisteen tegels en platen, omdat ze ook de legmethode bepalen. Vooral maatvaste leisteen tegels (dikte 7-12 mm, afwijking in tegeldikte van ca. 1 mm) worden gelegd volgens de zogenaamde dunbedmethode. De lijmlaag van de mortel is ca. 5 mm en laat dus nauwelijks variaties in tegeldikte toe. Om deze reden is de toepassing beperkt tot kleine tot middelgrote formaten, omdat er anders hoogteverschillen tussen de te leggen tegels kunnen ontstaan.

Goed om te weten: Afhankelijk van de splijting of splijting van de steen kunnen er grotere maattoleranties zijn in lengte, breedte en dikte.

Tijdens het leggen kunnen maattoleranties worden gecompenseerd door een dikker mortelbed of de voegbreedte te kiezen.

Grootformaat tegels of tegels met grotere hoogteverschillen in tegeldikte moeten worden gelegd volgens de middenbedmethode. Hier kan de lijmlaag tot 20 mm dik zijn.

Voor buiten adviseren wij leisteen tegels te leggen volgens de gedeeltelijk verlijmde methode. Hierbij worden de natuurleisteenplaten in een bed van grind en siergrind gelegd en afgevoegd met een waterdoorlatende drainagemof.

Leisteen snijden

Een infraroodlaser geeft de exacte randlengte aan tijdens het snijden
Een infraroodlaser geeft de exacte randlengte aan tijdens het snijden.

Het juiste formaat tegels of platen is niet altijd beschikbaar om te leggen, daarom moet leisteen soms op maat worden gesneden. De keuze van het snijgereedschap is belangrijk. Een natslijper heeft veel voordelen en is gemakkelijk te huren bij een doe-het-zelfzaak. Een andere optie is een haakse slijper. Meer informatie over het snijden van leisteen vind je in ons magazine.

De prijs is hot!

Alles wat goed en van hoge kwaliteit is, moet ook duur zijn? Helemaal niet! Je kunt zelfs geld besparen als je leisteen koopt. Uitgebreid onderzoek is het allerbelangrijkste en je mag het internet niet vergeten. Online prijzen voor leisteen zijn vaak lager dan wanneer je je beperkt tot lokale gespecialiseerde handelaars.

Landen van herkomst en mijnbouwgebieden wereldwijd

Leisteen is een gesteente dat over de hele wereld te vinden is. Het komt onder andere voor in deze landen:

Leisteen natuursteen uit Duitsland

Traditionele Duitse leisteenregio's zijn Thüringen, Westfalen en het Bergisches Land. Ratschecker leisteen is vooral bekend in verband met de zogenaamde Rijnse mijnbouwmethode. Hierbij worden plakken van vier meter hoog in etappes van de berg gezaagd en gespleten. Zodra een blok is gewonnen, wordt het naar boven vergroot en wordt het leisteenblok gedolven. Theumalisteen uit Saksen is ook landelijk bekend.

Leisteen uit andere Europese landen

Buiten Duitsland zijn Portugal, Spanje en Scandinavië het vermelden waard. De duurdere leisteen van Porto is nog steeds erg populair en kan worden gevonden in de Campo-Valongo-vallei in het noorden van Portugal, terwijl Spaanse leisteen kan worden gevonden in niet minder dan 10 regio's van het land (waaronder Galicië en Castilië).

van de woonkamer naar het terras met leisteen
Schner overgang: Leisteen voor binnen en buiten

Leisteen over de hele wereld

Brazilië, India, Afrika, China en Australië zijn ook belangrijke producenten van leisteen. Braziliaanse leisteen blinkt uit met een gunstigere prijs dan leisteen uit bijvoorbeeld Europa - en met dezelfde kwaliteit.

Twee vertegenwoordigers van Braziliaanse leisteen zijn de groene Jade leisteen en de Mustang leisteen. Leisteen is er in de kleuren blauwgrijs, zilver en zwart. Beide soorten hebben ruwe breukvlakken en kunnen alleen binnenshuis worden gebruikt.

Indische leisteen is net zo divers als het land van herkomst, India.

Naast felgekleurde leisteen is leisteen (bij ons gelijk aan Black Rustic tegels) ook typisch Indiaas. Het heeft een zwarte kleur. Afhankelijk van waar het wordt gevonden, is de leisteen alleen geschikt voor gebruik binnenshuis.

