Natuursteen impregneren
Alles wat u moet weten over het gebruik, het effect en de behandeling van afzonderlijke stenen
We willen mensen die iets voor ons betekenen beschermen en hen behoeden voor schade. Hetzelfde geldt voor voorwerpen die nieuw of belangrijk voor ons zijn: Ze moeten zo intact mogelijk blijven en zoals ze zijn. Om ervoor te zorgen dat natuursteen lang zijn unieke karakter behoudt, kan het worden beschermd met een impregnering. Dankzij het nano-effect kunnen vuil en andere onzuiverheden moeilijk in de steen dringen, ze rollen er bijna vanaf en kunnen eenvoudig worden weggeveegd. We krijgen vaak de vraag of de kleur en het oppervlak van de steen veranderen als gevolg van impregnering. We kunnen u geruststellen: Dit is slechts zeer, zeer zelden het geval en hangt af van de natuursteen in kwestie. In tegenstelling tot een verzegeling glanst natuursteen niet na impregnering, is er geen "nat effect" en blijft het kleurengamma van de steen behouden.
Tip: Als u twijfelt, kunt u de impregnering eerst op een klein oppervlak testen.
Zo werkt een impregnatie
Het impregneren van natuursteen heeft praktische voordelen en is snel te doen. Het product wordt gewoon op de droge natuurstenen vloer aangebracht en wordt onmiddellijk in de steen opgenomen. Dankzij het eerder genoemde nano-effect (ook wel lotuseffect genoemd) blijven bijvoorbeeld vloeistoffen op het oppervlak van de steen liggen. Dit vermindert het absorptievermogen van de natuursteen.
Natuursteen kan het beste worden geïmpregneerd na installatie. Als natuursteentegels of natuursteenplaten moeten worden gevoegd, raden we aan de behandeling uit te voeren na het leggen, maar VOOR het voegen. Dit kan extra werk besparen, omdat voegmiddelresten bijvoorbeeld gemakkelijker kunnen worden verwijderd.
Overigens: impregnering is geen verzegeling. Verzegeling creëert een beschermende film op het oppervlak die een laag vormt, terwijl de impregnering wordt geabsorbeerd.
Een kwestie van steen en plaats
Het pand en het type natuursteen spelen een rol bij de impregnering. Natuursteen moet altijd worden geïmpregneerd om de steen op lange termijn te beschermen. Het is raadzaam om de impregnering om de twee tot drie jaar te herhalen op plaatsen die zwaar worden belast, zoals de ingang van het huis, de keuken of de badkamer. Vooral oppervlakken zoals werkbladen, wastafels, douches en badkuipen zullen je dankbaar zijn voor deze toepassing en het schoonmaken en onderhoud vergemakkelijken.
Let op: Marmer moet worden geïmpregneerd met een speciaal product om de natuursteen mooi te houden.
... en hoe zit het met de uiterwaarden?
De aanbeveling voor onze natuursteenplaten en tuinproducten geldt ook hier: Impregneer altijd het hele oppervlak van de steen voor een optimale bescherming, zodat deze goed beschermd is tegen invloeden van buitenaf, zoals druipend barbecuevet. Prettige bijkomstigheid: dit maakt het onderhoud en de reiniging iets eenvoudiger, omdat er zich minder vuil en andere resten kunnen ophopen.
De praktijktest toont het aan: Beter impregneren!
Om je een beter idee te geven van hoe natuursteen impregneren werkt, hebben we een test uitgevoerd op zandsteen met vier typische vlekkenveroorzakende stoffen: koffie, ketchup, slaolie en rode wijn. In de fotogalerij hieronder ziet u een paar foto's met een onbehandelde steen (links) en een geïmpregneerde steen (rechts) en een paar foto's ernaast met beide natuurstenen 10 minuten Spade nadat de vlekken zijn weggeveegd:
Beschermende producten
Voor een beschermende impregnering die bij uitstek geschikt is voor onze natuurstenen, raden we de producten van Lithofin aan. Leisteen, travertin, graniet, zandsteen en kalksteen kunnen worden behandeld met het biologisch afbreekbare Fleckstop W. MN Fleckstop is een goede keuze voor het impregneren van marmer.
Tip: Wil je de intense kleur van je natuursteen benadrukken? Gebruik dan kleurversterker. Bij gekleurde leisteen, zoals de natuursteentegels uit het Peacock leisteenassortiment, brengt het het kleurenspel in de steen naar voren en heeft het ook een waterafstotend effect.
En wat als je iets morst of als de hond thuiskomt van een wandeling met vieze poten? Geen probleem: natuursteentegels schoonmaken is heel eenvoudig.
Bescherm je natuurstenen vloer zodat je er nog lang van kunt genieten!
Een veeleisend alternatief: keramische tegels met een natuurlijke steenlook
Houdt u van de speciale uitstraling van echt natuursteen, maar wilt u dat het bijzonder gemakkelijk te onderhouden en schoon te maken is? Woon je in een gebied met extreem kalkrijk water? Dan kunnen keramische tegels een goed alternatief voor u zijn. Overigens: deze keramische tegels hoeven helemaal niet geïmpregneerd te worden.