Een Scandinavische vertegenwoordiger is leisteen. Het is grijs van kleur en heeft verschillende gradaties van groene kleur. Het is geschikt voor zowel binnen als buiten.

Afrikaanse leisteen is ook opvallend. Het wordt in veel regio's van Afrika gewonnen en verwerkt, maar voornamelijk in Zuid-Afrika. Aanvankelijk werd het vooral gebruikt als dakbedekking, maar later werd het ook populair als vloerbedekking. Het wordt gekenmerkt door zijn sterk gespleten oppervlak, waardoor het bijzonder slipvast is.

Voor geologiefans: Wat voor soort gesteente is leisteen?

De spreekwoordelijke term leisteen omvat alle zeer splijtbare en zeer fijnkorrelige gesteenten. Deze overkoepelende term omvat leisteen, kleischalie, micaschalie en olieschalie. De oorsprong van deze leisteen is heel verschillend en ze variëren ook in uiterlijk en gebruik. Hier volgt een overzicht van de verschillende soorten leisteen.

Leisteen klei

Leisteenleisteen wordt gevormd door de afzetting van zeer fijn gesteenteslijpsel, meestal op de zeebodem (zogenaamd sedimentair gesteente). De belangrijkste componenten zijn verschillende kleimineralen en kleine hoeveelheden veldspaat, kwarts en mica. Door seizoensgebonden schommelingen vormen zich tijdens de afzetting zeer fijne lagen. In de loop van miljoenen jaren worden de gesteentelagen steeds dikker en samengeperst door hun eigen gewicht. Leisteen is overwegend niet vorstbestendig en daarom niet geschikt voor gebruik als terrasplaten.

Leisteen

Als leisteen of kleisteen naar het binnenste van de aarde wordt getransporteerd en wordt bedekt met dikke steenpakketten, kan leisteen worden gevormd. Kleileisteen is een metamorf gesteente, d.w.z. dat het gesteente gedurende geologische perioden wordt blootgesteld aan hoge druk en hoge temperaturen, waardoor de mineralogie en structuur veranderen. Dit resulteert in de vorming van nieuwe mineralen (voornamelijk fyllosilicaten). Deze oriënteren zich naar de toegepaste druk en groeien allemaal parallel aan elkaar. Deze parallelle oriëntatie is herkenbaar als schistositeit en maakt de leisteen zeer gemakkelijk te splijten. Kleileien zijn aanzienlijk meer verdicht dan leisteenleien en hebben een zeer laag waterabsorptievermogen. Kleileien zijn overwegend vorstbestendig.

Als de druk en de temperaturen hoger waren dan nodig voor de vorming van kleileisteen, wordt mica-leisteen gevormd. Mica-schisten zijn meer gemetamorfoseerde gesteenten, d.w.z. er worden andere mineralen gevormd dan in kleischisten. Het mica gehalte neemt toe en er worden andere mineralen gevormd, die het uiterlijk van de steen aanzienlijk veranderen. Mica schist wordt over het algemeen niet gebruikt in de natuursteenindustrie.

Olieschalie

Olieschalie behoort tot de sedimentaire gesteenten. Tijdens de vorming werden grote hoeveelheden organisch materiaal (bitumen) opgenomen in het sediment. Het organische materiaal wordt in het gesteente in afwezigheid van zuurstof omgezet in olieachtige stoffen. Olieschalie wordt daarom vaak gebruikt voor de winning van ruwe olie.

Info: Wat is eigenlijk "leisteen kwartsiet"?

Er zijn echter ook natuursteensoorten die het midden houden tussen leisteen en kwartsiet. Deze natuurstenen hebben een hoger mica-gehalte dan kwartsiet en dus een lager kwartsgehalte. En om de verwarring nog groter te maken: Deze stenen zijn ook gemakkelijk te splijten. Deze hybride stenen combineren de natuurlijke eigenschappen en speciale kenmerken van kwartsiet en leisteen. Prijsvraag: welke soort natuursteen is dit? De zogenaamde"leistenen kwartsieten" worden door handelaars vaak gewoon verkocht als kwartsiet tegels, voornamelijk om verwarring te voorkomen.

Belangrijke prijsinformatie
De prijzen zijn geldig vanaf ons magazijn in Hockenheim DE, incl. BTW. Bezorging is gratis vanaf een waarde van €5.000, anders geldt een vast tarief van €149 in heel Nederland.
Eilandleveringen uitgesloten: Hier wordt een leveringstoeslag van 1200 € incl. btw in rekening gebracht.